Wandelen op Schynige Platte, hoogvlakte en bergkam in één

door

Hiken over een bergkam is om meerdere redenen spectaculair. Links en rechts heb je steile afgronden en overal om je heen zie je prachtige bergen. Indrukwekkend maar zeker niet zonder risico’s. Wij zochten in Zwitserland een route om te wandelen met dezelfde uitzichten en paden, maar met iets meer zekerheid. Een wandeling op Schynige Platte in de Jungfrau Regio was het resultaat!

De ligging

Het woord ‘platte’ zegt het eigenlijk al een beetje. Schynige platte is een hoogvlakte waarvan het hoogtepunt zich op zo’n 2100 meter boven zeeniveau bevindt. Het bijzondere aan deze hoogvlakte is dat de westzijde enorm steil afloopt zoals bij een bergkam meestal aan twee kanten het geval is. Schynige Platte is onderdeel van de Berner Alpen waardoor je continu uitzicht hebt op de indrukwekkende bergtoppen Eiger, Mönch en Jungfrau. Aan de westzijde bevind zich Interlaken en de Brienzersee. Dit enorme knalblauwe meer zie je als je over de kam loopt. Verder zijn er op het plateau nog een paar bijzondere rotsformaties waarvan de Gumihorn het hoogste punt is met 2099 meter. 

Een van de hoogste treinroutes

Om op Schynige platte te komen pak je de gelijknamige bergtrein. In ongeveer een uur klim je zo’n 1500 meter naar boven. Een prachtig stukje in de trein waarbij uitzicht hebt op het bekende Lauterbrunnen. De rit kan zo in Railaway! Een tip is om tijdens de klim aan de rechterzijde van de trein te gaan zitten, dan heb je het beste uitzicht. Zorg er dan ook voor dat je niet last-minute bij de trein aankomt, die zit namelijk snel vol waardoor je raamplekje misschien al bezet is (ik spreek uit ervaring). 

Wandelroutes voor elk niveau

Vlak naast het treinstation bevindt zich een botanische alpentuin, leuk om rond te lopen als je niet te veel wilt inspannen. Maar wij zijn natuurlijk ‘echte hikers’ dus willen wel wat meer uitdaging. Zo kun je de Loucherhorn Panoramatrail lopen van ongeveer 6km of de Faulhornweg van Schynige Platte naar Grindelwald First van ongeveer 16 kilometer. Tijdens deze laatste route kom je ook langs de prachtige Bachalpsee, een enorm fotogeniek bergmeer. Iedereen die een beetje fit is zou deze routes kunnen lopen. De hoogteverschillen zijn niet enorm groot en de paden goed begaanbaar. Zoals altijd is genoeg water, goede schoenen en wat te eten aan te raden.

Bereikbaarheid

Schynige platte kun je te voet bereiken door de 1500 meter omhoog te lopen. Toch zullen de meeste mensen de voorkeur geven aan de bergtrein, wat op zich ook al een hele toffe ervaring is. Je kunt instappen bij station Wilderwil. Dit treinstation is bereikbaar met de trein vanaf Interlaken, maar je kunt er ook prima parkeren voor maximaal €5 per dag. Een treinkaartje kost je ongeveer 32 CHF/€ retour. Dat zijn natuurlijk wel Zwitserse prijzen, maar het is dan ook echt de moeite waard. Als je van plan bent naar Grindelwald First te lopen kun je ook een aangepast retourticket aanschaffen. Daarmee kun je vanaf First weer terug naar Wilderswil reizen. Een stuk voordeliger dan losse tickets! 

Wandelen op Schynige platte: praktische zaken op een rij

  • Schynige platte is bereikbaar met de trein vanaf juli tot half oktober
  • Treinkaartjes koop je op het perron of via www.jungfrau.ch
  • Een treinkaartje kost ongeveer €32 retour en de rit duurt een uur
  • Parkeren kun je het beste bij station Wilderswil doen
  • Vanaf Bern ben je in 45 minuten bij Wilderswil
DagtochtEuropaOostenrijkReisverhalenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel