Credits: Bram Over

Hiken in Kirgizië, het Zwitserland van Centraal Azië

door

Dat je om imposante bergen te zien naar Kirgizië moet, is met een gemiddelde altitude van 2750 meter, niet gelogen. Kirgizië wordt daarom ook weleens het Zwitserland van Centraal-Azië genoemd, met als grote bergketen de Tian Shan, die tot in China doorloopt. Daarnaast ligt het tweede grootste alpine meer ter wereld centraal in het land: het Issyk Kul meer. Door haar grootte bevriest dit prachtige bergmeer nooit en waar je je ’s zomers aan de oevers van het meer zelfs een beetje aan de Mediterrane kust.  

Voor elk wat wils

En al die bergen zorgen natuurlijk ook voor veel wandelmogelijkheden! Er zijn wandel opties voor iedereen: van korte hikes tot meerdaagse, uitdagende en technische trails. Zo kan je een mooie weekenduitstapje doen op een uurtje van de hoofdstad Bishkek in het Ala Archa National Park, kan je naar grote hoogte bij Lenin Peak, of kan je indrukwekkende meerdaagse trails doen zoals de Ak Suu Traverse. Het bergachtige land is daarnaast erg dunbevolkt. Dus er zijn veel mogelijkheden om de wildernis hier in relatieve rust te ervaren tijdens het wildkamperen bij uitgestrekte alpenweiden of kristalheldere bergmeren. 

Nomadencultuur

Het nomadische erfgoed van Kirgizië voegt een uniek cultureel element toe aan je wandelervaring, met her en der mogelijkheden om in yurts te verblijven en meer te leren over traditionele gebruiken. De nomadencultuur leeft immers nog sterk in Kirgizië. Ondanks dat het land lang in de invloedssfeer van Rusland en de Sovjet-Unie lag, heeft het nog veel van zijn culturele gebruiken behouden. Ook vandaag de dag trekken de herders met hun paarden, schapen en jaks van weideveld naar weideveld, mee met de seizoenen, op zoek naar mals gras. De nomadencultuur vormt op veel verschillende manieren nog steeds voor een belangrijk deel de culturele identiteit, de gebruiken en de sociale structuren van het dagelijks leven in Kirgizië. 

Dus als jij op zoek bent naar een wandelvakantie naar een bestemming die nog relatief onontdekt is door het massatoerisme én die een combinatie biedt van indrukwekkende berglandschappen en een authentieke nomadische culturele ervaring, kom je in Kirgizië gegarandeerd aan je trekken.

Leef als een nomade tijdens de 14-daagse reis van NOMADventure 

NOMADventure is een jonge reisorganisatie die voor jou op zoek gaat naar avontuurlijke hikeroutes buiten de gebaande paden. Ontdek Kirgizië nu tijdens hun 14-daagse reis met onder meer een expeditie door de Tian Shan bergen, een optionele tweedaagse paardentocht en een kennismaking met de eeuwenoude nomadencultuur.  Hieronder vind je een kort overzicht van wat je te wachten staat.  

Dag 1: stadstour en kennismaking 

Je ontmoet de rest van de groep in het hotel in Bishkek, waar je ruim de tijd krijgt om elkaar en de stad te leren kennen. ’s Avonds dineren we samen en geniet je van de heerlijke Kirgizische cultuur.

Dag 2: Transport naar Jyrgalan 

Na het ontbijt rijd je naar het pittoreske dorp Jyrgalan waar je de achtdaagse trektocht over verschillende bergtoppen, bergmeren en gletsjers de volgende ochtend start. Onderweg stop je nog bij de Burana Toren, een overblijfsel van de oude zijderoute. In Jyrgalan slaap je in een gezellig familie guesthouse en bereid je je voor op de trektocht.  

Hiken in Kirgizië langs de Turgen rivier
Credits: Bram Over

Dag 3: Start hike in Jyrgalan  

Vanuit het guesthouse start je de hike. Je loopt langs de rivier de groene Jyrgalan-vallei door tot de eerste kampeerplek Eki Chat. Je maakt je kamp in het dal, aan de voet van de eerste pas die je de volgende ochtend gaat overwinnen. Later op de middag maak je nog een acclimatisatie uitstap naar het Bulak Ashu meer op 3.200 meter. 

Dag 4: Eki Chat – Turgen 

Direct na het ontbijt begin je aan de geleidelijke klim naar de Terim-Tor Bulak pas op 3.467 meter hoogte. Je passeert de dirtroad naar het verlaten mijnstadje aan de Enilchek gletsjer en wandelt door tot de Turgen Ak-Suu rivier. Je steekt de rivier over om het kamp op te zetten voor de nacht.  

Wildkamperen in Kirgizië langs een gletsjerrivier
Credits: Bram Over

Dag 5: Turgen – Boz Uchuk meren 

Vandaag staat er weer een pas op het programma. De Boz-Uchuk Ashuu pas op 3.363 meter hoogte. Vanaf de pas heb je zicht op de twee prachtige Boz-Uchuk bergmeren waaraan je die avond je kamp zal maken.  

Hiken in Kirgizië met een uitzicht over een turquoise meer
Credits: Bram Over

Dag 6: Boz Uchuk meren – Ailanysh meren 

Tijdens de klim naar de pas op 3.516 meter hoogte, heb je het volle uitzicht op de Boz-Uchuk meren en eenmaal boven word je beloond met een indrukwekkend uitzicht op de besneeuwde bergtop Tashtambek-Tor-Bashi. Je daalt af naar de groene Jergez vallei, bewoond door vele groepen wilde paarden en wandelt omhoog naar de Ailanysh meren waar je die avond kampeert. 

Dag 7: Ailanysh meren – Almaluu 

’s Morgens sta je vroeg op om de zonsopgang te zien op de Ailanysh Pas, op 3.671 meter hoogte. Je steekt de pas over en volgt de rivier naar de grotere Ak-Suu Almaluu vallei, waar je die nacht slaapt. Hier word je ook opnieuw bevoorraad met nieuwe pakketten dryfood, zodat je dat gewicht de eerste dagen niet hoeft te dragen. Misschien zit er zelfs een verrassing in het pakket.

Euforisch op de pass in Kirgizië
Credits: Bram Over

Dag 8: Almaluu – Altyn Arashan 

Ook vandaag start je de dag direct met een klim over de volgende pas, over 3.609 meter. Eindelijk op de top aangekomen, is het rotsachtige, ruige uitzicht adembenemend. Vanaf de pas daal je via de Anyr-Tor vallei af naar Altyn Arashan. Daar wacht een grote beloning: hier overnacht je in een guesthouse. Warme bedjes, een warme maaltijd, koude biertjes en… een privé hotspring. Genieten!  

Hiken in Kirgizië langs prachtige valleien
Credits: Bram Over

Dag 9: Altyn Arashan – Ala-Kul meer 

Met hernieuwde energie start je aan de zwaarste dag van onze hike: je stijgt maar liefst 1.400 meter over een afstand van 10 kilometer, naar een van de mooiste bergpanaroma’s die je ooit gezien hebt. Op de top van de pas (3.907 meter) heb je perfect zicht op de enorme gletsjer die het Ala Kul meer heeft gecreëerd. Je neemt ruim de tijd om hiervan te genieten en daal daarna af tot het meer en maakt je kamp op 3.200 meter. 

Hiken in Kirgizië langs het Ala Kul meer
Credits: Bram Over

Dag 10: Ala-kul meer – Karakol  

De laatste dag van onze trektocht. Bereid je voor op een lange afdaling tot de Karakol vallei. Hier word je opgehaald door het transport en naar Karakol gebracht. Proficiat! Je hebt de achtdaagse hike in de wilde natuur tot een goed einde gebracht.

Dag 11: Fairytale canyon & arendshow  

Vandaag verken je de zuidelijke kant van Issyk Kul, het tweede grootste bergmeer ter wereld. Je bezoekt hier onder andere de sprookjesachtige Fairytale canyon en laat je onderdompelen in de nomadencultuur. Je woont een arendshow bij, de traditionele manier van jagen van de Kirgiziërs en overnacht in yurts aan de oever van Issyk Kul meer.  

Dag 12: Start paardentocht of hike naar Kilemche 

Je rijdt van het yurtkamp naar Kyzart waar je na de lunch start aan een tweedaagse paardentocht of een tweedaagse wandeling naar het Son-Kul meer. Je kiest zelf welke activiteit je het liefste doet. Zowel de wandelaars als de paardrijders gaan naar Kilemche, waar je elkaar weer treft voor het diner en een overnachting in traditionele yurts. 

Nomadencultuur in Kirgizië
Credits: Oziel Gomez Unsplash

Dag 13: Paardentocht/hike naar Son-Kul 

Vandaag zet je de paardentocht of hike verder naar het Son-Kul meer. Hier kom je in de middag toe, zodat er nog voldoende tijd is om Son-Kul te ontdekken, te genieten van de panoramische uitzichten of voor de echte avonturiers: een frisse duik in het meer! ‘s Avonds slaap je weer in comfortabele yurts.  

Hiken in Kirgizië langs groepen wilde paarden
Credits: Bram Over

Dag 14: Transport terug naar Bishkek 

Na een laatste ontbijt samen in het yurt kamp, word je per transport terug naar Bishkek gebracht. Onderweg geniet je nog van een heerlijke lunch in Kochkor. Jammer genoeg komt er een einde aan ons avontuur samen in dit kleine, maar prachtige bergachtige Centraal-Aziatische land! 

Praktische informatie over de Kirgizië trip:  

Hoeveel kost het? 

De 14-daagse Kirgizië trip kost 1600 euro.  

Wat is bij de prijs inbegrepen?  

Een achtdaagse hike door de Tian Shan bergen, bezoek aan de Fairy tale canyon, Issyk Kul en Son Kul; 
Persoonlijke begeleiding van ervaren Nederlands sprekende gidsen én een lokale berggids tijdens de achtdaagse hike; 
– 7x overnachting in een traditionele guesthouse of yurt kamp; 
– Paardentocht (indien gewenst) 
– Alle maaltijden en snacks (inclusief dry-food tijdens de berghike)Vanzelfsprekend is een vegetarisch of veganistisch alternatief mogelijk, geef dit aan bij de boeking; 
– De volledige logistieke organisatie en transport ter plaatse; 
– Alle tol, permits en toeslagen; 
– Bijdrage aan het garantiefonds VZR Garant. 

Wat moet je zelf voorzien? 

Vlucht van en naar Bishkek. We kunnen je assisteren met boeken. 
Je eigen kampeerspullen en hike-uitrusting. We voorzien ruim van te voren een handige paklijst met tips&tricks. Als je geen eigen materiaal beschikbaar hebt, kunnen we uitrusting apart verhuren (vraag naar de prijzen). 
Een reisverzekering. Iedereen doet mee op eigen risico. 

Wie kan zich inschrijven? 

Iedereen die enthousiast is om de wilde natuur in te trekken is welkom. Een goede conditie is wel belangrijk om de berghike te kunnen doen. 

Het gemoed is goed als de zon schijnt in Kirgizië
Credits: Bram Over

Andere reizen van NOMADventure 

NOMADventure is een start-up die in 2021 is geboren vanuit een gedeelde passie voor het uitstippelen van onvergetelijke hikeroutes in avontuurlijke en onontdekte gebieden. 

Naast de Kirgiziëreis organiseert NOMADventure deze zomer ook nog een reis waarbij het de natuurlijke en culturele hoogtepunten van het zuiden van Kazachstan combineert in een gevarieerd 12-daags programma en een geweldige tiendaagse wandelreis door het afgelegen Tusheti National Park in Georgië.  

Kijk snel op de website van NOMADventure voor alle trips en details. 

AziëBergenGeorganiseerde reizenNatuurgebiedenTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.