Credits: Jelle van Brakel | young.yell

Travelin laarzen getest tijdens een herfstige boswandeling

door

De herfst is in volle gang. Het wordt met de dag kouder en het regent soms meer dan ons lief is. Maar dat dat niet wil zeggen dat je dan niet meer lekker naar buiten kunt, bewijst Travelin wel. Dit Nederlandse outdoor lifestyle merk heeft een collectie vol fijne en goede kleding om van de herfst buiten een feestje te maken. Ik testte onder andere de Travelin Dunas laarzen voor dames en dat beviel prima.

Met Travelin laarzen aan het bos in

Een goede uitrusting voor de herfst

Op een herfstachtige dinsdagmiddag reisde ik af naar het oosten van ons land. Naar misschien wel de mooiste natuuromgeving van ons land; de Veluwe. Het was bewolkt met af en toe wat motregen en zodra ik arriveerde zag ik meteen dat het bos een goede modderpoel was. Maar dat mocht de pret niet drukken, want een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom had ik mijn uitrusting compleet gemaakt met regenjas en warme kleding. Mijn wandelschoenen had ik voor de gelegenheid omgewisseld voor de Travelin regenlaarzen, dus die modder kon ik wel aan. Toch?

De locatie: Landgoed Quadenoord

Ik was trouwens op de Veluwe voor een speciale gelegenheid. Heb je ooit van Quadenoord gehoord? Het is een landgoed met een rijke geschiedenis. De geschiedenis vertelt dat het landgoed al zo’n 1500 geleden bewoond werd. Tenminste, daar duiden de grafheuvels op die je her en der verspreid over het landgoed tegenkomt. Tussen die grafheuvels kun je wandelen en fietsen, maar ook dineren én kamperen. Durf jij het aan om hier in het donker te verblijven?!

De testactiviteiten

Ik kan je inmiddels zeggen dat logeren op landgoed Quadenoord een feestje is. Je kunt namelijk kamperen op de natuurcamping, maar ook overnachten in een luxe tipi, inclusief tweepersoonsbed, houtkacheltje en knusse accessoires. Die tipi kun je alleen boeken als je er ook gaat dineren bij Restaurant Zeven. En dat was dus ook de reden dat ik op Quadenoord was. Maar eerst stond er nog een wandeling door het bos op de planning. Niet zomaar een wandeling zelfs, maar een echt wildplukavontuur onder leiding van Edwin Flores van Casa Foresta.

De vuurdoop

De vuurdoop van mijn regenlaarzen liet dus niet lang op zich wachten. Het weer was inmiddels wat opgeklaard, maar de bospaden lagen zo vol modder dat ik er alleen maar dwars doorheen kon lopen. En wat denk je? Totaal geen probleem voor die Travelin laarzen van mij. Ook al zakte ik direct tot over mijn enkels weg, mijn voeten bleven mooi droog en de grip bleek meer dan uitstekend. Ik stapte namelijk stevig door in de modder, maar mijn voeten gleden geen enkele keer weg. So far, so good. Op naar de wildplukwandeling.

Mijn Travelin laarzen kunnen duidelijk tegen een beetje modder

Travelin laarzen versus slippers

Eenmaal aangekomen bij Restaurant Zeven en de tipi’s, werd ik hartelijk ontvangen met een drankje, het lekkerste bananenbrood dat ik sinds tijden had gegeten en een groepje mede-wildplukkers. Natuurlijk was Edwin Flores van Casa Foresta er ook, op zijn slippers. Die draagt hij namelijk altijd. Een mooi contrast met mijn Travelin laarzen. Dat vond hij uiteindelijk ook, dus bij wijze van uitzondering, verwisselde hij zijn slipper ook voor laarzen. De mannen-variant, die er op het oog vrijwel hetzelfde uitziet, maar qua pasvorm net een beetje anders is dan de dames-variant.

