Een thru-hike of lange trekking, zoals het lopen van de Pacific Crest Trail of een lange GR route is een uitdagende onderneming waarbij je lange afstanden aflegt door de wildernis. Tijdens zo’n lange tocht is het essentieel om in contact te blijven met de buitenwereld, je route te navigeren en misschien zelfs je avontuur vast te leggen. Het voorkomen van lege (telefoon) batterijen een deel van je voorbereiding. Hier mijn tips over hoe je het beste niet zonder batterij komt te zitten op een thru-hike.
#1 Investeer in een krachtige powerbank
Allereerst een no-brainer, een krachtige powerbank. Dit kan je redden als je geen toegang hebt tot stopcontacten. Kies een powerbank met voldoende capaciteit om je apparaten meerdere keren op te laden voordat de powerbank zΓ©lf moet worden opgeladen. Inmiddels zijn er veel soorten die relatief lichtgewicht zijn, en je telefoon batterij(of andere apparatuur) meerdere keren met gemakt op kunnen laden. Bereken het nodige aantal mAh van de powerbank door de capaciteit van je telefoon keer het aantal dagen te doen dat je zonder stroom zit.
#2 Investeer in een telefoon met een degelijke batterij
Ervan uitgaand dat je je telefoon gebruikt om foto’s te maken en vooral gebruikt voor een GPS app voor navigatie is het van hoog belang dat je telefoon niet om de haverklap uitvalt terwijl je deze gebruikt voor je route. Alhoewel een powerbank al veel kan schelen, is een telefoon met een relatief goede batterij Γ©cht een waardevolle investering. Voor mijn thruhike had ik gekozen voor de iPhone, waarbij de batterij wel twee dagen met gemak (en veel gebruik) meeging. De nieuwe iPhone 15 heeft een prachtige camera voor de mooiste foto’s en video’s, een snelle chip, Γ©n een sterke batterij die lang meegaat. Onderweg heeft deze telefoon dus geen enkele moeite om jouw hike beter te maken.
#3 Gebruik flightmode en energie-spaarstand
Stel al je apparaten in op de energiespaarstand om de levensduur van je telefoon batterij te verlengen. Wanneer je op pad gaat, kun je hem zelfs het beste in flightmode zetten. Je telefoon gebruikt namelijk stroom om bereik te blijven zoeken (wat er vaak niet is onderweg). De grootste kans op bereik vond ik in de bergen in Europa bovenop het hoogste punt (de col) of uiteraard in het dal bij een dorpje. Zet onnodige apps en functies uit en verlaag de helderheid van je scherm om energie te besparen. Op deze manier gaat je batterij langer mee. Bij locatie instellingen kun je apps tijdelijk uitzetten bij het bijhouden van je locatie.
#3 Houd je batterijen warm
Dit klinkt misschien als een rare tip, maar als ergens je batterijen snel leeg van lopen, is het kou. Dit heb ik op de harde manier geleerd tijdens de eerste nachten op mijn hike waarbij ik al mijn camera accu’s en powerbank op de vloer van mijn tent had gelegd in de nacht; de volgende ochtend waren ze allemaal leeg. Een oplossing is hetgeen wat je Γ©cht nodig hebt in je tent (een telefoon voor je wekker bijvoorbeeld) in je slaapzak te houden, net als je powerbank. Camera accu’s kun je in je tas laten, zolang ze niet op de koudev grond liggen. Ik had zelf een klein hoesje gemaakt voor mijn powerbank van isolatie folie, dat werkt ook.
#4 Plan je oplaadtijd
Plan je oplaadtijden strategisch in. Zoek van tevoren uit waar je oplaadpunten kunt vinden, zoals campings op berghutten onderweg. Dit helpt je om je batterijen op te laden wanneer dat het meest nodig is, maar vooral ook; voordat het Γ©cht nodig is. Een powerbank doet er soms vrij lang over om helemaal op te laden. Ik koos er dus voor om tijdens een lange lunch in de berghut zowel mijn telefoon als powerbank te laden, just in case. Hiervoor is een stekker met meerdere USB ports (met genoeg mAh) erg handig. De quickcharger van de Iphone kwam hier ook goed van pas.
#5 Minimaliseer het gebruik van elektronica
Hoewel elektronica handig kunnen zijn, helpt het om het gebruik ervan te minimaliseren om je batterij te sparen. Geniet van de natuur en jouw avontuur zonder voortdurend naar je scherm te staren. Vooral wanneer je ’s avonds in je tent ligt is het verleidelijk om al je oude foto’s door te kijken, of de hele dag naar muziek te luisteren, maar zorg dat dit niet ten kostte gaat van batterij voor bijvoorbeeld GPS.
#6 Maak gebruik van een draagbaar zonnepaneel
Alhoewel ik zelf niet de beste ervaring heb gehad met een zonnepaneel onderweg, zweren veel mensen bij deze optie. Met een zonnepaneel kun je tijdens het lopen je powerbank opladen, en deze vervolgens gebruiken voor je elektronica. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat het gebied waar je heen gaat zonnig is, anders werkt het niet. Moet je de keuze maken tussen een zonnepaneel of powerbank, dan is een powerbank een veiligere optie; deze werkt ook met slecht weer. Ga je lange tijd off-grid zonder oplaadpunten? Dan is een zonnepaneel misschien een top optie.