Hiken en reizen door West-Zweden, een regio met een missie

door

Een granieten kustlijn waar je ‘U’ tegen zegt, de grootste meren van het land, een groene wildernis vol prachtige dieren en een wijds landschap vol kleurrijke bloemen en planten. Dat is waarvoor je naar het westen van Zweden afreist. Het is de ideale plek voor de mooiste hikes én een verantwoorde reiservaring. Zo vind je in West-Zweden de mooiste treinreis van het land, maar ook heel veel lokale initiatieven die bijdragen aan een duurzame samenleving. En niet te vergeten; Göteborg. Een heerlijke stad, als uitvalsbasis voor jouw outdoorvakantie. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat West-Zweden het allemaal heeft. Maar waar te beginnen? We zetten hieronder een aantal aanraders voor je op een rij.

Hönö West-Zweden

West-Zweden

West-Zweden wordt gevormd door de stad Göteborg plus drie provincies. Links, aan de kust, ligt Bohuslän, dat bekend staat om haar archipel met duizenden eilanden en het bijbehorende kustleven. Daarnaast, rechtsboven, ligt Dalsland, dat gekenmerkt wordt door de vele meren en dichte bossen en daarmee ook de eindeloze opties om te peddelen, mountainbiken en hiken. Dalsland is de fietsregio van Zweden en bij uitstek de plek om te gaan gravelbiken. Daaronder strekt zich naar het oosten de provincie Västergötland uit. Die laatste is ook bosrijk, maar wel wat vlakker en weidser. De natuurlijke hoogtepunten van deze provincie zijn de meren Vänern en Vättern, wat de twee grootste meren van heel Zweden zijn. En in het voorjaar is het Hornborga meer een absolute highlight vanwege de spectaculaire dansrituelen van de kraanvogels, die daar dan naartoe trekken.

Aan eilanden en meren geen gebrek in (West-)Zweden

Wist je dat Zweden in de top staat van landen in Europa met de meeste meren? Finland mag er dan nog een kleine 100.000 meer hebben, maar met ruim 96.000 meren doet Zweden toch ook lekker mee. Van die bijna 100.000 meren, liggen er een hoop in West-Zweden. Het Vänernmeer in West-Zweden is met een oppervlakte van 5.648 m2 een van de grootste meren van Zweden en zelfs van Europa. In Vänern liggen zo’n 22.000 eilanden. En laat dat nou net nog een natuurfenomeen zijn waar West-Zweden er ook heel veel van heeft. Sterker nog: met meer dan 220.000 eilanden is Zweden nummer 1 op het gebied van meeste eilanden ter wereld. De West-Zweedse kust doet hier een flinke duit in het zakje, maar daarover later meer.

Vänern meer West-Zweden

Hiken in West-Zweden

Met zoveel natuur kun je je ongetwijfeld voorstellen dat de wandelmogelijkheden in West-Zweden eindeloos groot zijn. Wij mochten proeven van twee langeafstandswandelingen die een goede indruk geven van de schoonheid van de regio. De eerste loopt door een UNESCO-biosfeergebied, waarbij je het Vänernmeer nooit ver weg is. De tweede laat je eilandhoppen over een van ’s werelds meest toegankelijke archipels. Inclusief mogelijkheid om de kust en eilanden al peddelend vanaf het water te bekijken. Beide routes bieden goede openbaar vervoer mogelijkheden, waarbij het treingedeelte bij Kinnekulle zelfs is aangewezen als mooiste van Zweden.

Biosfärleden trail en Kinnekulle

De Biosfärleden in Västergötland is de ideale trail om de gemeenten Lidköping, Mariestad en Götene te ontdekken, met als grote highlight Kinnekulle. Die laatste is het eerste wereldwijde UNESCO-geopark van Zweden. Het is maar liefst 3.690 km2 groot en strekt zich uit tussen negen gemeenten en vijftien plateaubergen in de regio. De Biosfärleden is een 138 kilometer lang wandelpad dat langs de zuidelijke oever van het Vänernmeer voert, tussen Mariestad en kasteel Läckö. Of je nu kiest voor een meerdaagse wandeling of kortere dagwandelingen, de trail staat garant voor afwisselende landschappen met uitzichtpunten, eilanden, charmante dorpjes, historische plekjes en magische bossen. Zoals al eerder genoemd, is ook de treinrit door Kinnekulle de moeite waard. Ideaal dus als je na een mooie dag lopen weer terug wilt komen bij je startpunt. Wij liepen een aantal etappes van de Biosfärleden. Onze highlights en tips lees je hier.

