Een sneak peak van Alpe Adria Trail ST12

door

We zijn al even bekend met de Alpe Adria Trail. Een langeafstandwandeling die loopt van het hoogste punt in Oostenrijk tot aan de zee in Italië. In totaal zijn het ruim 40 etappes. Wij hiken ze lang niet allemaal. Maar de Alpe Adria Trail geeft ons wel een goede houvast in onze zoektocht naar mooie, helder aangegeven trails. Inmiddels hebben we stage 01, 02, 07 en (een deel van) 13 gelopen. Omdat we ook nog wel benieuwd zijn naar Alpe Adria Trail ST12, besluiten we om op het laatste nippertje ook nog een stukje van deze route te hike, voordat we doorrijden naar het volgende meer in Karinthië, de Faaker See.

Kort, maar krachtig

Het is wat passen en meten om Alpe Adria Trail ST12 nog een stukje mee te pakken. We moeten die ochtend namelijk eerst onze spullen inpakken op de ene camping en later op de dag moeten we ook nog even rijden naar de volgende camping. Daarom gaan we maar een klein deel van de route lopen. Uiteraard kiezen we dan voor het mooiste stukje van de trail. Volgens het toerismebureau van Millstätter See is dat het stuk van de Sommereggerhütte tot aan de top, genaamd Tschiernock. Dat is een goede 3km lopen. Niet zo ver. Maar heen en terug komen we uit op 6,5km. Een perfecte afstand voor onze volle dag.

Out in the open

Officieel start Alpe Adria Trail ST12 in Seeboden, aan de Millstätter See. Dat is op ongeveer 600 meter hoogte gelegen. De Sommereggerhütte ligt op 1.698 meter. De eerste 1000 hoogtemeters maken we dus lekker met de auto. De Tschiernock top ligt op 2082m. We hebben dus nog een kleine 400 meter te gaan. Niet echt een probleem, want het pad is grotendeels breed en goed begaanbaar. Het enige dat de trail enigszins pittig maakt, is het gebrek aan schaduw. Want de Sommereggerhütte ligt nog net in bosrijk gebied, maar als snel kom je boven de boomgrens. Samen met de bomen, verdwijnen ook de schaduwplekken. Het voordeel hiervan is dat je bijna de hele trail een mooie view op de Millstätter See hebt.

Goed gezelschap

Wat ons op bijna alle Alpe Adria Trail hiken opvalt, is dat het er super rustig is. Je komt er nauwelijks andere mensen tegen. Zelfs niet in het hoogseizoen. Zo ook op deze hike. Wat we wel tegenkomen, is het Oostenrijkse wildlife. Ofwel, de koeien. Zeg je koeien, dan zeg je in dit geval ook vliegen. Al is dat gelukkig maar een klein stukje. Even goed doorlopen en je bent er alweer voorbij. Eenmaal aangekomen op de top worden we verwelkomd door een groepje paarden. Prachtige beesten en zeker niet schuw. Maar let op: als je ze eenmaal aait, laten ze je niet meer gaan. Gelukkig lukt het ons uiteindelijk om afscheid te nemen van de paarden, zodat we dezelfde route naar beneden kunnen nemen.

Alpe Adria Trail ST12

Voor wie Alpe Adria Trail ST12 volledig wil hiken, kan zijn weg vervolgen naar de Alexanderhütte. Je loopt dan nog een tijdje net boven de 2.000 meter, rondom de bergkam, voordat je afdaalt naar de Alexanderhütte op 1.786m. Leuk aan de Alexanderhütte is dat je de volgende dag vanaf daar kunt starten met de Weg der Liebe (Alpe Adria Trail ST13).

Meteen zin gekregen om de Alpe Adria Trail te lopen? Boeken is super simpel!

AlpenBergenDagtochtEuropaGeorganiseerde reizenLangeafstandswandelingOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.