De Malpie, prachtig natuurgebied met voor ieder wat wils

door

We hebben weer een nieuwe Natuurpoorten-wandeling voor je. Deze keer zijn we gaan wandelen in de buurt van Valkenswaard, in het gebied De Malpie. Een prachtig natuurgebied met vele mogelijkheden. Zowel voor wandelaars als voor fietsers is er genoeg te zien. Dus hou je er van om te wandelen of fietsen met afwisseling van bos en heide? Dan is De Malpie er één voor op je lijstje.

Natuurpoort De Malpie

De Malpie is één van de Natuurpoorten die Noord-Brabant heeft. Het ligt een stukje onder Eindhoven en is goed te bereiken. Je hoeft niet bang te zijn voor slechte wegen, want de wegen op De Malpie zijn voor iedereen goed begaanbaar.

De Malpie

Wandelen op De Malpie

Eén van de mogelijkheden die er is voor outdoor liefhebbers, is wandelen. Vanuit Natuurpoorten zijn er twee routes die je kunt volgen. De routes zijn in principe hetzelfde, alleen is er een korte en een lange versie van. Je kan op de plek zelf nog kiezen of je toch doorloopt voor de lange of liever de korte route neemt.

  • De Malpievennenroute kort: Dit is de route die wij gelopen hebben. Hier zie je alles wat De Malpie je te bieden heeft, alleen dan in een verkorte route. In 5,9 km wandel je door het bos, langs de heide en het water. In het midden van De Malpie loopt deze weg richting het beginpunt.
  • De Malpievennenroute lang: Dit is de lange versie van De Malpievennenroute. Hij is ongeveer 12 km lang en pakt nog een heel stuk van De Malpie mee. Ook bij deze route zie je al het moois wat het gebied je te bieden heeft, uitgespreid over een langer stuk.

Fietsen op De Malpie

Buiten wandelen is De Malpie ook erg populair onder fietsers. Door het gebied heen zijn er fietspaden aangelegd, zodat je, zonder de hinder van wandelaars, heerlijk kunt fietsen. Onderweg zijn er verschillende bankjes en rust plekken, om even pauze te houden.

De omgeving van De Malpie

De Malpie heeft een afwisselende omgeving. In het begin loop je vooral door het bos met hier en daar een open vlakte. Nadat je meer richting het midden van De Malpie bent gelopen, kom je uit op een groot stuk heide. De heide bestaat uit een aantal meertjes waar je omheen kunt lopen. In de zomer kan het hier best warm zijn, omdat je volledig in de zon loopt. Mocht je hier dus heen gaan en de zon schijnt, zorg dan dat je je zonnebrand bij je hebt.

Randvoorwaarden als je naar De Malpie wilt gaan

Een aantal puntjes waarop je even moet letten. Zo is het parkeren verdeeld over drie parkeerplaatsen. Bij het begin van de route (in het bos) is een parkeerplaats. Dit is niet een hele grote, dus de kans is aanwezig dat die vol is. Een tweede parkeerplaats, bij de sleutel van Natuurpoorten, heb je een wat grotere parkeerplaats. Hier is plek zat om de auto neer te zetten. Vanuit hier loop je ongeveer 5-10 minuutjes naar het begin van de route. Prima te doen! Een derde parkeerplek is een stukje verderop, bij de kanoverhuur. Wij hebben hier geparkeerd, omdat de eerste vol was en de tweede gesloten.

Er is op De Malpie genoeg plek om even uit te rusten. Wel belangrijk om te weten is dat het een stiltegebied is. Dit betekent dat je geen overlast mag zijn voor andere wandelaars of fietsers en niet voor de natuur. Een prachtig en rustig gebied om te gaan wandelen.

De Malpie
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.