Monte Isola, een eiland vol Italiaanse schoonheid

door

Ga je naar Italië op vakantie, vergeet dan het Gardameer en het Comomeer. Ga naar Lago d’Iseo! Een prachtig meer in het noordwesten van Italië. Op en om het meer is van alles te doen. Maar wat je sowieso moet doen, is een bezoek brengen aan Monte Isola, het grote eiland midden in het meer. Te bereiken door middel van een lekker boottripje vanuit een van de haventjes op het vasteland. Vertrek op tijd, dan kun je het grootste deel van het eiland al hikend in een dag afleggen. Te voet is namelijk de mooiste manier om het eiland te bewonderen.

Monte Isola, een berg van een eiland

Monte Isola betekent letterlijk berg eiland. Zoals de naam al aangeeft, is het dus een berg en een eiland tegelijkertijd. Berg is overigens wel wat overdreven. Met een hoogte van 600 meter kunnen we het beter een heuvel noemen. Monte Isola is geen klein eiland. Met een oppervlakte van 4,5 vierkante km en een omtrek van 9km is het in Europa het grootste, bewoonde eiland in een meer. Verspreid over het eiland vind je 10 dorpjes, die allemaal met elkaar zijn verbonden door hike en fietspaden. Er zijn ook geasfalteerde wegen, maar die worden alleen gebruikt door bussen, motoren en scooters. Het eiland is namelijk autovrij.

Madonna della Ceriola

Wij namen de snelboot vanaf Tavernola Bergamasca naar Sensole. Vanaf daar begonnen we onze hike richting het hoogste punt van het eiland; het heiligdom van Madonna della Ceriola. Een klein kerkje dat bovenop de top staat en een mooie view over het eiland, het meer en het vasteland geeft. Onderweg naar de top kom je nog langs Senzano en het oude dorpje Cure. Het kerkje kun je vervolgens aan de andere kant verlaten. Je loop dan weer naar beneden, naar het dorpje Peschiera Maraglio. Een mooi plekje voor een overheerlijke, Italiaanse lunch. Energie opdoen voor de middag, want je hebt nu pas een deel van het eiland gezien.

De cirkel rond

Na de lunch liepen wij door naar Carzano. Het leek ons leuk om langs de weg te lopen, omdat je dan direct aan het water loopt. Dit viel ons helaas wat tegen. Hadden we nu toch maar het pad bovenlangs gepakt. Dat schijnt namelijk wat mooier te zijn. Vanaf deze hoek van Monte Isola heb je een mooie view op het veel kleinere, naastgelegen eilandje Loreto. Ook vertrekt er een boot terug naar Tavernola Bergamasca. Maar idealiter geniet je nog wat langer van al het moois dat Monte Isola te bieden heeft. Vanaf Carzano kun je ervoor kiezen om langs het water te blijven lopen, via Paradiso, Siviano en Menzino, terug naar je beginpunt; Sensole. Of je zoekt het vanuit Carzano weer hogerop. Via Olzano breng je nog een bezoekje aan het oude dorpje Masse, dat bekend staat om de handgemaakte “Monte Isola Salami”.

Welke route je ook kiest, verdwalen is onmogelijk. De dorpjes en bijbehorende afstanden staan overal duidelijk aangegeven. Op deze manier kun je zelf jouw ideale route samenstellen. Je kunt natuurlijk ook even een kijkje nemen op de website van Monte Isola voor meer information.

DagtochtEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.