Wildplukken met een boodschappenlijstje

De wildplukwandeling bleek direct een vrij specifiek thema te hebben: paddenstoelen. Dat had ik natuurlijk kunnen weten, want als er iets bij de herfst hoort, dan zijn het wel paddenstoelen. Uitgerust met een paddenstoelengids, rieten mandjes en een ‘boodschappenlijstje’ gaan we op pad. Volgens Edwin is wildplukken namelijk hetzelfde als boodschappen doen. Als je een lijstje maakt van wat je nodig hebt en uit het bos mee terug wil nemen, dan kan wildplukken (bijna) niet verkeerd gaan. Ik zeg bijna, want je moet natuurlijk wel heel goed checken of je daadwerkelijk plukt wat je denkt dat je plukt.

Paddenstoelen, paddenstoelen en nog meer paddenstoelen

Een grote eye-opener voor mij was dat verschillende type paddenstoelen gekoppeld zijn aan type boomsoorten. De schimmeldraden van de paddenstoelen zijn namelijk gekoppeld aan een boom. Op die manier voorziet de schimmel (met de paddenstoel als vruchtlichaam) een boom van water en voedingsstoffen. De boom levert op z’n beurt weer voedingsstoffen voor de schimmel. Zie je een berk, dan vind je daar bijvoorbeeld vaak een vliegenzwam of een gewone berkenboleet. Sowieso zijn ‘zwammen’, ‘boleten’, ‘bovisten’ en ‘amanieten’, termen die ons al snel om de oren vlogen. Ik moet eerlijk zeggen dat het mij een beetje duizelde en dat ik blij was dat Edwin precies wist wat hij deed. Kon ik me nog wat concentreren op het testen van de Travelin laarzen.

Terug naar de Travelin laarzen

Na twee uurtjes wildplukken kon ik met zekerheid zeggen dat de Travelin laarzen waterdicht zijn, goede grip hebben en geschikt zijn voor een lekkere boswandeling. Wat ik persoonlijk fijn vond aan de laars, is dat hij halfhoog is. Ik heb vrij dikke kuiten, waardoor hoge regenlaarzen mijn benen vaak afknellen. Deze regenlaarzen zijn flexibel, waardoor dat probleem getackeld is. Een ander puntje dat daaraan bijdraagt, is dat de laars niet unisex is. Er is dus een dames– en een herenvariant van de regenlaars en dat komt het loopcomfort zeker ten goede.

Herfstwandeling in Travelin laarzen

Natuurrubber versus neopreen

Last but not least, maakt dit Nederlandse outdoor lifestyle-merk zich hard voor het gebruik van zoveel mogelijk duurzame materialen in hun producten. Daarom bestaan de Travelin Dunas laarzen voor het grootste deel uit natuurrubber. Dat betekent dat het rubber van de rubberboom komt en niet kunstmatig is. Een minpuntje vind ik dan weer wel dat de voering van de laars wel uit neopreen bestaat. Hoe mooi zou het zijn als die binnenkant ook gemaakt is van een volledig natuurlijk materiaal?! Maar goed, elk nadeel heeft z’n voordeel. Het voordeel van deze neopreen voering, is dat het een sterk isolerende werking heeft en je voeten lekker warm blijven in de laars. Zelfs als je vol in een grote plas met water staat.

Uit eten met Travelin laarzen aan

Kortom: met warme en droge voeten, zonder blaren of afgeknelde benen, sloot ik de wildplukwandeling af en werd het tijd om aan te sluiten bij het overheerlijke diner van Restaurant Zeven. Een diner-ervaring midden in het bos. Zittend op een stoel, aan een lange tafel, die gewoon direct op de bosgrond stond en enkel werd overdekt door een golfplaten-dak. Ook hier kwamen de Travelin laarzen dus prima van pas. De ingrediënten waren allemaal lokaal en zelfs onze geplukte paddenstoelen kwamen erin terug. Een feestje voor de smaakpapillen. Na een leerzame en tegelijkertijd ontspannen middag en een heerlijke avond, kroop ik uiteindelijk tevreden mijn tipitent in.

Restaurant Zeven Quadenoord
AccessoiresGearMerkenReviewsTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.