De steenbok

Proeven aan de GR 738 in Belledonne smaakt naar meer

door

Het Belledonne massif in Frankrijk is onder Nederlanders niet het bekendste stuk van de Franse Alpen. De regio is vooral in trek bij de mensen uit Grenoble. Voor hen ligt het immers in hun achtertuin. Tijd om daar verandering in te brengen, want Belledonne heeft super veel mooie hiking trails te bieden. Helemaal sinds de spiksplinternieuwe GR 738 is geopend. Wij gingen een ruime dag op verkenning uit en kwamen tot de conclusie dat dit stukje Alpen misschien wel het mooiste stukje bergen is dat we tot nu toe hebben gezien op onze Eurotrip.

Hiken in Belledonne

Zoals overal in de Alpen, barst het ook in Belledonne van de hiking trails. Deze trails zijn over het algemeen goed aangegeven op borden langs de routes. Je kunt dus prima een mooie ronde lopen zonder al te veel voorwerk. Desondanks kozen wij ervoor om onze route vooraf uit te stippelen. We wilden namelijk een stuk meepikken van de nieuwe GR route. Omdat wij weer bij de auto uit moesten komen, besloten we een etappe te kiezen, die we halverwege konden verlaten om de terugweg in te zetten. We kozen ervoor om de GR zuidwaarts te lopen via etappe 8, van Habert d’Aiguebelle richting Refuge Jean Collet.

Belle vue

Om alvast een vliegende start te maken, trokken we op de vooravond van onze hike al naar de recent gerenoveerde hut Habert d’Aiguebelle. Een uurtje lopen vanaf parkeerplaats Pont de la Betta, in de buurt van Prabert. Vanaf de hut is het niet ver lopen naar Pas de la Coche, waar je kunt kiezen om de GR noordwaarts te lopen naar Refuge des 7 Laux of, net als wij, zuidwaarts te gaan. Maar voordat je een richting op loopt, wil je eerst even stilstaan om van het adembenemende uitzicht te genieten. Zo ver je kunt kijken zie je bergtoppen om je heen. Bij mooi weer en op tijd vertrekken zie je de vele kleurschakeringen en optrekkende nevel. Een geweldige view!

Wildlife en gevaarlijke honden

Vanaf Pas de la Coche loop je richting ‘la brèche de Roche Fendue’. De trail is te herkennen aan de rood-witte strepen, die in Frankrijk kenmerkend zijn voor een GR. Het pad varieert van goed beloopbaar door het gras tot aan slalommen op en over de rotsblokken, altijd vergezeld door het fantastische uitzicht op de bergtoppen om je heen. Met een beetje geluk kom je zelfs steenbokken tegen. Met een beetje pech kruis je een kudde schapen. Een beetje pech, omdat de schapen sinds een tijdje worden vergezeld door witte ‘Patou’ honden. Deze grote bollen wol zijn getraind om de terugkerende wolf en al het andere gevaar weg te houden bij de schapen. Ze zijn dus niet zo lief als ze eruit zien. Je wordt aangeraden om er met een grote boog omheen te lopen. Terwijl je dat doet, kijk vooral omhoog. Grote kans dat je enorme roofvogels ziet vliegen.

Rondje Randonnées

La brèche de Roche Fendue ligt ongeveer 1000m hoger dan de hut Habert d’Aiguebelle. Tijd voor ons om de terugweg in de gaan zetten. De auto staat immers nog een stukje lager geparkeerd. Het leuke aan deze route is dat je niet hoeft om te keren. Kort na Roche Fendue kun je namelijk rechts afslaan om over te gaan op een PR, ofwel een Promenade et Randonnée. PR’s zijn circulaire routes, te herkennen aan de gele streep. Deze route brengt je naar Lac de Crop. Een mooi bergmeer dat je direct ziet liggen. Vanaf Lac de Crop is het nog zo’n anderhalf uur lopen naar de parkeerplaats. Je komt al snel weer in de bossen, wat de route weer een ander gevoel geeft. Uiteindelijk eindig je na een kleine 15km hiken en 1200 hoogtemeters up and down weer terug bij de parkeerplaats.

GR 738

In heel Frankrijk vind je GR routes. Dit zijn Grande Randonnees, ofwel langeafstandswandelingen. In 2018 is er ook een GR route in Belledonne geopend. Het is de GR 738. Een symbolisch getal dat bij hoge uitzondering is toegekend aan deze route. Normaal wordt het nummer random toegewezen. In dit geval staat 738 voor een samenvoeging van Savoie (met departement nummer 73) en Isère (met departement nummer 38). Voor de organisatie een mooie erkenning voor de goede samenwerking tussen de regio’s. De GR 738 beslaat in totaal 130km, opgedeeld in 11 etappes.

Ultra uitdagend: L’Échappée Belle

Wist je trouwens dat trailrunning een ding is in Frankrijk? We hebben het dan niet zomaar over een beetje trailrunnen. In Frankrijk doen ze namelijk aan Ultra Traversée. Dit is een wedstrijd over een afstand van 144km. De snelste runners doen daar ongeveer 25-30 uur over. De bekendste vindt plaats bij de Mont Blanc. Maar Belledonne heeft ook een geliefd parcours, genaamd l’Échappée Belle. Deze route loopt onder andere via etappe 8 van de GR 738. Al beslaat deze etappe maar een heel klein deel van de totale 144km. Respect voor de runners die de L’Échappée Belle aandurven.

BergenEuropaFrankrijkHuttentochtTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.