Göteborgs skärgårdsled en Kuststigen

Voor de westkust van Zweden liggen zo’n 8.000 eilanden, die samen een groot archipel vormen. De Kuststigen trail is een langeafstandswandeling die zich uitstrekt van het eiland Tjörn in het zuiden, langs de westkust, helemaal naar Oslo in het noorden. Je loopt langs de rotsachtige kustlijn en geniet optimaal van alles wat dit grootse archipel te bieden heeft, inclusief schilderachtige vissersdorpjes en historische overblijfselen. In mei 2022 is een nieuw deel aan de trail toegevoegd, genaamd Göteborgs skärgårdsled, ofwel het Archipelpad van Göteborg. Je loopt daarbij over de granieten eilanden Hönö, Fotö, Öckerö en Hälsö. Een echte aanrader voor wie wil genieten van adembenemende uitzichten op zee, unieke natuurgebieden en charmante kustdorpjes. Wij gingen je deze zomer voor op de nieuwe etappes en dat was een groot succes. Je leest hier meer over onze ervaringen op Göteborgs skärgårdsled.

Bonus tip: Op het eiland Hönö kun je ook fantastisch boulderen. Check hier onze tips over boulderen op Hönö.

Hidden gems die je hart raken

Iets anders dat ons echt is opgevallen tijdens onze reis door West-Zweden, zijn de inspirerende mensen die we in deze regio hebben ontmoet. Stuk voor stuk mensen met hart voor hun onderneming én vooral hun omgeving. De mensen die wij hebben ontmoet, zijn mensen met een missie. Een missie om het beter te doen voor de wereld en voor hun omgeving. Ofwel: “Stepping up Sustainability“. Dat doen ze door lokaal te investeren, wat ten goede komt aan de omgeving, maar ook aan lokale bedrijven en communities.

Overnachten bij Trolmens Bed & Breakfast

Trolmens Bed & Breakfast is gelegen vlakbij de Biosfärleden in het plaatsje Trolmen. Je slaapt in een typisch Zweeds, rode huis en geniet van de gastvrijheid van Katrine en Carl Fritjof. Het mooie is dat het gezin een eigen visie heeft op een duurzaam leven. Ze eten zelf vegan en dragen dat graag over op de gasten. Dat doen ze door een heerlijk vegan ontbijt voor te schotelen en op aanvraag ook een smaakvolle avondmaaltijd. Katrine heeft ons betoverd met de smaken die ze op ons bord serveerde. De B&B is overigens uitgerust met een uitgebreide keuken, dus je bent vrij om je eigen maaltijden te koken. Daarbij stimuleert de familie Fritjof je om de vegan uitdaging aan te gaan en de huisregels te respecteren, maar als je toch liever dierlijke ingrediënten gebruikt dan is dat wel mogelijk. Wij raden aan voor de full experience te gaan en Katrine voor je te laten koken.

Trolmens B&B-Biosfärleden Kinnekulle West-Zweden

Eten bij Hellekis Kök & Trädgårdscafé

Nog zo’n fantastische plek langs de Biosfärleden is Hellekis Kök & Trädgårdscafé. Je passeert deze plek als je de etappe van Trolmen naar Hällekis loopt. Je bent dan net het indrukwekkende Munkängarna natuurgebied en Kinnekulle Stenbrott, de oude steengroeve, gepasseerd. Hellekis Säteri is een prachtig landgoed van eigenaar Willem en zijn vrouw. Zij vonden het zonde om al dit moois voor zichzelf te houden, waarna ze de paardenstallen, het groene park, de bloementuin, galerieën en zelfs een padelbaan, openstelden voor lokale ondernemers en het publiek. Maar de echte highlight hier is Hellekis Kök & Trädgårdscafé. Een restaurant waar chef’s Fredrik en zijn compagnon een ware kleur- en smaakexplosie voorschotelen op je bord. Uiteraard gemaakt van lokale ingrediënten, zoals cantharellen (een soort wilde paddestoelen) uit het bos langs de trail, tomaten uit eigen moestuin en komkommers uit de tuin van de buurman.

