Dit zijn de mooiste wandelroutes in Polen

door


Zeggen wij hiken, dan denk jij waarschijnlijk aan wandelingen met adembenemende uitzichten en hoge bergtoppen in Zuid-Europa of de Alpen. Tegelijkertijd zorgen die bekende gebergtes er ook voor dat het ieder jaar krioelt van de vakantiegangers. Misschien wil je wél die prachtige uitzichten, zonder de hordes mensen die je er gratis bij krijgt. Ga eens wandelen over een van de prachtige wandelroutes in Polen!

Polen staat bekend om de diverse en prachtige wandelroutes

Polen staat misschien niet bovenaan op je bucketlist als het gaat om wandelbestemmingen, omdat het minder populair en bekend is. Onterecht, want ook hier vindt uitdagende wandelroutes, prachtig uitzicht over verschillende meren en indrukwekkende rotsformaties. Expeditie Polen vertelt je graag wat meer over de mooiste wandelroutes in Polen.

Roadtrippen door Polen

Gezellige steden afwisselen met de prachtige natuur. Wat ons betreft een gouden combinatie! Ga je roadtrippen door Polen, dan kunnen we deze plekken aanbevelen: 

 • Poznan: een van de oudste steden van Polen
 • Warschau: de hoofdstad van Polen
 • Het gezellige Krakau in combinatie met het Tatragebergte ontdekken
 • Auschwitz: waar je teruggaat naar de gruwelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en meer leert over de historie
 • De stad Wroclaw bezoeken en het Reuzengebergte ontdekken
 • Klein-Polen, Groot-Polen en Neder-Silezië

De verschillende wandelroutes in Polen

Van de beginnende wandelaar tot de doorgewinterde hiker: voor iedere wandel- en natuurliefhebber is er wat wils. Even een klein lesje topografie: Polen ligt in Oost-Europa en is omsingeld door Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Oekraïne, Wit-Rusland, Litouwen en de oblast Kaliningrad. Polen is een van de weinige landen in Europa waar je zoveel verschillende landschappen en natuurgebieden vindt: de natuur is beschermd in 23 nationale parken en hebben een totale oppervlakte van 300.000 hectare. Niet voor niets dat wij de diverse wandelroutes door Polen aanraden. 

Gebergtes van Polen

Polen heeft een aantal gebergtes, die het land ook weer deelt met omliggende landen. Dat zijn de volgende: 

 • Reuzengebergte 
 • Tatragebergte 
 • Bieszczady gebergte
 • Pieniny gebergte 
 • Beskidy gebergte 

Het Tatra– en Reuzengebergte zijn favoriet onder wandelaars. We vertellen je er graag meer over. 

Wandelroutes in Polen

Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte ligt in het zuidwesten van Polen en deelt deze bergketen met Tsjechië. Het is ongeveer 40 kilometer lang, meer dan 20 kilometer breed en het hoogste punt is de hoge Sniezka op 1.603 meter. 

Een wandelvakantie door het Reuzengebergte is perfect te combineren met de Poolse stad Wroclaw, het ligt op ongeveer twee uur rijden van het startpunt. Door dit gebergte kun je jezelf meerdere dagen vermaken: denk aan een bezoek aan het Nationaal park Karkonosze, de top van de hoge Sniezka beklimmen, lopen langs de spiegelmeren en genieten van de talloze adembenemende uitzichten. 

Ben je een fanatieke wandelaar, maar ben je minder bekend met wandelen door bergen? Dan is het Reuzengebergte perfect: wandelervaring is gewenst, bergsportervaring niet nodig. En heb je dit Poolse gebergte één keer bezocht, dan is de kans groot dat je later nog eens terugkomt. Polen zal je verrassen en ervoor zorgen dat je meer van het land wil ontdekken.

Het Tatragebergte

Het karakteristieke Tatra gebergte is een lust voor het oog van iedere natuur- en bergsportliefhebber. En perfect te combineren met het gezellige Krakau. 

In tegenstelling tot het Reuzengebergte is het Tatragebergte wat uitdagender. De top van de hoogste berg Rysy ligt op 2499 meter. Bezoek je het Tatragebergte, dan mogen een bezoek aan de bergtop Zakopane, de hoge Tatra, Morskie Oko, het oog van de oceaan en de vijf vijvers niet missen. Ga je op expeditie met een ervaren gids, dan moet je soms via kettingen een stuk klimmen en klauteren. Maar die inspanningen worden ruimschoots beloond met spectaculaire uitzichten die je nooit meer vergeet. 

Ga mee op Expeditie over de uitdagendste wandelroutes in Polen

Nog nooit in Polen geweest? Hopelijk ben je er na het lezen van dit artikel van overtuigd dat dit land niet op je bucketlist mag ontbreken. En als je dit prachtige land dan voor het eerst bezoekt, dan wil je alles uit je bezoek halen en op pad met een gids die je alles vertelt over het land en je de ongerepte natuur laat zien. 

Expeditie Polen helpt je hierbij. Voor veel mensen is Polen nog relatief onbekend terrein, maar het land is ontzettend veelzijdig en er liggen grote natuurparken, hoge bergen, prachtige bossen, helderblauwe meren en natuurlijke watervallen. Dankzij de ruime bergsportervaring én nauwe banden met dit land wordt dit een onvergetelijke ervaring. Zij bieden expedities naar het Reuzengebergte, Tatragebergte of een expeditie door de natuur van Polen op maat aan.

EuropaGeorganiseerde reizenPolenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.