Paragliden met Rick, wat is hike & fly?

door

Paragliden is een bijzondere sport die je niet gelijk associeert met hiken of wandelen. Meestal pakken de paragliders een busje of een lift omhoog naar de top en vervolgens vliegen ze weer naar beneden. Daar komt dus weinig wandelen bij kijken. Toch kan je hiken en paragliden op een mooie manier aan elkaar verbinden. Dit heet Hike & Fly. Simpel gezegd wandel je de berg op met je paragliding materialen en vlieg je vervolgens weer naar beneden. Maar zo makkelijk is het niet. Ik ga je vertellen waarom én waarom ik graag een hike & fly piloot wil worden. 

Zelfstandig leren paragliden

Omdat paragliden een gevaarlijke sport is, zijn er een flink aantal regels aan verbonden. Zo mag je niet zomaar met je eigen vliegsetje van de berg afvliegen. Nee, je moet bepaalde certificaten halen om ervoor te zorgen dat je zelfstandig mag vliegen. Dit heet een paragliding brevet en deze heb je in verschillende hoedanigheden. Komen ze:

Brevet 1: 

Het eerste brevet is eigenlijk een soort van kleine aanmoediging om door te gaan. Je eerste Brevet krijg je nadat je 15 hoogtevluchten hebt gemaakt en wanneer jij de basiskennis bezit over het paragliden. Zo moet je bijvoorbeeld weten waarom je nu eigenlijk blijft vliegen en moet je wat weten over weersomstandigheden. Met dit brevet mag je nog niet zelfstandig vliegen. 

Brevet 2: 

Wanneer jij in bezit bent van brevet 2 mag je zelfstandig vliegen. Dit kan zijn in de bergen of aan een lier. Een lier is een kabel die je de lucht in trekt en wordt met name ingezet in vlakkere gebieden, zoals ons kikkerlandje. Voor je brevet 2 moet je echter kunnen aantonen dat jij zelfstandig op pad kan gaan. Dit doe je door aan je instructeurs oefeningen te laten zien en door een moeilijk theorie-examen te maken. 

Brevet 3: 

Wanneer je dit brevet hebt gehaald mag je zelfstandig vliegen over langere afstanden. Ook toont dit brevet aan dat jij zeer bekwaam bent in de lucht. Voor dit brevet moet je natuurlijk verschillende oefeningen hebben afgetekend. Ook moet je minimaal 100 vluchten hebben gemaakt. 

Hike & fly_ paragliden met Rick_Ik Wil Hiken

Hike & fly als ultieme uitdaging. 

Wanneer jij van wandelen en de bergen houdt en daarnaast opzoek bent naar een wat extremere uitdaging is hike & fly misschien wel wat voor jou. Wanneer jij jouw brevet 2 hebt gehaald kan je hike & fly tochten maken. Zo kan je door heel Europa gaan vliegen op de mooiste plekken. Je bent niet afhankelijk van vervoer, want je loopt gewoon zelf die berg op. 

Ikzelf vind dit de ultieme manier om van de bergen te genieten. Eerst ben je dicht bij de berg en kan je genieten van alles wat er groeit, misschien wel wilde dieren zien en zorg je voor een fysieke uitdaging. Hierna kan je echt gaan genieten van het uitzicht. Je vliegt over de paden die je niet bewandeld hebt. Het avontuur is compleet. 

Je eigen materialen en de juiste kennis 

Zoals je eerder al las is voor hike & fly tochten meer nodig dan alleen een beetje kunnen vliegen. Zo moet je de juiste kennis hebben om te weten wat de invloed van het weer is op jouw paragliden. Ook de bergen kunnen namelijk grote invloed hebben op het weer of op luchtstromen. Met meer kennis ga je veiliger op stap. Laatst ging ik paragliden in Bassano om extra kennis op te doen en verder te leren voor mijn brevet 2.  

Je kan vaak bij scholen je materialen huren. Maar het is veel leuker om met je eigen materialen op stap te gaan. Dit ook omdat je dan kan kiezen voor bijvoorbeeld een lichtere uitrusting. Veel scholen werken met zware materialen. Lichtere materialen zijn geschikter voor hike & fly omdat je dan prettiger een berg op loopt. 

Meer leren over hike & fly of paragliden? 

De komende tijd zal ik je via Ik Wil Hiken meer vertellen over paragliden en hike & fly tochten. Zo vertel ik je bijvoorbeeld binnenkort hoeveel het kost om zelfstandig te leren vliegen en je eigen materialen aan te schaffen. Voor The Hike schrijf ik over ons leven in de camper en onze over outdoor avonturen.  

Hike & fly_ paragliden met Rick_Ik Wil Hiken_02
BergenEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.