Het Grote Nederlandse Wijnwandelboek: het nieuwe boek van ANWB

door

Hoewel Nederland niet het eerste land is waar je aan denkt bij wijn, is het aantal wijngaarden de laatste jaren gestaag aan het stijgen. Vandaag telt Nederland om en bij de tweehonderd wijngaarden. In het nieuwe Grote Nederlandse Wijnwandelboek van ANWB wordt wandelen en wijnen mooi gecombineerd. En zeg eens, wie geniet nu niet van een lekker glaasje wijn na een mooie wandeling?

wijnwandelboek anwb
Wijnboer Roelof Visser aan het werk in wijngaard Hof van Twente in Bentelo © Guido Derksen

Wijnen op Nederlandse bodem met het Nederlandse Wijnwandelboek

In het Grote Nederlandse Wijnwandelboek staan 25 wandelingen van vijf tot vijftien kilometer. Bij iedere route staan aanbevelingen voor onderweg. Tegenwoordig valt er overal in Nederland wijnbouw te ontdekken. Je wandelt langs verborgen akkers vol wijnstokken waaraan druiven rijpen onder het ochtenddauw. Terwijl glooiende heuvels met wijngaarden niet zijn wat je verwacht zo dichtbij huis, neemt de kwaliteit van de wijnen van Nederlandse bodem toe. Nu is het land bijna een bescheiden wijnland te noemen.

wijnwandelboek anwb
De Hoornboegse heide bij Hilversum © Guido Derksen

Steeds vaker trekken Nederlanders hun wandelschoenen aan om van de natuur te genieten, de omgeving te verkennen en op stevige hike te gaan. Op die manier kan je Nederland beter leren kennen en kennismaken met de groeiende wijncultuur. En na inspanning, komt ontspanning. In het boek worden de wijn- en wandeltrends aan elkaar gekoppeld. De wandelroutes lopen langs de Nederlandse wijngaarden en wijnmakers en eindigen steeds bij een gezellige horecagelegenheid voor een lekker glas wijn.

wijnwandelboek anwb
Strandhuisjes op de wandelroute langs Texel © Guido Derksen

Regionale Château Néerlandais

In de proeflokalen van een van de wijngaarden die in het Nederlanse Wijnwandelboek staan, of een cafeetje in de buurt, vind je hopelijk een echte regionale Château Néerlandais, maar ook andere lekkere buitenlandse wijn is vaak beschikbaar. De productiecapaciteit van veel van de Nederlandse wijnmakers is namelijk vaak nog te klein om het hele jaar door beschikbaarheid te garanderen.

Na het succes van Het Zuid-Nederlandse Bierwandelboek en Het Grote Nederlandse Bierwandelboek, is het nieuwe boek van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, Het Grote Wijnwandelboek, nu te koop. Het is beschikbaar op de website voor €25,99.

wijnwandelboek anwb
Pingoruïne in natuurgebied Appelbergen, even buiten Glimmen © Guido Derksen

EntertainmentNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel