Credits: Vollmundig

Lokale lekkernijen en een avontuurlijke sneeuwschoentocht in Kleinwalsertal

door

Eerder schreven we over de perfecte zomerse roadtrip door de Oostenrijkse provincie Vorarlberg. In een serie van drie artikelen bezoeken we hetzelfde gebied in winterse omstandigheden. Winterliebe noemen we dat. In dit artikel staan we stil bij natuurbewust leven in Kleinwalsertal. We proeven van lokale lekkernijen en trekken de sneeuwschoenen aan op zoek naar avontuur.

Vorarlberg, een provincie om te ontdekken

Vorarlberg is de meest westelijke provincie van Oostenrijk en grenst aan Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Vanwege de centrale ligging wordt het gebied vaak bezocht door mensen uit de buurlanden. Voor ons Nederlanders is de regio iets minder bekend. Een onontdekte parel zou je het kunnen noemen. Met name Kleinwalsertal is bijzonder. Dit dal, in het Westen van de provincie, is namelijk maar via één weg te bereiken. Die weg komt vanuit Duitsland. Je kunt deze regio dus niet in vanuit Oostenrijk zelf. Zo’n afgelegen plek maakt het een must-see voor de ontdekkingsreiziger die van de natuur wil genieten.

Uitzicht vanaf het Gottesackerplateau

Respect voor de natuur als bron voor de lokale economie

Een klein dal met een grote natuurlijke diversiteit. Dat is Kleinwalsertal. Om dit gebied zo te houden heeft het lokaal toerismebureau het project ‘Natur bewusst erleben’ in het leven geroepen. Of het nu actief in de bergen is of juist culinair in het dal, alle inwoners laten zien dat ze in harmonie met de natuur leven. Die gedachte geven ze ook mee aan toeristen.

Samen met een gids kun je op pad om de natuur bewust te beleven. Eén van de culinaire gidsen is de bevlogen oud chef Herbert Edlinger. Hij heeft zijn baan als chefkok opgezegd en is boeren en restaurants gaan adviseren over hoe ze beter kunnen samenwerken. Vanwege de extra aandacht blijft 80% van de lokale productie in de eigen regio. Dat zie je bijna nergens anders terug in toeristische gebieden.

Proeven van kazen in Kleinwalsertal

De bekendste streekproducten van Kleinwalsertal zijn hout en kaas. Met elke boerderij een eigen smaak. In de zomer kun je een mooie kruidenwandeling maken. Deze fijne kruiden en grassen op de Alpenweiden leveren bijzondere melk. Die melk verwerken de boeren vervolgens tot kazen. Met een korte wandeltocht kun je proeven van bekende bergkazen, zoals de Romadur en de Zwergle. Een echte aanrader.

Lokale kazen uit Kleinwalsertal

Skiën in Kleinwalsertal

Je kunt fantastisch skiën in Kleinwalsertal. Met 130 kilometer aan pistes, en nog eens 50 kilometer aan langlaufpaden, werkt de regio als een magneet voor wintersporters. Ook toerskiën is enorm populair. Wanneer je de Ifenbahn naar boven neemt, zie je her en der al mensen naar boven wandelen op hun toerski’s.

In het begin van het jaar houden de bergdieren een winterslaap. Ze sparen hun krachten. Houd het ‘Natuurbewust erleben’ in gedachte als je de pistes op gaat en blijf op de voorbestemde paden. Als je in hun gebied komt, schrikken dieren op en dat kost ze veel energie. Daarom doen toeristische organisaties er alles aan om de wintersporten zoveel mogelijk te centreren rondom de liften.

Skiën in Kleinwalsertal

Sneeuwschoenwandeling met een gids

Als je in de winter Kleinwalsertal bezoekt moet je hoe dan ook een sneeuwschoenwandeling maken. Met zo’n tocht zie je vergezichten die je met een normale wandeling nooit zou ervaren. Ga het liefst met een gids. Je leert niet alleen meer over het gebied maar het geeft je ook een veilig gevoel. Op de bergen zit het gevaar namelijk in een klein hoekje. Zo zorgt de wind voor overkappingen en zijn er her en der gaten in de sneeuw. Als je niet weet waar ze zijn kun je pijnlijk naar beneden vallen.

Overhangend sneeuw door de wind

Vergezichten van de Gottesackerplateau

Voor onze sneeuwschoenwandeling bezochten wij de Gottesackerplateau met berggids Stefan Perau. Met een korte, comfortabele rit in de Ifenbahn lift kun je naar boven. Eenmaal uit de lift word je meteen getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de omgeving. Op de Ifen-Bahn-Bergstation bind je de sneeuwschoenen onder en wandel je omhoog richting de Hähneköpfle. Bovenop kun een prachtig rondje maken met om elke hoek weer een nieuw vergezicht. Op een mooie dag kun je Zwitserland, Duitsland en Liechtenstein in de verte zien liggen. Wij hadden zo’n dag. Na een paar uur wandelen is het mooi geweest en kun je, terug bij het Bergstation, genieten van kaiserschmarrn en koffie in het panorama restaurant Tafel & Zunder.

AlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.