7x een geweldige boswandeling in een Europees bos dat bereikbaar is per OV

door

Een boswandeling door een uitgestrekt, ongerept bos heeft iets rustgevends en tegelijkertijd iets spannends. Als je dan weet dat meer dan 35% van Europa bebost is, begint het te kriebelen om op pad te gaan. Hoewel veel van de beboste gebieden moeilijk bereikbaar zijn per trein, is het toch interessant om de natuur te beschermen en voor een groene vervoersmanier te kiezen waar het kan. Hier zijn zeven spectaculaire bossen in Europa die per trein met Interrail bereikbaar zijn. We zetten ze voor je op een rij.

7 Europese bossen waar je op boswandeling kan, bereikbaar per trein

Hoewel het bezoeken van natuurlijke attracties zoals bossen ingewikkeld kan zijn tijdens een treinreis, is dat geen reden om ze uit te sluiten. Een groene boswandeling vormt het perfecte contrast met de drukke steden, en met een beetje onderzoek zal je merken dat ze verrassend gemakkelijk te bereiken zijn met Interrail treinticket in de hand.

boswandeling
Credits: Matthew Z. – Unsplash

#1 Zwarte Woud, Duitsland

Het Zwarte Woud in Duitsland is misschien wel het beroemdste bos van Midden-Europa. Dit prachtige berggebied in het zuidwesten van Duitsland heeft het allemaal: dicht bebost, dramatische bergen en schilderachtige dorpjes. Het is de thuisbasis van koekoeksklokken uit de jaren 1700 en veel dorpen die lijken vast te zitten in een ver vervlogen tijd. De sprookjesachtige sfeer leent zich uitstekend om volledig te ontsnappen aan de echte wereld tijdens een boswandeling.

Hoe kom je er met de trein?  Een van de beste manieren om het Zwarte Woud te ervaren is per trein. De mooiste spoorlijn loopt tussen Offenburg en Konstanz. Het biedt ongelooflijke uitzichten over de regio en stopt onderweg in verschillende steden.

#2 Białowieża Woud, Polen

Een groot deel van Polen bestaat nog uit ongerepte bossen, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Hoewel het land is begonnen met houtkap in de regio, zijn er nog steeds stukken die grotendeels ongerept zijn. Het Białowieża Woud is een van de laatst overgebleven delen van een oud bos dat zich vroeger over een grote Europese vlakte uitstrekte. Naast de pure schoonheid van dit oerbos heb je er ook een kans om Europese bizons te zien.

Hoe kom je er met de trein?  Het dichtstbijzijnde treinstation bij het bos is Hajnowka, op slechts een kilometer afstand. De reis erheen vanuit Warschau vereist een overstap en duurt ongeveer 4u30m.

boswandeling
Credits: Marek Piwnicki – Unsplash

#3 Op boswandeling in de Wild Taiga, Finland

Finland zit boordevol mooie natuur en de Wild Taiga bossen zijn daarop geen uitzondering. Deze ongerepte attractie in het noordoosten van Finland heeft een rijke cultuur en tradities, maar velen komen er ook voor het uitzicht, de wilde dieren en de zomer- en winteractiviteiten. Hoewel rustig en afgelegen, is er een duidelijk gevoel van rust en veiligheid in dit uitgestrekte reservaat.

Hoe kom je er met de trein?  De treinreis vanuit Helsinki loopt via de stad Kuopio naar Kajaani. Afhankelijk van het traject duurt de reis vijf à zeven uur.

#4 Hallerbos, België

Het Hallerbos, of ‘Het Blauwe Woud’, is een prachtig bos dat perfect is voor een lange schilderachtige boswandeling. De blauwe boshyacinten die elk jaar midden april opduiken en het hele bos bedekken geven het prachtige bos zijn naam. Daarnaast zijn het ook reusachtige Sequoia bomen die een bezoek aan dit prachtige stuk land tot een unieke ervaring maken.

Hoe kom je er met de trein? Er rijden regelmatig treinen van Brussel naar Halle die er slechts 16 minuten over doen. Vanaf daar neem je een bus die je er rechtstreeks naartoe brengt.

Credits: Peter Bromley – Unsplash

#5 Op boswandeling bij de Plitvice Meren, Kroatië

Het Nationaal Park Plitvice Meren in Kroatië staat vooral bekend om zijn prachtige natuurlijke meren, maar velen zien de ongerepte bossen rondom de attractie over het hoofd. Het nationale park bestaat uit 16 meren en verschillende watervallen die uitmonden in een enorme kloof. Hoewel het park een populaire toeristische attractie is, zijn de meren en de omringende bossen nog steeds een van de meest gevierde natuurlijke attracties van Europa.

Hoe kom je er met de trein? De gemakkelijkste manier om de meren te bereiken is om met de trein naar de hoofdstad Zagreb te gaan. Vanaf daar verbinden verschillende dagelijkse bussen je rechtstreeks met het park in ongeveer twee uur.

boswandeling
Credits: Mike Swigunski – Unsplash

#6 Triglav Nationaal Park, Slovenië

Slovenië is een van de meest beboste landen van Europa, maar een groot deel is ontoegankelijk voor treinen. Gelukkig is de toegangspoort tot de regio van het Triglav Nationaal Park, het Bohinjmeer, gemakkelijk te bereiken met de trein vanuit de hoofdstad. Dit prachtige meer wordt omringd door bergen en dichte bossen. Je kan ervoor kiezen om je tijd rond het meer door te brengen, maar er zijn ook verschillende prachtige en serene wandelingen door de valleien en in de bomen.

Hoe kom je er met de trein? De gemakkelijke manier om het park voor een boswandeling per trein te bereiken is via Bohinjska Bistrica. Er rijden regelmatig treinen via Jesenice die er ongeveer drie uur over doen. Daar aangekomen kan je met bussen het meer en de bossen bereiken.

#7 Nationaal Park Sächsische Schweiz, Duitsland

Ondanks dat de naam wellicht aan Zwitserland doet denken, ligt Nationaal Park Sächsische Schweiz wel degelijk in Duitsland. Het is een uitgestrekt natuurgebied dat grenst aan Tsjechië. Het is het enige rotsachtige nationale park van Duitsland, en is ook bedekt met opmerkelijke bossen. Velen trekken dan ook naar de regio voor een boswandeling, maar er is ook een fascinerende geschiedenis te ontdekken, waaronder Vesting Königstein.

Hoe kom je er met de trein? De dichtstbijzijnde grote stad bij het park is Dresden, dat vanuit een groot deel van Duitsland gemakkelijk per spoor te bereiken is. Van daaruit kan je de S-Bahn en een tram nemen.

Credits: Tobias – Unsplash
BelgiëDuitslandEuropaFinlandPolenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel