Wat te doen in Wenen: wandel- en wijnparadijs

door

Wenen is de ideale plek voor een korte break. Het heeft voor ieder namelijk wat te bieden, het is levendig en hip, heeft veel oude cultuur, goede restaurants en voor de sportievelingen genoeg te ontdekken. En laten we daarvan nou net de leukste trails op een rij hebben gezet. Wat te doen in Wenen als je al deze dingen wilt combineren? Ga dan bijvoorbeeld op wandeltocht langs de prachtige wijngaarden en proef een lokale wijn in een heurige, een typisch Weens wijncafé. Zo combineer je sport en plezier op de prachtige wandelroutes van de stad. Lees hieronder onze tips om het beste van de stad te zien.

Wenen, een stad van genieten en ontspannen

In Wenen kan je het heerlijk genieten van de vele historische gebouwen en monumenten die het ‘wonderkind’ van Europa op haar naam heeft staan. Het is de hoofdstad én grootste stad van Oostenrijk. Door de rijke culturele historie is er overal in de stad wel iets te zien. Maar ook een grote hoeveelheid parken en groen zorgt voor de nodige ont (of in)spanning. Vanuit het Salzburg Airport ben je in nog geen 2 uur te vinden in Wenen.

240 kilometer aan wandelroutes, wat te doen in Wenen voor de wandelfans?

In Wenen vind je meer dan 240 kilometer aan wandelroutes. De meeste liggen in de Weense bossen aan de rand van de stad of door de plaatselijke recreatiegebieden van Wenen. Ze zijn goed bewegwijzerd en bereikbaar met het openbaar vervoer. Restaurants en horecagelegenheden langs de weg nodigen uit om even te blijven, evenals bankjes en tafels op bijzonder aantrekkelijke uitzichtpunten of op bosweiden. Kun je gelijk prachtige foto’s schieten. Hieronder lees je onze vijf favoriete routes.

wenen wandelroutes
Credits: Arno Senoner via Unsplash

#1 Je mengen onder de locals: de Wienerberg wandeling

De nieuwste toevoeging aan de wandelroutes in en rond Wenen is de Wienerberg Stadswandelweg of City Hiking Trail 12. De route om Wenen meer als local te leren kennen. Met bijna 20 kilometer is dit ook meteen de langste wandelroute. Hij ligt in het zuiden van de stad. Tijdens de hike loop je door de populairste lokale recreatiegebieden, de Wienerberg en Liesing, en Vösendorf, een kleine gemeente met een oud kasteel. Een deel van de route ligt zelfs buiten Wenen. De wandelroute is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer via lijn 11, Frödenplatz stop.

#2 Als je zin hebt in groen: Het Groene Prater

Zin in meer groen? Ga dan voor het Prater recreatie park. Wanneer je het Groene Prater bezoekt, wandel je over wandelroutes in het voormalige keizerlijke jachtgebied van Wenen, tof toch? De beste manier om de route te volgen zijn de borden van de 13 kilometer lange City Hiking Trail 9, die je rechtstreeks van station Praterstern leidt je van de hoofdlaan naar het kleine waterweidegebied bij Freudenau. Deze wandeling is ook voor het hele gezin geschikt, omdat je hem ook wat in kunt korten en lekker in het recreatiegebied kan picknicken.

wandelroutes wenen
Credits: Johann G. via Flickr

#3 Wiener Wasserweg

Wat te doen in Wenen voor de water-liefhebber? Wie graag langs het water wandelt of fietst, moet naar de Wiener Wasserweg gaan. De naam zegt het al, deze leidt je rond de Alte Danube (oude Donau). Je leert op 21 geselecteerde plaatsen interessante historische feiten en van alles over de fauna, de flora en het behoud van het ecosysteem. Leuk als je ook nog iets over de omgeving wilt leren dus. Als je graag alle informatie bij de hand wilt, kan je de Wiener Wasserweg Tour Guide-app downloaden op je telefoon. Deze route is ook erg geschikt om met de fiets te doen. De route bereik je met het OV gemakkelijk via de ‘U-Bahn-Linien U1 (Station Alte Donau)’ , ‘U6 (Station Neue Donau)’ of ‘U2 (Station Donaustadtbrücke)’. 

#5 Rundumadum wandelroutes rond Wenen

De echte sportievelingen is de meer dan 120 kilometer lange Rundumadum wandeling een leuke uitdaging. De route omcirkelt de stad in 24 gemakkelijk te volgen etappes. Het begin- en eindpunt van elke etappe zijn bereikbaar met het openbaar vervoer, en de route kun je natuurlijk ook in kleine delen opsplitsen. Onderweg kan je stempels krijgen bij de postkantoren op de route, zo heb jij aan het eind van de hele wandeling een wandelspeld verdient.

#4 Bisamberg

Wegen naar de wijn aan de rand van de stad kan je vinden op de wandelroutes op de Bisamberg in Wenen. Een van deze routes is de beroemde City Hiking Trail 5 een route van 10 kilometer. Je wandelt door oude keldersteegjes en zwerft door wijngaarden en eikenbossen. Wil je graag je hike pas laten stempelen? Begin dan bij Restaurant Magdalenenhof. Kun je gelijk nog even een koffie scoren voor je wandeling.

Credits: Philipp Deus via Pexels

Wat te doen in Wenen voor de wijnliefhebber, heerlijk genieten

Wenen is de enige metropool die op grote schaal wijn verbouwd binnen de stadgrenzen. En dat wil je natuurlijk proeven als je de stad bezoekt! De typische plek waar je deze wijn kunt proeven is in een ‘heuriger’, een lokaal wijncafé. Perfect voor na een lange wandeling, of juist op een rustdag. Deze naam komt van het Duitse heuer’, wat afkomt van het huidige jaar. Dit was namelijk omdat er een wet is gemaakt in de 18e eeuw zodat boeren hun wijn van dat jaar lokaal mogen schenken. Vooral in de herfst is het een perfecte weekendactiviteit om door de wijngaarden te wandelen naar de heurige in Wenen. Dit is ook het moment waarop de jonge wijn of heuriger wordt geperst en kan worden geproefd in de plaatselijke wijnlokalen.

Kan jij ook niet genoeg krijgen van wandelen en wijnen? Ook op deze vier plekken kan je ze combineren!

Uitgewandeld? Dit zijn hotspots die je niet mag missen.

  • Bezoek Schönbrunn Palace , een beroemd paleis in de buurt van bekende musea.
  • Ontspan op een boottocht over de Danube kanaal.
  • Ga op jacht naar een échte Wienerschnitzel, alleen voor als je grote honger hebt.
  • Geniet van livemuziek in één van de vele bars .
  • Ga shoppen in het glamorous Mariahilder Strasse.
Foto credits: Sandro-Gonzalez via Unsplash

EuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel