Spanning en sensatie in de Gelmerbahn bij de Gelmersee

door

In de Bern-regio hebben we weer een absolute must-visit gevonden, maar mensen die last hebben van hoogtevrees kunnen de spectaculaire route naar de Gelmersee misschien maar beter overslaan. Er zijn namelijk verschillende manieren om bij het meer te komen. De zwaarste is al wandelend, maar de meest makkelijke en spectaculaire is over een hangbrug en vervolgens met de Gelmerbahn.

De Gelmerbahn stijgt tot 106%

Mensen met hoogtevrees moeten wel iets overwinnen om in de Gelmerbahn te stappen. In het Haslital in de Jungfrau-regio is namelijk de steilste (kabel)spoorweg van Europa. Op enkele stukken stijgt (of daalt) de Gelmerbahn namelijk met 106%! Dat betekent dus dat met een hellingsgraad van 106% je gemiddeld 106 meter stijgt per 100 meter horizontaal afgelegde weg. En dat is stijl. Heel stijl.

Gelmersee Gelmerbahn

Het ontstaan van de Gelmerbahn

De Gelmerbahn dankt zijn oorsprong aan de bouw van een stuwdam voor de Gelmersee. Toentertijd in 1926 moesten de zware materialen ruim 400 hoogtemeters afleggen via deze kabelspoorbaan. Sinds 2004 is de Gelmerbahn omgebouwd naar een kabelspoorbaan voor toeristen. Binnen 10 minuten stijg je van het dal naar de Gelmersee en geniet je werkelijk van een spectaculair uitzicht.

Rondje Gelmersee

Na de ongeveer 10 minuten durende Gelmerbahn, ben je aangekomen bij de top. Vanaf hier kan je een fantastische hike beginnen rondom de Gelmersee. Neem lunch mee en geniet langs het meer van heel veel verschillende mooie plekken. Een rondje rondom de Gelmersee is absoluut spectaculair en meer dan de moeite waard. Geniet van het heldere meer en loop over de enorme stuwdam. Hikers die voor iets meer avontuur willen gaan, kunnen naar de Gelmerhütte lopen. In ruim 3 kilometer kom je aan bij deze schitterende hut en kan je weer afdalen of nog verder de bergen in gaan.

De hangbrug over de Handegg-waterval

Minster zo spectaculair is de hangbrug over de Handegg-waterval die zich onderaan de Gelmerbahn bevindt. Deze Handegg-hangbrug is 70 meter boven de kloof en geeft een fantastische blik op de Handegg-waterval en het dal. Ook deze hangbrug is niet het meeste geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar wel heel erg de moeite waard. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de hangbrug of de Gelmerbahn over te slaan. In dat geval loop je een andere route omhoog en omlaag.

Gelmersee Gelmerbahn hangbrug
AlpenBergenDagtochtEuropaTheHike.nlWandelroutesZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.