100% Women Peak Challenge accepted. Op naar een Zwitserse top

door

Meer vrouwen aan de top. Dat is waar Zwitserland dit jaar voor gaat. Niet in het bedrijfsleven, maar juist daarbuiten. Met de 100% Women Peak Challenge worden vrouwen in 2021 uitgedaagd om tussen 8 maart en 8 oktober één van de 48 vierduizenders die Zwitserland rijk is op hun naam te zetten. Ik ben één van die vrouwen die de uitdaging aanging. Of ik het gehaald heb… dat lees je verderop.

100% Women Peak Challenge-Breithornzwilling Ost-Zwitserland

De unieke bergen van Zwitserland

Als je in de Alpen bent, dan valt het mij steeds vaker op dat ieder land zijn eigen kenmerkende bergen heeft. De bergen in Oostenrijk zijn wat lager en vriendelijk, in Italië zijn ze grilliger, in Frankrijk fier en krachtig en in Zwitserland… daar zijn ze majestueus. Met hun uitzonderlijk hoogtes stijgen ze ver boven ons uit. Zo hoog dat er maar liefst 48 bergtoppen boven de 4.000 meter rijken. Dat kom je in geen enkel ander Alpenland tegen. 

Credits: Jasper Loeffen

Vrouwen aan de top

Omdat het bestijgen van al die toppen toch vaak voornamelijk een mannen-ding blijkt te zijn, worden dit jaar de vrouwen uitgedaagd te laten zien wat ze in hun mars hebben. En dat laat ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Daarom pakte ik begin juli de trein naar Zwitserland om een of misschien zelfs wel twee vierduizenders te beklimmen. Ik kan je alvast zeggen dat de natuurkrachten ons op de proef stelden, maar dat maakte het avontuur niet minder mooi.

100% Women Peak Challenge-Breithornzwilling Ost-Zwitserland

Het lot van moeder natuur

Het oorspronkelijke target was de Finsteraarhorn in de Bern regio. Puntje bij paaltje bleek die berg een te groot risico. We hadden namelijk maar een klein timeframe waarin de weersomstandigheden perfect moesten zijn, omdat de risico’s anders te groot zijn. Daarom besloten we uit te wijken naar Saas-Fee en te mikken op de Nadelhorn. Maar de weergoden waren ons op moment suprême niet gunstig gezind, dus besloten we alsnog uit te wijken naar Zermatt om de Breithornzwilling Ost van 4106 meter hoogte te beklimmen.

100% Women Peak Challenge-Breithornzwilling Ost-Zwitserland
Credits: Elsie Trichot Alpventures.ch

Let the journey begin

De wekker werd gezet op 04:45u, zodat we om 05:15u en route waren. Dat betekent eerst een bus vanuit Saas-Fee, daarna nog een stukje met de auto, de trein en vervolgens vanuit Zermatt drie gondels omhoog naar Klein Matterhorn op 3883m hoogte. Om 08:45u begonnen we onze tocht door de sneeuw, op naar de top! Ondanks dat er een zware wind werd voorspeld, was de start zonnig en relaxed. We konden zelfs de gletsjer vrijwel helemaal traverseren zonder al te veel bijzonderheden en genieten van al het moois om ons heen.

100% Women Peak Challenge-Breithornzwilling Ost-Zwitserland
Credits: Elsie Trichot Alpventures.ch

Niet uit het veld te blazen

Helaas sloeg na twee uur en zo’n vier kilometer lopen het weer volledig om. We kwamen terecht in een grote wolk, waar ook de wind om de hoek kwam kijken. Gelukkig zijn wij vrouwen niet zo snel uit het veld te slaan. (Of te blazen in dit geval.) Dus de tocht werd vol goede moed voortgezet. En niet voor niets, want na zo’n 3 uur en een kleine vijf kilometer lopen én klimmen stonden drie dames op de, volledig in mist gehulde, top van de Breithornzwilling Ost!

100% Women Peak Challenge-Breithornzwilling Ost-Zwitserland

Safety first

Het klinkt nu misschien heel makkelijk, maar een tocht zoals deze is nooit zonder risico. De sneeuw kan onvoorspelbaar zijn, diepe afgronden zijn slechts enkele stappen van je verwijderd en het weer kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk om goed te weten wat je doet. Weet je dat niet, ga dan altijd met een gids op pad. In ons geval heeft gids Elsie Trichot ons veilig, met de juiste uitrusting, over de gletsjer en een bergkam geleid, om ons vervolgens veilig het laatste stuk vol rotsen en sneeuw te laten trotseren. 

Credits: Elsie Trichot Alpventures.ch

Deel II

What goes up must go down. Ook wij moesten nog afdalen van de top, terwijl het weer steeds slechter werd. Onze bestemming was Rifugio Guide della Val d’Ayas aan de Italiaanse kant van de berg. Normaal nog zo’n twee uur lopen, maar doordat we geen hand voor ogen zagen, duurde het iets langer. Deze barre tocht ging dan ook niet zonder slag of stoot. De shortcut die we namen was geen begaanbaar pad, maar een eindeloos witte massa sneeuw waar we regelmatig diep in wegzakten. Gelukkig wist Elsie ons met kaart en kompas uiteindelijk veilig naar de hut te navigeren. Om de dag erna in dezelfde barre weersomstandigheden en op dezelfde wijze terug te keren naar Klein Matterhorn. Eind goed, al goed. En een ervaring om nooit te vergeten.

Credits: Elsie Trichot Alpventures.ch

Ook jij kan dit

Kortom: meer vrouwen aan de top? Yes, we got this! Durf jij het avontuur ook aan? Check hier welke toppen nog niet voltooid zijn en check hier meer info over reizen naar en in Zwitserland. En vergeet dus niet een goede, gecertificeerde gids te regelen.

100% Women Peak Challenge-Breithornzwilling Ost-Zwitserland
BergenEuropaNieuwsTheHike.nlTrekkingWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.