De mooiste wandelroutes van Texel

door


Texel is een walhalla voor de wandelaars onder ons. We hebben het dan over fanatieke wandelaars, maar zeker ook over wandelaars die het liever wat meer op het gemak doen. Het leuke aan Texel is dat je zelf je wandelroutes kunt creëeren. Dat zagen we bijvoorbeeld bij De Hors en De Slufter. Maar er zijn natuurlijk ook uitgezette wandelroutes. Ga je op zoek naar zo’n wandeling, dan is de kans groot dat je bij de duinen of het strand uitkomt. Toch kent Texel ook mooie bosrijke gebieden, zoals De Dennen. Met een wandelroute die Het Geheim pad heet, moet je wel even op ontdekkingstocht gaan, toch? Het Geheimpad blijkt niet een heel groot geheim te zijn. Maar wel een lekkere wandeling van een klein uurtje.

Het Geheim pad

Het Geheimpad is een route van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer is de beheerder van ons Nederlands groene erfgoed. In totaal gaat het om 273.000 ha natuur. Natuur waar wij met z’n allen van kunnen genieten, die we kunnen beleven en die we vooral samen duurzaam mogen benutten. Een van die natuurgebieden is De Dennen. Dit stukje Texelse bos is onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Oorspronkelijk werd het gebied aangeplant voor houtproductie. Inmiddels is het gelukkig recreatiegebied geworden. Een ideale plek om te mountainbiken, paardrijden, picknicken en wandelen. Dat laatste doe je onder andere op het Geheim pad, een leuke wandelroute op Texel voor jong en oud.

Een geheime route?

Het startpunt van het Geheimpad vind je bij de Jan Ayeslag / Heidevlakweg. Vanaf hier staat de route officieel aangegeven met blauwe paaltjes. Nu moeten wij eerlijk bekennen dat we die paaltjes niet overal even goed konden vinden. Zo zijn we een keer op het mountainbike pad beland en per ongeluk een keer het bos uitgelopen. Waarschijnlijk lag dat gewoon aan onze onoplettendheid, of het kwam omdat de route dus eigenlijk een ‘geheim’ moet blijven. Neemt niet weg dat het heerlijk toeven is in de bossen. Loop dus lekker rond en vind je eigen weg tussen de naald- en loofbomen.

Andere wandelroutes op Texel

Zoals we al eerder noemden, is rondstruinen eigenlijk vooral datgene wat je doet op dit Waddeneiland. Lekker je eigen pad kiezen en maar kijken waar je uitkomt en wat je onderweg tegenkomt. Wil je toch graag vooraf weten waar je aan toe bent? Texel heeft wel een paar wandelroutes uitgezet op het eiland. Zo is de oudste wandelroute die van Pieter Kikkert. Ooit was deze maar liefst 50km lang. Tegenwoordig ben je zo’n 18 kilometer onderweg. Van de oudste route kun je ook wandelen over het oudste deel van Texel; De Hoge Berg. Dit gebied is zelfs uitgeroepen tot ‘Icoonlandschap van Nederland’. Als laatste raden we een tien kilometer lange wandelroute aan die loopt van De Koog naar De Muy, De Slufter en vervolgens over het strand terug naar De Koog. Zelf ook op wandelavontuur naar Texel? Check dan zeker even alle info bij VVV Texel!

wandelroutes Texel-Het Geheim pad

DagtochtEuropaNationale parkenNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.