De mooiste tulpenroutes om te wandelen, fietsen, rijden en varen

door

De lente is officieel begonnen. De lammetjes staan in de wei, de vogels bouwen hun nestjes en de temperaturen stijgen. De lente is niet compleet zonder de prachtige, eindeloze, Nederlandse tulpenvelden. Paars, oranje, rood, ze zijn bijna in elke kleur te vinden. Zodra de tulpen weer in de bloei staan worden de velden een populaire hotspot voor tulpen- en fotografieliefhebbers. Heb je geen zin om in de rij te staan om de tulpen te zien, maar wil je wel genieten van de prachtige bloemen? Wij hebben een aantal tulpenroutes voor je uitgezocht waar je de tulpenvelden wandelend, fietsend rijdend en varend kunt bewonderen. Ook hebben we bij elke tulpenroute een overnachting in de buurt voor je uitgezocht. Voor welke tulpenroute kies jij?

Tulpen
Credits: Sergei A – Unsplash

Wat is de mooiste tulpenroute?

Met zoveel prachtige tulpenvelden in Nederland zijn er meerdere tulpenroutes te vinden. De ene nog kleurrijker dan de andere. Toch zijn er natuurlijk wel wat favorieten te vinden. Dus als je ons vraag: wat is de mooiste tulpenroute? Dan raden wij deze routes aan. Eentje om te wandelen, eentje om te fietsen, eentje om met de auto te rijden en als laatste nog eentje om te varen.

Wat is de beste tijd om de bloeiende tulpen te bekijken?

Helaas kunnen we niet het hele jaar door tulpenvelden bewonderen in Nederland. De eerste tulpen bloeien ongeveer eind maart en de meeste velden blijven in tact tot half mei. Maar wil je er zeker van zijn dat je de tulpen in volle glorie aantreft, ga dan in april op pad. Dat is de maand dat de tulp normaal gesproken op z’n mooist bloeit.

Wandelen langs de tulpenroute

Altijd al een wandeltocht willen maken langs de mooie tulpenvelden? Wij hebben de perfecte tulpenroute gevonden. De tulpenroute van tulpenwandeltocht brengt je in verschillende routes langs de mooiste plekjes. Je hebt de keuze uit drie tochten, namelijk de tulpenroute van 10 kilometer, 17,5 kilometer en 25 kilometer. Het verrassende van deze tulpenroute is dat het niet plaatsvindt in het gebied waar de meeste tulpentochten worden gehouden, namelijk in het gebied van de Keukenhof. Nee, deze route vindt plaats in het mooie Zeeland, in Goeree-Overflakkee. Een plek waar je niet meteen als eerst aan denkt als je aan de tulpenvelden denkt. Zorg wel dat je er snel bij bent, want de inschrijvingen van deze route gaan vlot en vol is vol. Inschrijven kan tot en met 14 april en kost vijf euro, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Dit jaar is het goede doel Stichting Ambulancewens.

Overnachtingstip:
Maak er een weekendje weg van door te verblijven in één van de mooie accommodaties in de buurt. Wij vonden deze luxe studio op vijf minuten loopafstand van het strand van Ouddorp. Met een overnachting op deze plek kun je het strand en de tulpenvelden mooi combineren.
tulpenroute tulpenvelden wandelen
Credits: Bruno van der Kraan – Unsplash

Fietsend de tulpenvelden bewonderen

Vier de lente met de volgende fietsroute. 15 kilometer lang fiets je langs de vele bloemenvelden en tulpenvelden, attracties, monumenten en tulpen showtuinen van deze tulpenroute. Door de relatief korte afstand is de route ideaal om ook met kinderen te fietsen. Tijdens de route rijd je langs wel 14 bezienswaardigheden waaronder ook de Keukenhof. Na twee jaar gesloten te zijn voor publiek is de Keukenhof dit jaar weer geopend van 24 maart tot en met 15 mei. Dit is ook ongeveer de periode dat de tulpenroute te fietsen is, aangezien er na die tijd nog maar weinig tulpen bloeien in de tulpenvelden. Naast de Keukenhof fiets je ook langs andere mooie bezienswaardigheden, zoals het Kasteel Keukenhof, Boembollenkwekerij De Tulperij en ’t Huys Dever. Op de website van de Bollenstreek is de fietstocht langs deze tulpenroute te downloaden.

Overnachtingstip:
Wil je je bezoek aan de tulpenvelden echt compleet maken, boek dan een verblijf bij De Groene Bollenschuur. Een meer dan 120 jaar oude bollenschuur is volledig gerenoveerd en omgebouwd tot een mooie Bed and Breakfast. Extra leuk is dat de Bed and Breakfast omringd is door tulpenvelden. Je kunt ze al zien vanuit je bed.
tulpenroute fietsen
Credits: Famveldman – Bigstock

Rijdend langs de mooiste tulpenvelden

Wil je graag een grotere afstand afleggen om nog meer tulpen te kunnen zien, dan raden wij aan om met de auto langs een tulpenroute te rijden. De tulpenroute van de ANWB is 62 kilometer lang, duurt ongeveer drie uur en brengt je in een ronde langs onder andere Noordwijk, Lisse en Oegstgeest waar de allermooiste tulpenvelden te vinden zijn. Geniet van de prachtige uitzichten en vergeet niet om onderweg te stoppen om de tulpen in de tulpenvelden van dichtbij te bewonderen. De tulpenroute is te downloaden in pdf vorm met een routebeschrijving, maar kan ook worden geüpload in een navigatiesysteem.

Overnachtingstip:
Kom je van ver om de tulpenvelden te bekijken, dan hebben wij hier een ontzettend leuke kleinschalig Campspace voor je uitgezocht. Voor de echte outdoor fan is het mogelijk om te kamperen, maar dat is misschien nog wel wat fris in deze tijd van het jaar. Naast kampeerplekken biedt deze Campspace ook de mogelijkheid om in houten camping pods of een touringcar te slapen.

Varen langs een tulpenroute? Ja, dat kan

We hebben nu al verschillende tulpenroutes genoemd die je kunt bewandelen, fietsen of rijden, maar we hebben ook een mooie tulpenroute voor je die je kunt varen. Tijdens een vaartocht zie je de tulpenvelden en bloemenvelden van een hele andere kant en dit geeft de tulpenroute weer een totaal nieuwe beleving. De volgende vaarroute van de Bollenstreek is ongeveer 34 kilometer lang en brengt je langs een diversiteit van tulpenvelden. Vaar de route met een eigen sloep, huurboot of boek een rondvaart. Wat nog meer uitdaging geeft, is om de tulpenroute met een kano te bevaren. Genoeg opties om er een mooie dag op het water van te maken.

Overnachtingstip:
Kun je niet genoeg krijgen van de tulpenvelden en wil je er graag een paar dagen ronddwalen? Deze toffe Yurt biedt de overnachting die je zoekt. Om in de vaarsferen te blijven ligt deze overnachting ook nog eens aan het water. Wie weet kun je je bootje of kano daar ook kwijt.
tulpenvelden kano
Credits: Colette2 – Bigstock
DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.