Waan je in het buitenland tijdens deze hike in Brabant

door

Over vier maanden vertrek ik naar Tanzania voor de beklimming van de Kilimanjaro. Time flies, dus vier maanden is niet heel lang meer. Tijd om eens te kijken hoe het ervoor staat met mijn hiking conditie. Tijd voor een hike. Helaas niet op een tropische bestemming, maar met temperaturen rond het vriespunt in onze eigen kikkerlandje. Ook mooi! Ik neem je mee ‘Dwars dur den Herdgang’ op een hike in Brabant.

Brabantse gastvrijheid

Het is een doordeweekse dag in februari. Om 10:00u ’s ochtends heb ik afgesproken bij herberg In Den Bockenreyder, vlakbij Esbeek. Ondanks dat de herberg nog vrij verlaten is op dit tijdstip, zie je direct dat het hier in het weekend, bij mooi weer, volle bak moet zijn. De herberg is groots opgezet, goed onderhouden en knus ingericht. Het is een en al Brabantse gemoedelijkheid. Je voelt je er meteen thuis. De vrouw die ons verwelkomt draait overduidelijk ook al een aantal jaartjes mee. Onder het genot van een warm kopje thee, wijst de vrouw ons op de route die heet ‘Dwars dur den Herdgang’.

Grand view

Warm van de thee en goed ingepakt, beginnen we de 15 kilometer lange tocht ‘Dwars dur den Herdgang’. Al snel komen we uit bij een ven, ‘de Flaes’, die zijn naam dankt aan het oude woord vlaas. Letterlijk plas of heiplas. Omringd door heidevelden en met bomen middenin het water, is ‘de Flaes’ een plaatje om te zien. Helemaal leuk is dat je een stukje verder uitkomt bij een 24 meter hoge uitkijktoren, waar je van een geweldig weids uitzicht kunt genieten. (Mits je een losse euro bij je hebt en geen hoogtevrees hebt.)

Internationale allure

We vervolgen onze hike in Brabant via de oude vijfgemeentegrens richting de bosrand. Daar volgen we smalle bospaadjes en karresporen totdat we in het dorpje Baarschot uitkomen. Snel even naar binnen bij In de Brouwerij voor een kopje koffie, want wat is het koud! Kort daarna laten we de mooie langgevelboerderijen weer achter ons en volgen we het riviertje de Reusel naar het bosgebied de Herdgang. Dit laatste stuk van de tocht voert je door een fantastisch stuk bos. De weelderige natuur, inclusief de heuvels van ‘de Dunse Bergen’ doen aan alsof je in de Ardennen bent en de rivier slingert er door het bos alsof het de Colorado River is.

Hike in Brabant

Helaas komt aan alle goede dingen een einde. Zo ook aan deze hike in Brabant. Met opnieuw een kopje thee bij de, inmiddels een stuk drukkere, herberg sluiten we de tocht af voor vandaag. Maar wat was het de moeite waard! En gelukkig blijkt het met mijn hiking conditie nog niet zo slecht gesteld. 15 kilometer kan ik van mijn trainingsschema afstrepen. Op naar de langere afstanden.

ArdennenDagtochtNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.