Kajakken met Walkers Naturturer

Onze derde aanrader in West-Zweden vind je bij Göteborgs skärgårdsled. Eigenaresse Jennie van Walkers Naturturer heeft als missie mensen dichterbij de natuur te brengen. Dat doet ze door je letterlijk mee de natuur in te nemen. Je kunt ervoor kiezen om met haar te gaan hiken, maar nog toffer is het om samen te gaan kajakken langs de eilanden voor de kust. Jennie’s tomeloze enthousiasme werkt aanstekelijk. Ze kent daadwerkelijk de mooiste plekjes in de omgeving en daar vertelt ze dan ook graag uitgebreid over. Wij deden zelf een tour bij zonsondergang. Sowieso staat Zweden bekend om haar eindeloos mooie zonsondergangen. En ook die van ons was er eentje om over naar huis te schrijven. Denk aan een extreem roze, paarse, en oranje luchtspektakel. Een avond om nooit meer te vergeten.

Duurzaamheid en creativiteit gaan hand in hand

West-Zweden is de thuisbasis van een groot aantal creatievelingen die werken in architectuur, kunst, mode en design. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in verschillende steden als Göteborg en Lidköping, maar ook buiten de grotere bestemmingen is een hoop creativiteit te vinden. Een extra tip die we mee willen geven is Nääs Fabriker, zo’n 30 kilometer ten noordoosten van Göteborg. Deze oude fabriekslocatie is omgetoverd tot creatieve hotspot. Je vindt er onder andere allerlei werkplaatsen, winkels, een coworking space, een hotel, bakkerij, brouwerij en restaurant. Die laatste is tijdens de zomer bijna geheel zelfvoorzienend en daarnaast wordt alles lokaal ingekocht. De koffie is fairtrade en de overblijfselen uit de bakkerij worden gebruikt als ingrediënten voor de brouwerij. Wij proefden er van de lekkerste ‘Kanelbullar’, het typisch Zweedse kaneelbroodje dat je eet tijdens de ‘Fika‘.

Stepping up Sustainability in West-Zweden

De West-Zweden regio neemt grote stappen richting een nóg duurzamere bestemming. Zo is het initiatief Stepping up Sustainability geboren. Dit gezamenlijke initiatief, van ruim 600 bedrijven en vrijwel alle gemeentes binnen de regio West-Zweden, geeft een raamwerk voor diverse organisaties om eenvoudig nog meer stappen te maken richting een duurzamere samenleving. Alles is gebaseerd op op vier pijlers, namelijk:

  • Zo min mogelijk impact voor het milieu wanneer iemand naar en binnen West-Zweden reist
  • Promoten en stimuleren van bezoeken aan gebieden in West-Zweden waar en wanneer deze niet druk zijn
  • Toerisme moet goed zijn voor zowel inwoners als bezoekers
  • Streven naar gezonde (horeca-)bedrijven in West-Zweden, die zorgen voor meer werkgelegenheid

West-Zweden dus!

Bovenstaande is nog maar een kleine greep uit de vele mooie, bijzondere, unieke plekken en verhalen van West-Zweden. Natuurlijk is er nog veel meer te zien, beleven en ontdekken. We zijn dan ook erg benieuwd wat jouw persoonlijke favoriete locaties, ondernemers en/of outdoor activiteiten zijn. Laat je het ons weten in een reactie onder dit artikel? Meer informatie over deze regio vind je overigens op de website van West-Zweden.

Hönö West-Zweden
EuropaLangeafstandswandelingScandinaviëTheHike.nlWandelroutesZweden

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel