Picos de Europa ontdekken met deze 8 kilometer lange wandelroute

door


Een wandelroute in de bergen lopen en als je klaar bent binnen 1 uur al op het strand uitwaaien? Dat kan in Picos de Europa in de regio Asturië, Noord-Spanje! Er zijn verschillende wandelroutes in dit ruige natuurgebied ‘de toppen van Europa’ en daardoor voor ieder wat wils. De Ruta del Cares is verreweg het meest populair, maar heen- en terug ook 22 kilometer lang. Voor wie wél dit prachtige gebied te voet wil ontdekken, maar niet deze afstanden wil of kan afleggen deel ik een goed alternatief: de 7,8 kilometer lange route van Poncebos naar Bulnes en terug.

Wandelen tussen de locals in Picos de Europa

Voordat we onze trip naar Noord-Spanje maakten, hadden we nog nooit van Picos de Europa gehoord. En hoewel het vele honderdduizenden bezoekers per jaar kent, tref je er (gevoelsmatig) vooral Spanjaarden. Dat maakt het gebied voor ons extra aantrekkelijk, omdat je op reis zo min mogelijk Nederlands wil horen natuurlijk ;). Het hoogste punt is de Torre de Cerredo met 2650 meter, maar de meest iconische top is de Naranjo de Bulnes, die zeer populair is bij klimmers. Aan de top van deze route krijg je een glimp te zien van deze bergtop, je beloning!

Wat het gebied eigenlijk heel bijzonder maakt voor een actieve vakantie, is dat het hemelsbreed slechts 40 kilometer van de kust af ligt. Als je op zoek bent naar veel variatie in activiteiten, dan zit je hier goed. ’s Ochtends een mooie bergwandeling en ’s middags met je surfplank het water op!

Geschikte wandelroute in Picos de Europa voor ieder niveau en leeftijd

Zodra je uit Poncebos vertrekt steek je de smaragdblauwe rivier de Tejo over. Een plaatje! Als je het water over bent begin je meteen aan de klim. In totaal stijg je zo’n 400 meter naar het dorpje Bulnes. Toch is de de wandelroute heel goed te doen, ook voor mensen of kinderen die wat minder getraind zijn. Je loopt in feite langs de rivier de Tejo, maar dan op honderden meters hoogte. Je moet dus niet vies zijn van een diepe afgrond langs je pad. Gelukkig is de wandelroute goed onderhouden en hoef je niet te klauteren of klimmen zoals de berggeiten, die je ongetwijfeld onderweg tegenkomt, wel doen.

Bulnes: écht in the middle of nowhere

Het afgelegen dorpje Bulnes is an sich al de moeite waard om te bezoeken. Er leiden geen wegen door de Picos de Europa naar deze afgelegen plek. Je kunt er wel met een funicular komen, maar eerlijk is eerlijk: wandelen geeft de meeste voldoening! Bulnes is klein en je komt er vooral andere hikers tegen die hun energie bijvullen in een van de kleine restaurantjes. Hoewel er toeristen komen, voelt het wel alsof je nog echt tussen de locals zit. Bij de in totaal 20 oude typische Asturiaanse huizen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Ook kabbelt het eerder genoemde riviertje de Tejo door het dorp. Je bent hier echt in the middle of nowhere!

Picos de Europa Bulnes

Wandel de route in het voor- of naseizoen

De beste periode om deze wandelroute in de Picos de Europa te lopen is rond mei, juni of september en oktober. In juli en augustus is het niet onmogelijk, maar wel drukker en warmer waardoor je toch wat minder geniet van de omgeving. Parkeren doe je langs de weg in Poncebos. Hoe eerder je bent, hoe beter want het kan hier druk zijn. De Ruta del Cares start namelijk ook vanaf deze plek. Veel plezier!

BergenEuropaSpanjeTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.