Op zoek naar een fijne wandeling op Texel? Ga naar De Hors

door


Helemaal in het zuidelijkste puntje van Texel vind je De Hors. Een uitgestrekte strandvlakte met zicht op Den Helder. Een bijzondere plek, want het is de enige plek op het eiland waar nog nieuwe duinen ontstaan. Tegen De Hors aan vind je bossen, meren en nog veel meer duinen. Een heerlijke plek voor een fijne, lange wandeling op Texel. Vaste wandelroutes zijn er niet echt. Maar we nemen je graag mee op de hike die wij maakten door het gebied, dat ook nog eens onderdeel is van Nationaal Park Duinen van Texel.

De wauw-factor

Het gave aan de wandeling op dit stuk van Texel, is dat er een overduidelijk wauw-moment in zit. Natuurlijk vind je die momenten bij meerdere plekken op Texel. Maar bij deze valt je mond nog net een stukje verder open. Daarover later meer…

Heerlijke wandeling op Texel

Laten we eerst bij het begin beginnen. Dat begin vind je op de Mokweg, ter hoogte van bushalte De Hors. Start de wandeling door daar het natuurgebied in te lopen. Uiteindelijk sla je het eerste pad linksaf, maar voordat je dat doet, kun je ook nog even naar Uitzichtpunt Horsmeertjes lopen. Blijf er niet te lang hangen, want op het einde van de route is er nog voldoende mogelijkheid om de Horsmeertjes uitgebreider te bekijken. Eerst lopen we langs het andere meer, Horspolders genaamd. Een vogelrijk meer, waar je ook zeldzame en bijzondere planten vindt.

Wandeling Texel

Dit is de Hors

Nadat je hebt genoten van het zicht over de Horspolders, loop je verder door het duinrijke gebied. Neem niet het eerste, maar het tweede pad rechtsaf. Blijf dit pad volgen tot je na een tijdje de duin omhoog loopt. Eenmaal boven is de plek waar je wilt zijn. Dat is het moment waarop je hebt gewacht. Het wauw-moment! Vanaf deze duin heb je namelijk een waanzinnig uitzicht over het meest uitgestrekte strand van Texel, en misschien zelfs wel van heel Nederland. Je kijkt uit over honderden meters strand, met daarachter de zee en in de verte het vasteland van Den Helder.

De perfecte plek voor lunch

Tijd om even te genieten van de rust en het uitzicht. Beneden aan het duin, aan de voet van het strand, is een heerlijke plek voor lunch. Is het een zonnige dag, dan staat de zon rond de middag in het zuiden en daarmee vol in je gezicht. Met een beetje geluk, zorgen de duinen ervoor dat je ook nog eens uit de wind zit. Dubbel genieten dus van die zelf gesmeerde boterhammetjes.

De grote overtocht

Nadat je bent uitgerust, begin je aan ‘de grote overtocht’ over het strand, dat bijna een woestijnachtig karakter heeft. De zee wil je namelijk wel even van dichtbij bewonderen, toch?! Op de kale vlakte van De Hors hebben water en wind vrij spel. Hierdoor ontstaan mooie reliëf afdrukken in het zand. Een ander bijzonder aspect aan dit strand is dat er dwergsterns broeden. Hierdoor kun je niet altijd vanaf de duinen rechtdoor naar de zee lopen. Het broedgebied van deze zeldzame vogels is namelijk afgezet en dus niet toegankelijk. Uiteindelijk moet je toch naar rechts om de wandeling voort te zetten, dus loop ook deze kant op zodra je bij de afzetting uitkomt.

Terug naar de duinen

Langs de kustlijn loop je naar het westen. Hoe verder je loopt, hoe breder het strand wordt. Toch loop je niet helemaal door tot het breedste punt. Dat kan natuurlijk wel, maar er ligt nog een mooi stuk duingebied rondom de Horsmeertjes op je te wachten. Het exacte punt waar je de duinen weer in gaat, is lastig uit te leggen. Het beste kun je op Google Maps kijken. Ten zuiden van de twee meren loopt een pad, dat staat aangegeven op de kaart. Het zijn de nieuwe duinen waar je allereerst doorheen loopt, voordat je weer bij de meren uitkomt.

Doe nog een klein beetje meer

Vanaf hier kun je rechtdoor lopen naar het beginpunt, maar als je net als ons nog geen genoeg hebt van de hike, dan kun je net voordat je bij de meren bent, links afslaan. Het maakt niet uit of je het eerste of het tweede pad neemt, want het komt uiteindelijk bij elkaar uit. Wij namen het tweede pad, omdat het een stuk rustiger was dan de eerste. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat het eerste pad door de duinen loopt en daardoor net wat mooier is. In beide gevallen neem je vervolgens het eerste pad weer naar rechts, zodat je om de fraaie Horsmeertjes blijft lopen totdat je weer bij het beginpunt uitkomt.

Nationaal Park Duinen van Texel

Al met al heb je door deze wandeling op Texel uiteindelijk een kleine 8km lang kunnen genieten van de schoonheid van dit stukje Nationaal Park Duinen van Texel. Dit Nationaal Park vind je langs ongeveer de hele westkust van het eiland. Het is het Nationaal Park van Nederland waarbij de variatie van landschappen per vierkante meter het grootste is. Van droge duinen tot natte duinvalleien, uitgestrekte stranden, bijzondere kwelders, maar ook loof- en dennenbos en kleurige heidevelden. Tijdens het broedseizoen zijn delen van het park niet toegankelijk, maar ook dan blijft er meer dan genoeg natuur over om dagenlang van te genieten. Wij zijn fan! Zelf ook op avontuur naar Texel? Check dan zeker even alle info bij VVV Texel!

Wandeling Texel

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.