Laat je verrassen door de N70; geen autoweg, maar een heuvelachtige hike

door


Nederland is plat. Heel plat. Bergen zijn er niet. Dus als je wilt trainen voor een bergtocht, dan is Nederland niet de beste plek om dat te doen. Gelukkig zijn er in Nederland wel wat heuvels te vinden. In mijn zoektocht naar een gevarieerde, heuvelachtige hike, waarbij ik mijn bovenbenen en kuiten kan trainen, vond ik de N70 in het Rijk van Nijmegen. En dat blijkt geen autoweg, maar juist een heuse aanrader te zijn! Deze gevarieerde hike voert je namelijk over 8 ‘bergen’ en evenzoveel ‘dalen’.

Een heuvelachtige hike

Duivelsberg, Sterrenberg en Boterberg. Zo heten een paar van de bergen die je onderweg aandoet. Zoals gezegd, verwacht geen rotsachtige toppen met een laagje sneeuw. Maar onderschat zeker niet de vele klimmetjes die de heuvelachtige hike, genaamd N70, rijk is. De tocht is in totaal 16 kilometer. Al kun je deze op diverse plekken inkorten of uitbreiden. Terwijl je via natuurlijke trappen omhoog en omlaag loopt, voert de hike je door mooie bossen, via groene weides, schilderachtige laantjes en over stromende beekjes. Het enige dat je hoeft te doen is de groene paaltjes volgen die de route markeren. En natuurlijk genieten van de fenomenale omgeving en de weidse vergezichten.

On-Nederlands mooi

Toch is het wel een beetje vreemd. Waarom heeft zo’n fantastische hike, zo’n lelijke naam? Ik besloot het voor je te onderzoeken. Ik kwam erachter dat N70 is ontstaan als een eerbetoon aan het Jaar van de Natuurbescherming in 1970. Dat verklaart een hoop. Laat je dus niet misleiden door de naam, maar focus je eerder op de naam van het gebied. Een van de dalen heet bijvoorbeeld Hengstdal. Dat klinkt al meteen een stuk spannender. De N70 vind je in Rijk van Nijmegen. Een streek tussen Nijmegen en de Duitse grens. De route voert zo dicht langs de Duitse grens dat mijn telefoon zelfs oversprong van provider. De buitenlandse invloeden zie je eigenlijk ook wel terug. De omgeving is bijna ‘on-Hollands’ door de rijkheid aan heuvels, vennen, villa’s, landgoederen en oude beukenlanen.

Leuk weetje:

Vlakbij het dorpje Beek stroomt een beekje waar de N70 je langs voert. Als je even een zijstraatje neemt, kun je mooi over de beek uitkijken. Maar dat is niet het meest bijzondere. Je vindt er namelijk ook de ‘Kabouterboom’. Het is de dikste boom van Nederland met een omtrek van 8,5 meter. Hij staat al op die plek sinds 1540. Als je goed kijkt zie je zelfs kleine poppetjes die de boom sieren.

De route staat vrij goed aangegeven. Wil je tijdens de wandeling wat meer te weten komen over de omgeving? Koop dan een boekje bij VVV Rijk van Nijmegen, pannenkoekenrestaurant Duivelsberg en hotel ’t Spijker (à 1,50). Je kunt ook gratis de pdf downloaden.

 

ArdennenDagtochtNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Ik heb dit weekend de N70 gelopen met mijn vader en het was echt schitterend. In totaal hebben we de route 1.5 keer gelopen waardoor we uitkwamen op 25KM met 658 hoogtemeters. Naast dat het prachtige route is biedt het ook een uitstekende training voor wanneer je in de bergen wilt hiken later in het jaar.

    Bedankt voor deze super tip!

    Beantwoorden
    • Hoi Luuk, dat vinden we leuk om te lezen! Tof dat jullie er zo van hebben genoten. We hopen dat we jullie komende tijd kunnen verblijden met nog veel meer inspiratie.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.