Beroemde dwergenvarianten bij de Mary Magdalene kerk

Op zoek naar kabouters in Polen: de dwergentrail van Wroclaw

door

Een van de meest iconische en waarschijnlijk de meest populaire attractie van Wroclaw in Neder-Silezië is geen kathedraal, kasteel of monument, maar een leger van kleine mensen. In de Poolse volksmond worden ze krasnale genoemd, maar in het Nederlands noemen wij ze gewoon kabouters. Ongeacht de naamgeving zijn deze vrolijke beeldjes gewoon overal in het centrum van Wroclaw te vinden. De meer dan 600 kabouters van Wroclaw zijn verspreid over deuropeningen, steegjes en straathoeken. Ga nu op zoek naar de kabouters van Wroclaw, die alleen gevonden worden door de oplettende mensen.

Dwerg op Rynek Market Square, Wroclaw

Rondwandelen in Wroclaw, de stad van de kabouters

De eerste kabouters die je tegenkomt zie je misschien over het hoofd, maar het is onvermijdelijk dat je op de populaire buurtbewoners stuit. Hou je ogen open en je zult ze zeker opmerken tijdens al je activiteiten in de stad. Van het bewaken van openbare ruimtes tot dronken in slaap vallen, de kabouters kunnen alles. Ze zijn geliefd bij inwoners en toeristen en zijn het onderwerp van meer foto’s dan de torenhoge kathedraal. Maar hoewel de aanwezigheid van 600 kabouters een grote grap lijkt, zijn deze beelden het politieke symbool geworden van een van Polens meest pittoreske steden.

Foto © Sam Depraetere

Waarom zijn er kabouters in de stad?

Hoewel 600 kabouterbeeldjes verspreid over de stad Wroclaw misschien klinken als een tourist trap, hebben kabouters al lang een plaats in de Poolse folklore. Hun huidige functie, als symbool van Wroclaw, heeft een direct verband met het politieke klimaat van de jaren 1980. Onder het communisme gebruikte het Oranje Alternatief de kabouters als hun visitekaartje. Dit was een ondergrondse protestbeweging die absurditeit en onzin gebruikten om vreedzame, maar subversieve protesten te organiseren.

Gewapend met verfblikken bespotte de groep specifiek de pogingen van het communistische regime om de openbare ruimte te censureren. Hun tactiek bestond uit het tekenen van kaboutergraffiti bovenop de anti-communistische borden die voortdurend door de autoriteiten werden witgeschilderd. Toen het Oranje Alternatief uitgroeide tot grotere manifestaties, begonnen kabouters ook op te duiken in demonstraties. Onder het motto – wie kan een politieagent nu serieus nemen als hij vraagt waarom je deelnam aan een illegale bijeenkomst van kabouters – zetten ze de protesten verder.

kabouters wroclaw
Foto © Sam Depraetere

De eerste kabouter van Wroclaw: Papa Krasnal

Na de val van het communisme in Polen bleven de kabouters een symbool van Wroclaw. Door het nieuwe regime werden ze omgevormd tot een eerbetoon aan de Oranje Alternatief en hun speelse weerstand tegen het communistische regime. De eerste kabouter van Wroclaw, in zijn moderne vorm, was Papa Krasnal. Hij werd in 2001 geplaatst op de hoek van ul. Świdnicka en ul. Kazimierza Wielkiego, vlakbij de metro waar vaak demonstraties plaatsvonden. Om de geschiedenis van het Oranje Alternatief te vieren, blijft Papa Krasnal de grootste van alle kabouters.

Pas in 2005 ging de bal aan het rollen. Toen kreeg de plaatselijke kunstenaar Tomasz Moczek van de stad Wroclaw de opdracht om nog vijf kabouters te maken. De kabouters bleken zo populair dat veel lokale bedrijven al snel meededen door andere lokale kunstenaars te contracteren om er meer te maken. In slechts een paar jaar tijd waren de kabouters in Wroclaw zo sterk verspreid dat ze nu een echte ‘subpopulatie’ van de stad vormen. Het gerucht gaat dat er momenteel meer dan 600 kabouters rondlopen. Dat maakt het letterlijk onmogelijk voor bezoekers om ze allemaal in één bezoek te vinden. Het exacte aantal kabouters in Wroclaw is niet gekend, want zelfs voor de stad zijn er te veel om ze allemaal bij te houden.

kabouters wroclaw
Papa Krasnal | Foto © Wikimedia Commons

Op kabouterjacht met de dwergentrail

De kabouterjacht is een van de populairste activiteiten voor bezoekers aan Wroclaw. Het is een leuk alternatief voor traditionele sightseeing en een geweldige manier om kinderen tijdens de zoektocht te betrekken terwijl je door de stad trekt. In de meeste toeristeninformatiepunten kan je een speciale kaart voor kinderen krijgen met stickers waarop staat aangegeven waar 30 van de meest centraal gelegen kabouters te vinden zijn.

Op de eigen website van de stad kan je kabouterfoto’s, beschrijvingen, geschiedenis en meer informatie vinden. Die vermeldt momenteel de locaties van 472 kabouters. Je kunt ook de stadsspel-app “Wrocławskie Krasnale” downloaden, die de locaties van honderden kabouters bevat. Daar kan je de beeldjes verzamelen en het opnemen tegen andere kabouterjagers. Maar eerlijk gezegd heb je dat allemaal niet nodig om zelf tientallen kabouters te vinden. Je vindt ze letterlijk om de 200 meter of minder. Alles wat je nodig hebt, is een scherp paar ogen. Kijk hoeveel van de kabouters van Wroclaw je kunt spotten tijdens je wandeling door de stad.

kabouters wroclaw
Foto © Sam Depraetere
EuropaMet kidsPolenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel