Innsbruck Trek ST6: Patscherkofel en zirbenweg

door

De zesde en laatste dag van de Innsbruck Trek speelt zich af op de Patscherkofel. De Patscherkofel springt erg in het oog en is misschien wel de mooiste berg ten zuiden van Innsbruck. En omdat je het eerste stuk met de gondel doet, ben je snel op grote hoogte. De tocht over de ruim 2200 meter hoge berg geeft je prachtige uitzichten over de stad en uitgestrekte omgeving. Met goed weer zie je zowel Duitsland als Italië.

Patscherkofel bergstation Innsbruck-Trek-152

Patscherkofel en zirbenweg

Vanaf het hotel in Igls neem je eenvoudig een bus naar het dalstation van de Patscherkofelbahn. Uiteraard kan je het eerste stukje ook lopen. Sterker nog, eigenlijk moet je dat doen. De twintig minuten door het bos zijn een echte aanrader. De Patscherkofel kenmerkt zich door de grote antenne die bovenop de berg staat. De antenne is in gebruik voor radio- en televisieuitzendingen van de Oostenrijkse publieke omroep. Daarnaast is er ook een weerstation en een botanische tuin van de Universiteit van Innsbruck.

Patscherkofel Innsbruck-Trek-152

The easy road

Wij kiezen deze laatste dag voor de eenvoudige route van de Innsbruck Trek. Dat betekent dat de tocht ongeveer 6,5 kilometer is en dat je er 3,5 uur over doet. Je maakt 300 hoogtemeters, die je zowel stijgt als daalt. Mocht dit te makkelijk voor je zijn, dan kan je er uiteraard ook voor kiezen om de hele Patscherkofel op- of af te dalen. Is dat net iets teveel van het goede, doe het dan vanaf of naar het middenstation van de gondel. Of je kiest natuurlijk voor de moeilijkere route van de Innsbruck Trek op de zesde dag.

Patscherkofel Gipfelstube

De route begint bij het bergstation van de Patscherkofelbahn. Of eigenlijk begint het bij het dalstation, want de gloednieuwe gondel geeft een prachtig schouwspel. Vervolgens kom je bij het eveneens nieuwe bergstation waar een panoramarestaurant je voorziet van een fenomenaal uitzicht. Je tocht is dan nog niet echt begonnen, maar het is meer dan de moeite om er even een drankje te nuttigen. Vanaf daar kan je kiezen om over een toegankelijke weg of via een trail naar boven te gaan. De trail is een stuk mooier en leuker om te doen. Eenmaal boven heb je 300 hoogtemeters in de benen zitten en kom je uit bij de zendmast en een ouderwetse stube. Bij de stube kan je even tot rust komen en eveneens genieten van het uitzicht. Daarnaast worden er diverse huisgemaakte zirbenproducten (een Alpenden) aangeboden, zoals de alom bekende zirbenschnaps.

Zirbenweg

De Zirbenweg dankt zijn naam aan uiteraard de Alpenden (Zirben in het Duits). Het gebied rondom de Patscherkofel staat voornamelijk vol met de dennenboom. Sinds begin jaren 40 is het natuurgebied eveneens beschermd. De Zirbenweg is een trail die tussen de Patscherkofel en de Glungezer bergen loopt. Door de hoogte geeft de Zirbenweg je prachtige uitzichten over het dal en Innsbruck. Tussendoor kan je uiteraard genieten van een lunch bij diverse almen of nuttig je jouw eigen lunch op de diverse bankjes. Eenmaal terug bij het Patscherkofel bergstation neem je de gondel terug, of loop je nog iets verder naar het middenstation om daar de gondel naar het dal te nemen.

AccommodatiesAlpenBergenEuropaGeorganiseerde reizenHuttentochtOostenrijkReisverhalenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.