In deze wandelgebieden is het áltijd warm

door

Misschien ben ook jij de kou en hier en daar wat regen ook wel weer beu. Maar wist je dat er gebieden zijn, waar het zonnetje het hele jaar door schijnt? Perfect voor een paar dagen weg of een wandelvakantie. Het maakt niet uit of het nu zomer, winter, herfst of lente is. Je krijgt in die gebieden altijd genoeg vitamine-D binnen. Pak je koffer dus maar gauw in en vergeet vooral je korte broeken en T-shirts niet, want vandaag vertellen wij jou over wandelgebieden met een heerlijke temperatuur.

Heerlijke (warme) wandelgebieden

In Europa kan je in verschillende gebieden prachtige wandelingen maken mét lekker weer. Denk maar aan Karpathos (Griekenland), Zuid-Andalusië (Spanje), Gran Canaria (Spanje), Cyprus, Madeira (Portugal) en Tenerife (Spanje). Over elk van deze gebieden hebben wij het een en ander op een rijtje gezet.

Photo by Miltiadis Fragkidis

Karpathos (Griekenland)

Karpathos is een langgerekt, smal en bergachtig eiland met prachtige dorpen die verstopt zitten tussen al het groen op de berghellingen. Ook vind je er gezellige vissersdorpjes met mooie zandstranden. Het Griekse eiland is met name geschikt voor mensen die van een rustige vakantie houden, maar ook wat cultuur mee willen krijgen. Vakantie in Karpathos is een mix van: relaxen, cultuur en zon, zee en strand. De laagste temperatuur van het jaar in Karpathos is ongeveer 13 graden. Maar over het algemeen ligt de temperatuur er altijd tussen de 19 en 26 graden. Dit maakt het een perfect wandelgebied.

In Karpathos kan je super goed hiken. Niet alleen door het lekkere weer maar ook door de verschillende wandelroutes. Er zijn vele routes te vinden waarbij je wandelt naar verborgen stranden, toppen van hoge bergen of door prachtige oude stadjes van het eiland.

Photo by Courtney Hall 

Andalusië (Zuid-Spanje)

Andalusië is een regio in het zuiden van Spanje. Het staat vooral bekend om de geweldige natuur en de vele prachtige witte dorpjes. Mocht je lekker willen wandelen dan vind je hier alles wat je nodig hebt. De zon schijnt hier namelijk bijna het hele jaar door, de wegen zijn goed en ook het openbaar vervoer is goed geregeld. Dit maakt Andalusië in Spanje voor iedereen een perfecte vakantiebestemming. De minimale temperatuur ligt hier ongeveer rond de 12 graden in de wintermaanden en de maximale temperatuur verschilt van 16 graden in de wintermaanden tot wel 36 graden in de zomermaanden.

Voor een wandelvakantie ben je in Andalusië dus op het juiste adres. Met een grote verscheidenheid aan landschappen met rivieren, ravijnen, watervallen en hoge bergtoppen van 3000 meter, is het een prachtige bestemming voor outdoor liefhebbers.

Photo by Dave Weatherall

Gran Canaria (Spanje)

Voor Nederlanders is Gran Canaria één van de populairste vakantiebestemmingen. Het is niet alleen in de zomer, maar ook in winter een favoriete vakantieplek. Het weer op de Canarische eilanden is bijna altijd goed. Je krijgt er het hele jaar een beetje een lente gevoel qua weer. Hierdoor is het de perfecte winterzonbestemming, zeker ook voor een rondreis door Gran Canaria. Ook in de winter zakt de temperatuur op Gran Canaria vrijwel nooit onder de 20 graden. Op die manier is Gran Canaria het ideale wandelgebied voor jouw eerstvolgende hike avontuur.

Wist je dat er in Gran Canaria wel meer dan 1.000 kilometer aan wandelpaden te vinden is? Veel van deze wandelpaden werden aangelegd om afgelegen bergtoppen met de kust te verbinden.

De zogeheten Caminos Reales (Koninklijke Paden) werden met stenen geplaveid. Deze zijn ook wat breder dan andere paden. De gaafste koninklijke paden om te bewandelen zijn: Garañón-Ayagaures, Cumbre-Costa oeste, Fataga-Fortaleza de Ansite, Circular Salto del Perro-Presa de las Niñas en Circular Ruta del Queso-Caldera de los Pinos de Gáldar.

Garañón-Ayagaures

Het is een van de belangrijkste routes op het eiland die de hele zuidelijke regio met die van het noorden verbond en het hele netwerk van ravijnen in het gebied binnen het eiland doorkruist.

Cumbre-Costa oeste

Het is een van de oudste wegen die door de oude inwoners van Artenara werd gebruikt om de stad te verbinden met die van de westelijke of noordwestelijke regio.

Fataga-Fortaleza de Ansite

Het is een van de wandelroutes op Gran Canaria die niet cirkelvormig is, dus dezelfde weg teruglopen om weer bij het startpunt te komen. Het mooie aan deze route is dat je aan het einde een prachtig uitzicht hebt op het fort Ansite

Circular Salto del Perro-Presa de las Niñas

Het is een van de koninklijke wegen van Gran Canaria die je door de twee grote stuwdammen van het eiland voert. Onderweg kom je ook veel grotten tegen die werden gebruikt door herders. Deze werden gebruikt om vee te houden, maar ook dienden ze als schuilplaats.

Circular Ruta del Queso-Caldera de los Pinos de Gáldar

Deze route is verbonden met de routes naar de kaasmakerijen van Moya. Onderweg zie je kuddes schapen en geiten die in de omgeving grazen. Het is een niet heel bekende route maar wel een heel diverse. Je loopt door afwisselende landschappen met verschillende vegetatie.

Cyprus

Van alle Europese eilanden is Cyprus in de zomer één van de meest warme eilanden waar je tevens gegarandeerd kan genieten van een zonnetje. Zelfs in oktober kunnen er temperaturen voorkomen van meer dan 30 graden. Maar ook Cyprus is een geweldig wandelgebied. Rotspaden klimmen naar bergdorpjes, bospaden leiden naar verborgen watervallen en ruige natuurpaden kronkelen langs prachtige kuststroken. Wat wil je als wandelliefhebber nog meer?

Photo by Datingjungle

Madeira (Portugal)

We schreven al eerder over Madeira; een klein Portugees eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Het is er altijd zo’n 17 tot 25 graden. Het vulkanische eiland is erg geliefd onder wandelaars en natuurgenieters dankzij de indrukwekkende landschappen van bergen, valleien en kliffen. Wist je dat het eiland het grootste laurierbos ter wereld huisvest? Ook groeien er vele exotische bloemen in het wild, waardoor Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd.

Een voorbeeld van een geweldige hike in Madeira is de PR1: Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Dit is een erg indrukwekkende wandeling. Hij verbindt Pico do Areeiro (1817m) met Pico Ruivo (1862m). Pico Ruivo is de hoogste top van het eiland en Pico de Areeiro is de 3de hoogste top. Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht over de bergen en de zee. Ook op dit eiland vind je tijdens de wandeling grotten in het vulkanische tufsteen die ooit dienden als schuilplaatsen voor herders.

Tenerife (Spanje)

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden. Hier vind je het hoogste punt van Spanje, namelijk de bijna vierduizend meter hoge vulkaan El Teide. Je vind hier eindeloze wandeltochten door de prachtige natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van de gebieden: Montañas Negras, Anaga Natuurpark en Montaña Chayofita? Je vindt er tevens Los Campeches. Dit is een beschermd natuurgebied. Mocht je zelf een gave wandelvakantie willen in de prachtige natuur? Dan is Tenerife hiervoor perfect.

Een groot deel van het jaar liggen de maximumtemperaturen in een deel van Tenerife tussen de 16 en 24 graden. Voor het zuidelijke deel van het eiland is er een langere periode waarin de maximumtemperatuur gemiddeld wel rond de 25 graden ligt. Velen maandenlang is het daar eigenlijk altijd lekker weer. Vandaar dat ook veel badplaatsen aan de zuidkust van Tenerife liggen.

Photo by Maxim Berg

In welke van deze warme wandelgebieden ben jij al eens geweest? Heb jij nog andere (bijna altijd warme) wandelgebieden in gedachten? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

BergenEuropaGriekenlandPortugalSpanjeTheHike.nlToplijstenTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.