Wandelen in het Kleinwalsertal: ontdek de magie van de herfst

door

De herfst: het is misschien wel één van de mooiste jaargetijden. De bladeren verkleuren en de laagstaande zon zorgt voor een prachtig kleurenspel. De natuur bereidt zich langzaam voor op een winterslaap. In het Kleinwalsertal is het niet anders. Aan de machtige flanken van de Grosse Widderstein, de hoogste berg van het dal, slaan we ons kamp op. Het Kleinwalsertal nodigt namelijk uit om te wandelen, ook in de herfst.

Diep in het dal

Het Kleinwalsertal is een bijzonder dal. Het hoort bij Oostenrijk, maar is met de auto alleen maar vanuit Duitsland te bereiken. Als we bijna aan het einde van het dal zijn, slaan we bij Mittelberg linksaf. We laten de skiliften achter ons en rijden een herfstachtig niemandsland in. Omgeven door bomen die hun goudgele blad nog niet willen laten vallen, rijden we helemaal naar de achterkant van het dal. Als we letterlijk niet meer verder kunnen, omdat de machtige flanken van de Grosse Widderstein ons tegenhouden, zien we onze accomodatie: de prachtige Kleinwalsertal Lodge in het kleine plaatsje Baad.

Baad is de ideale plek voor iedereen die rust zoekt. En als je van wandelen houdt, dan ben je in Baad in het Kleinwalsertal ook aan het juiste adres: vanuit het dorp starten namelijk tientallen hikes. Of je nu een beginnende wandelaar bent, of een doorgewinterde alpinist, voor iedereen is er een geschikte wandeling te vinden.

De juiste gear voor wandelen in het Kleinwalsertal

Ieder jaargetijde in de bergen heeft zo zijn schoonheid. Zo ook de herfst. Vaak laat de zon zich nog één keer van zijn beste kant zien en kun je prachtige nazomer hikes maken. Dit jaar dient de kou zich echter al vroeg aan. We zien besneeuwde bergtoppen en we voelen dat de temperatuur nou niet bepaald nazomers warm is.

Kou mag echter de pret niet drukken en gelukkig zijn we dan ook goed voorbereid. Want niet alleen is het belangrijk om tijdens je hike door de modder of de sneeuw droge voeten te houden, het is natuurlijk ook fijn als je lekker warm blijft. Voor onze schoenen kiezen we voor de Hanwag Makra Light GTX: de perfecte allround schoen in de bergen. Deze schoen is lichtgewicht en heeft een perfecte grip. Door het Gore-Tex membraan houd je ook nog eens droge voeten in alle omstandigheden.

Hanwag

Tijdens de hike komen de eigenschappen van de schoen perfect tot z’n recht. Het Gore-Tex membraan zorgt ervoor dat onze voeten tijdens de winterse tocht droog blijven. We doorkruisen moeiteloos beekjes en sneeuwvelden en houden toch droge voeten. Ook met moeilijkere omstandigheden weet deze schoen wel raad, ondanks het lichte gewicht: gladde en steile paden vormen dankzij de vibram zool geen enkel probleem. Kortom: wij pakken deze Hanwag boots opnieuw in zodra we het hogerop zoeken.

Royal Robbins

Voor onze kleding gaan we op de old-skool toer. Op de dag van onze hike is het droog, dus trekken we een warme wollen trui van Royal Robbins aan. Tip: neem op je hike altijd regenkleding mee, zelfs als het droogt lijkt te blijven. Zo voorkom je dat je tijdens je wandeling onderkoeld raakt.

Let the hike begin

Wij van The Hike houden van ongerepte natuur, rustige dalen en onontdekte plekken. Vandaag worden we op onze wenken bediend. We krijgen namelijk de beschikking over twee zeer ervaren berggidsen die het Kleinwalsertal door en door kennen en ons meenemen naar de stilste plek van het dal.

Zo beginnen we dus met onze beide Wanderführers aan onze wandeling in het Kleinwalsertal. We volgen de Derrenbach, een smalle, maar snel stromende bergrivier. Onze hike leidt ons naar de Mittlere Spitalalpe, een klein maar zeer liefelijk onderkomen voor de vermoeide wandelaar.

Het voordeel van wandelen met een berggids gids is niet alleen dat je tijdens de tour veilig bent. Omdat de gidsen de regio heel goed kennen, kunnen ze je van alles vertellen over het gebied waarin je wandelt. Zo leerden wij welke paddenstoelen er in de bergen groeien en welke je kunt eten, wat voor kruiden er allemaal op de berghellingen groeien en wat voor dieren er allemaal in de Alpen leven.

Wild spotten tijdens het wandelen in het Kleinwalsertal

De Spitalalpe is niet het eindpunt voor vandaag. Want hoewel de warme Stube heel uitnodigend is bij dit koude weer, zoeken we het hogerop. Op weg dus naar de sneeuw; want hoewel het pas eind september is, ligt er al voldoende.

Wandelen in rustige gebieden heeft zo zijn voordelen. De kans is groot dat je in deze gebieden minder wandelaars tegenkomt, omdat er vaak geen kabelbaan in de buurt is. Minder wandelaars betekent dat de kans om wild te zien toeneemt. In de Alpen, en natuurlijk ook in het Kleinwalsertal, wemelt het namelijk van de bergmarmotten, gemzen en steenbokken.

En ook wij hebben geluk, want op en langs de sneeuwvelden spotten we een grote kudde wilde gemzen. Gemzen zijn mensenschuw. Gelukkig zijn we net op tijd om ze op de gevoelige plaat te zetten. Als ze ons eenmaal gezien hebben, zetten ze het op een rennen en verdwijnen ze uit het zicht.

Wandelen Kleinwalsertal

Stranden in het zicht van de haven

Het doel van onze wandeling in het Kleinwalsertal vandaag is de Güntlespitze. Vanaf dit topje heb je prachtig uitzicht over het Kleinwalsertal, maar zie je ook het minstens zo mooie Bregenzerwald.

Toch gooit het weer roet in het eten. Want hoewel het ene moment de zon nog schijnt, is het een paar minuten later helemaal dichtgetrokken. Weg zicht dus. Op de Derrajoch, op ruim 1.800 meter, staken we onze tocht en maken we rechtsomkeer.

Dat we de tour niet kunnen afmaken is niet erg. De eerste uren van onze tocht hebben we namelijk maximaal van de herfst kunnen genieten, die, hoe hoger we kwamen, overging in winter. Ook dat is het unieke van wandelen in het Kleinwalsertal: op sommige dagen wandel je dwars door de seizoenen heen.

Je wandeling in het Kleinwalsertal combineren met lokaal eten

Afdalen gaat snel als je weet dat er heerlijk eten op je wacht. In de Mittlere Spitalalpe wacht er namelijk een heerlijke Brotzeit op ons. Zo genieten we in een traditioneel Oostenrijkse Alm van een heerlijke maaltijd. Door de heerlijke kaas- en speksoorten hebben we genoeg energie om de laatste kilometers van onze tocht te volbrengen.

We dalen namelijk weer af naar Baad, onze homebase in het Kleinwalsertal. Het was koud vandaag, en helaas konden we door het omslaande weer de top niet bereiken. Maar dat mag de pret niet drukken. We hebben namelijk genoeg gezien: het Kleinwalsertal is een echt wandelparadijs. En hoewel de zomer misschien meer voor de hand ligt om te gaan wandelen, is de herfst stiekem toch de mooiste tijd van het jaar om de bergen te verkennen.

AlpenBergenEuropaOostenrijkTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel