Ontdek al wandelend hoe het tropische Sint Maarten ooit werd gesplitst in twee delen

door


Hagelwitte zandstranden, een azuurblauwe zee en ongeëvenaarde Caribische cultuur. Dat klinkt als muziek in de oren toch? Maak kennis met The Friendly Island, Sint Maarten. Het liefst boekten we per direct een ticket maar voorlopig moeten we nog even wegdromen bij deze prachtige bestemming. Het eiland bestaat eigenlijk uit twee delen: een Frans en een Nederlands deel, elk met unieke kenmerken en trekpleisters. Hoe de verdeling ooit tussen de twee landen is ontstaan, is eigenlijk een heel grappig verhaal. En omdat wij hier graag vertellen over de tofste hikes en wandelingen, vertellen we jou hoe ooit een wel héél bijzondere wandeling het eiland opsplitste in twee delen.

Eén eiland, twee culturen

Volgens de legende wilden de Nederlanders en de Fransen meer dan 350 jaar geleden op een beschaafde manier een verdeling maken van het eiland. En wat doe je dan? Een race, onder het genot van een drankje naar keuze, om te bepalen hoeveel hectare grond elk land zou mogen eigenen natuurlijk. De Fransman moest de kustlijn naar het noorden volgen en de Nederlander naar het zuiden. Ondertussen moesten ze de drank naar keuze nuttigen. Zodra ze het eiland omzeild waren en elkaar weer ontmoetten, werd er een lijn getrokken tussen het startpunt en het ontmoetingspunt. Hiermee werd de grens gedefinieerd.

De Fransman koos natuurlijk voor een fles rode wijn en de Nederlander besloot jenever te gebruiken als drink of choice. Achteraf gezien had de Nederlander hier beter niet voor kunnen kiezen, want hij kwam uiteindelijk de Fransman in een veel nuchtere staat tegen dan hemzelf. De vertraging door de jenever kostte Nederland behoorlijk wat land. St. Martin (het Franse deel) bestaat nu uit twee derde van het eiland en Sint Maarten (het Nederlandse deel) uit slechts één derde.

Ga zelf aan de wandel op Sint Maarten

We raden je niet aan om deze wandeling zelf nog een keer te maken, maar hebben wel twee prachtige wandelingen voor je uitgezocht die een mooie indruk van het eiland geven: eentje op het Franse deel en eentje op het Nederlandse deel van Sint Maarten. Tip: wanneer je beslist om te gaan wandelen ga dan vóór 12:00 of ná 16:00, anders is de zon te krachtig en zal de temperatuur je grootste vijand zijn.

Langs de kust van St. Maarten

De eerste wandeling is in het Nederlandse deel van St. Maarten en gaat van Little Bay naar Cay Bay, deze wandeling duurt ongeveer één uur en komt langs een prachtig stuk van de kustlijn. De wandeling begint bij Divi Little Bay resort, hier kun je tevens ook gemakkelijk de auto parkeren. Divi Little Bay resort is een prachtig resort gelegen tussen de heuvels en aan het water. Vanaf het strand ga je in westelijke richting, langs het Belair Beach Hotel. Spot onderweg alle vijftig tinten blauw van de eindeloos blauwe oceaan en vergeet dan vooral niet om hier wat mooie foto’s te maken. Hierna wordt de grond wat rotsachtig en is er een lichte klim. Zorg dan ook dat je stevige schoenen aan hebt, want de rotsen zijn glad en erg heet. Na de klim kom je in Cay Bay aan. Het zicht op dit prachtige strand is de klim meer dan waard.  Geen wonder dat dit strand vaak wordt gebruikt als trouwlocatie. Pak de camera er dus maar weer bij and say cheese!

Sint Maarten

Ontdek het hoogste punt van Saint Martin

De tweede wandeling vind je in het Franse deel van St. Maarten. Hier kun je wandelen naar het hoogste punt van het eiland, Pic Paradis. Je kunt dit punt bereiken door met de auto eerst tien minuten te rijden vanaf Marigot-Grand Case en vervolgens een wandeling van vijftien minuten af te leggen naar het hoogste punt. De echte fanatieke wandelaars onder ons kunnen het uiteraard ook volledig bewandelen. But be prepared, want je gaat naar het hoogste punt van het eiland, dus het is wel een behoorlijke klim. Volg de bordjes “VIEW” en na een paar keer puffen en hijgen, sta je boven aan de top. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het weelderige regenwoud en het volledige eiland. Misschien kom je onderweg zelfs wilde apen tegen die in de kokospalmen leven! Durf jij het aan?

Midden- en Zuid-AmerikaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.