Foto © Black Diamond, Alex Fuchs

Stap voor stap op de Nordkette bergrug met Black Diamond medewerker Remco Graas

door

19 bergtoppen, 33 kilometer en 3.800 hoogtemeters aan natuurlijke wolkenkrabbers overwinnen in een dag. Dat is wat Black Diamond werknemer Remco Graas onlangs deed. Stap voor stap overbrugde hij de gehele Nordekette bergkam, die uitkijkt over de Oostenrijkse stad Innsbruck. Een ervaring om nooit te vergeten. Hij maakte er een toffe video over waarin hij uitlegt wat zijn beweegredenen zijn. Waarom iedereen eens wat meer stil zou mogen staan bij hoeveel geluk we hebben in het leven en dat dat echt niet vanzelfsprekend is.

Genieten van de Alpen

Remco Graas groeide ver weg van de bergen op, in Nederland. Tijdens zijn jeugd bracht zijn gezin vele vakanties door in de Alpen en daar gingen ze op talloze hikes. Remco genoot helemaal niet van wandelingen over stoffige, warme trails. Nadien was hij altijd blij om terug huiswaarts te gaan om te spelen of zijn Game-Boy of te zwemmen in het zwembad. Maar tijdens de laatste reis die hij met zijn familie naar de Alpen maakte, veranderde alles. Remco begon eindelijk te genieten van de bergen. Toen zijn ouders besloten om niet meer naar de bergen te trekken, koos hij ervoor om toch op zomerkamp te gaan in de Alpen.

Lichter en sneller klimmen

Hoewel Remco eerst de klassieke weg opging met een zware backpack en bergschoenen, besefte hij na een tijd dat het ook lichter en sneller kon. Grote alpinisten, zoals Ueli Steck, inspireerden hem om met een minimum aan materiaal zo snel mogelijk door de bergen te bewegen.

Stap voor stap werden de bergen een belangrijke speler in zijn leven. Hij kreeg het idee om alle pieken boven de 4.000 meter in de Alpen te beklimmen. Vandaag de dag is hij daar volop mee bezig, maar niet met haast, want hij wil het meeste uit de overgebleven pieken halen. In 2017 verhuisde hij naar Innsbruck om te werken voor Black Diamond Equipment. Wanneer hij naar het werk fietst, kijkt hij uit op de Nordkette Traverse.

Stap voor stap

Op een zondagochtend om 2:00 uur beslist hij om zijn huis te verlaten en begint hij met de beklimming. De muziek van de feestjes in Innsbruck vervaagt in de verte, terwijl de zon opkomt en hij de eerste top bereikt. Overdag beklimt hij prachtige trails, ruige dalen en via ferrata’s en ontmoet hij toeristen en dieren over de hele bergrug verspreid.

Na 33 kilometer, 19 pieken en 3.800 hoogtemeters bereikt hij de vallei. Vanuit de bus kijkt hij voldaan terug naar de bergkam. Stap voor stap maakte Remco zich de bergen eigen. Stap voor stap, dat is zijn visie op het leven.

Bekijk de film “Stap voor stap – De oversteek van de Nordkette door Remco Graas” hier:

AlpenBlack DiamondEuropaNatuurgebiedenOostenrijkReisverhalenTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel