Als je gaat wandelen wil je dat het liefst natuurlijk op een veilige manier doen. Een ongeluk zit hem immers in een klein hoekje en in het verkeer is dat al helemaal het geval. Veel mensen vragen zich af waar op de weg of aan welke kant ze als wandelaar moeten lopen. Die vraag wordt in dit artikel beantwoord. Na het lezen wordt het je duidelijk aan welke kant van de weg je moet of mag lopen. Ook geven we nog andere tips meer voor meer veiligheid tijdens het wandelen in het verkeer.
Aan welke kant moet je lopen als wandelaar?
Ga je wandelen op de weg? Dan verschilt de ideale plek op de weg per omgeving. Loop je langs de weg, dan kun je het best zelf bepalen of je links of rechts loopt. Niet elke weg is hetzelfde en in sommige situaties blijft het het verstandigst om zelf te bepalen waar het het veiligst is. De Nederlandse wet- en regelgeving geeft hier over het algemeen ook geen uitsluitsel over.
Geen verplichte wet over aan welke kant je moet lopen
In het RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) zien we alleen dat voetgangers altijd gebruik moeten maken van het trottoir of voetpad als dat aanwezig is. Binnen een erf mogen de wegen over de volle breedte gebruikt worden om overheen te lopen. Wel wordt vaak aangeraden om aan de linkerkant van de weg te lopen, zodat je het naderende verkeer aan ziet komen. Op die manier kun je oogcontact maken met bestuurders, kun je tijdig uitwijken als dat nodig is en ruimte geven als dat voor de situatie beter is. Toch blijft het afhankelijk van de weg zelf of de linkerkant daadwerkelijk het veiligst is. In een bocht kan het ook zijn dat het verschilt. Blijf dus alert als het aankomt op de vraag welke kant weg lopen.
Meer tips om veilig te wandelen
Voor extra veiligheid is het bovendien verstandig om met de volgende tips rekening te houden:
Zorg voor zichtbaarheid
De eerste tip is misschien wel de meest belangrijke. Zorg ervoor dat je tijdens het wandelen goed zichtbaar bent. Overdag ben je over het algemeen al beter zichtbaar dan in de avond of nacht. Als het gaat schemeren en er minder daglicht is, is het slim om extra moeite te doen om op te vallen. Trek bijvoorbeeld reflecterende kleding aan. Dit kan een geel hesje zijn, maar ook een reflecterende strip. Daarnaast kun je lampjes aan je kleding bevestigen als je beter zichtbaar wilt zijn. Aan welke kant je van de weg moet lopen is vooral door jezelf het beste in te schatten. Hoe meer je buiten de bebouwde kom loopt, hoe belangrijker het is om goed op te vallen.
Zet je muziek niet te hard
Ga je wandelen met muziek in je oortjes op koptelefoon? Zet die muziek dan niet te hard. Het is handig om verkeer te kunnen horen als het nadert. Zorg er dus voor dat je naast je muziek ook nog oor hebt voor het verkeer om je heen. Aan welke kant je moet lopen is bij het luisteren van muziek wel iets meer voor de hand liggend. Je wil in dit geval eigenlijk altijd het verkeer aan zien komen, zodat je niet schrikt van verkeer dat je ineens voorbij raast.
Ga ervan uit dat je niet gezien wordt in het donker
Deze tip geldt voornamelijk als je wilt gaan wandelen in het donker. Wellicht merk je het zelf soms als automobilist: bij slecht weer en gebrek aan daglicht kan het lastig zijn om wandelaars op tijd te zien. Als je dus wandelt in het donker is het wel zo slim om ervan uit te gaan dat je niet wordt gezien. Let dus extra op bij het oversteken en ga pas als je zeker weet dat er niets aankomt.
Neem je telefoon en gegevens mee
Als je gaat wandelen kan het nooit kwaad om je telefoon of persoonlijke gegevens bij je te dragen. Dit is handig voor het geval er toch iets mis gaat. Dit hoeft natuurlijk niet met jou te zijn. Op het moment dat er onderweg iets gebeurt kun je hulp inschakelen en jezelf identificeren als dat nodig is. Een kleine moeite die goed van pas kan komen.
6 reacties.
Vreselijk irritant. Dat links lopen en dan nog 2 breed ook. Dan moet je als fietser dus naar het midden van de weg en dus ga je als fietser midden op de weg fietsen om die ‘veilige’ wandelaars te ontwijken. Ik zeg iedereen rechts. Ga als fietser toch ook niet links fietsen omdat ik dan beter zichtbaar ben.
Ik liep vroeger altijd links hard. Ik ben door de politie aangehouden en die verzekerde mij dat iedereen toch echt rechts moet lopen. Ik ging in discussie maar zij beweerden dat het in het wetboek staat: alle verkeer gaat rechts. Sinds die tijd loop ik altijd aan de rechterkant.
Ik vond het eerlijk gezegd ook nooit onredelijk wat de politie zei, want als ik fiets en wandelaars lopen mij tegemoet (want zij lopen links) voelt dat veel onveiliger aan dan als zij rechts lopen. Idem als ik in een auto rijd.
Hi Walter, dat is een bijzondere ervaring. Hopelijk heb je er geen boete voor gekregen? Ik heb het nogmaals nagezocht, omdat je me toch aan het twijfelen brengt. Maar volgens Veilig Verkeer Nederland staat in de wet (RVV1990), in artikel 4, dat voetgangers gebruik maken van het trottoir of voetpad, van het fietspad of het fiets/bromfietspad als een voetpad of trottoir ontbreekt en van de berm of de uiterste zijde van de rijbaan als ook een fietspad of fiets/bromfietspad ontbreekt.
Blijkbaar stond er voor invoering van het huidige RVV ook in de wet dat voetgangers buiten de bebouwde kom aan de linker kant van de weg moesten lopen als een voetpad of fietspad ontbrak. Op die manier konden voetgangers het autoverkeer zien naderen, en dat werd veiliger geacht voor voetgangers. Maar met ingang van 1991 is deze verplichting geschrapt. Voetgangers mogen zelf kiezen aan welke kant van de weg ze lopen. De plaatselijke omstandigheden kunnen namelijk zodanig zijn dat rechts lopen veiliger is dan links lopen.
Het is dus afhankelijk per situatie wat veiliger is. Al zou meer duidelijkheid over de regels sowieso wel helpen om situaties veiliger te maken. Het blijft goed opletten, voor alle weggebruikers.
En dan denken ze dat een rood lichtje dragen en links gaan lopen op een donkere ochtend met slecht zicht veilig is , ga dan ook rechts lopen met een rood licht op je rug , en als je dan toch links wil lopen draag dan geen rood licht aan de voorkant dat werkt verwarrend , en let ook op wat er achter je gebeurd ik zie vaak genoeg wandelaars met z’n tweeën 3/4 van het fietspad gebruiken als er verkeer van achter en van voren komt en lekker door blijven lopen zodat de tegemoetkomende fietser vol in de rem moet of de berm in moet , blijf opletten en breng jezelf en mede weggebruikers niet in gevaar En ga op tijd aan de kant
Alsof je als wandelaars rechts lopen en jij fietst rechts niet hoeft uit te wijken….
De Belgen hebben er beter over nagedacht en het vastgelegd…
https://magazine.vab.be/op-weg/mobiliteit/ben-je-verplicht-om-links-op-de-weg-te-wandelen