Winters wandelen in de Alpenwelt Karwendel

door

Duitsland wordt over het algemeen niet geassocieerd met een winterse vakantie. Vaak trekken we naar Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland. Maar op de grens met Oostenrijk ligt het Karwendelgebergte met meerdere toppen boven de 2000 meter. Aan haar flanken ligt het gebied Alpenwelt Karwendel waar je in de winter fantastisch door de sneeuw kunt wandelen. Mét uitzicht op de kalksteen bergtoppen. 

Karwendel Kranzberg

In Karwendel flaneren tussen de traditioneel bewerkte heuvels

Niet alleen deze toppen zijn indrukwekkend, het landschap van Karwendel waar je doorheen loopt is dat net zo. Je loopt namelijk over de zogenoemde Buckelwiesen. Dit landschap dat lieflijk omhoog en omlaag hobbelt is een overblijfsel uit de laatste ijstijd. En om het plaatje af te maken kom je tientallen heustadl tegen. Alsof ze er neergezet zijn vanwege hun charmante uitstraling. De waarheid is echter dat deze houten hutten als opslag gebruikt worden voor de zeldzame plantensoorten en alpenkruiden die er in het voorjaar en zomer groeien. Op iedere heustadl staat dan ook dat het ten strengste verboden is binnen te treden. De lokale boeren krijgen subsidies van de Europese Unie om hier op traditionele wijze de grond te bewerken. Zonder mest en het oogsten gebeurt nog met een zeis! Oppassen geblazen dus ;). 

Route door het Karwendel wintersportgebied

Je kan rondom de Kranzberg meerdere wandelingen maken, maar ik kan je vooral de route van 8,5 kilometer langs de Korbinanhütte, Kranzbergipfel, Wildensee en Luttensee aanraden. Wat hier naast de prachtige omgeving leuk is, is dat je eerst dwars door het Karwendel wintersportgebied loopt. Van langlaufloipes tot bospaden en ‘gewone’ skiroutes, hier wordt buiten geleefd. Ik heb regelmatig met verbazing zitten kijken naar de langlaufers die sneller dan ons de tocht naar de top maakten. Doe ik ze niet na!

De lekkerste lunchplekken

Onderweg kun je op meerdere plekken (St. Anton & Korbinianhütte) genieten van een hapje of drankje, maar omdat de route linksom het leukst is, kom je deze locaties al vrij in het begin tegen. Ik raad je aan om eerst naar de top van de Kranzberg (1384m) te lopen om bij de Kranzberg Gifpel-Hütte lekker (hopelijk in de zon) te loungen met eigen lunch. Want daar hebben ze hier over nagedacht: na een pittige klim is het cadeautje niet alleen je prachtige uitzicht, maar ook een hele rij houten loungebanken. Genieten!

Winterwonderland

De weg naar beneden begint steil en kronkelt daarna door een prachtig bosgebied met wederom vele heustadl. Uiteindelijk kom je langs twee meren die ’s winters helemaal dichtgevroren zijn. Karwendel staat overigens ook erg bekend om de fantastische meren om langs te fietsen of wandelen. Stiekem baalde ik dat we onze schaatsen niet mee hadden. En over schoeisel gesproken: goede wandelschoenen met veel grip zijn hier geen overbodige luxe. Tenzij je als Bambi wilt eindigen. 

Een uitstekende uitvalsbasis

In het gebied Alpenwelt Karwendel liggen de pittoreske dorpjes Mittenwald, Krün en Wallgau. Vanuit ieder dorp kun je een mooie winterse vakantie beleven. Talloze wandelingen, mooie vergezichten, unieke natuur en als je het wandelen beu bent spring je op de lange latten. Neem dus een goed volgeladen dakkoffer mee. Bovendien ben je vlakbij Garmisch-Partenkirchen waar je nog een kijkje kunt nemen bij de beroemde skischans. Hier vindt ieder jaar rond de jaarwisseling de vierschanzentoernee plaats. En hoewel de winter hier prachtig is… is ons voornemen om ieder seizoen terug te komen.

AlpenDuitslandEuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.