Heerlijk wandelen over de Gelderse Poort

door

Voor een wandeling van 9 kilometer hoef je niet naar het buitenland, maar kun je ook naar Gelderland afreizen. Een van de mooiste wandelingen die je kunt maken, is over de Gelderse Poort. Het ruige rivierlandschap aan de oevers van de Rijn en de Waal zijn overigens niet helemaal in Nederland, maar ook een stukje in Duitsland. Er is heel wat moois te zien in dit landschap en wat extra tof is, is dat je vrijwel overal mag rondstruinen. Hier kun je onder meer wilde paarden en runderen verwachten.

Wat is er te zien bij de Gelderse Poort?

Als je een wandeling over de Gelderse Poort wilt maken, zijn er verschillende start- en eindpunten, waaronder Kasteel Doornenburg. Dit kasteel was vroeger een belangrijk onderdeel van Gelderland. Er werd voor het eerst over gesproken in 1295. Je vindt hier verschillende routes om te wandelen. Bij het kasteel staat een bord met alle wandelroutes die je kunt maken.

Vanaf het kasteel wandel je eerst een stuk door het dorp. Op die manier kom je echt op de Gelderse Poort uit en word je omringd door gras en dieren. Tijdens deze wandeling kun je gaan struinen door het metershoge gras. Uiteraard is het ook mogelijk om over de dijk te wandelen.

Bekende wandelroutes over de Gelderse Poort

Er zijn uiteraard nog veel meer wandelroutes over de Gelderse Poort. Zo is er een Klompenpad van 14 kilometer, genaamd Rijnstrangenpad. Of kan je 7,5 kilometer struinen over de Waal-uiterwaarden tijdens de bruine route genaamd Ooijpolder.

Dieren

Deze wandeling brengt je helemaal in contact met de natuur. Er staan onder meer grote grazers. Tijdens de route kom je ook andere dieren zoals runderen tegen. Het is belangrijk om in ieder geval op flinke afstand van de dieren te blijven. Zo zorg je ervoor dat ze niet gestrest raken. Door het hoge gras en langs de struiken vind je bovendien veel groen en vogels. Pas wel op voor de brandnetels.

Fort Pannerden

Verderop de route kom je Fort Pannerden tegen. Daarbij kun je via de dijk rechtdoor lopen, of kiezen voor een ander paadje waardoor je meerdere paarden en runderen krijgt te zien. Neem daarvoor de route met de oranje pijlen. Let op: hier loop je dwars door het gras. Wees wel voorzichtig, want hier vind je grotere dieren zoals tientallen paarden.

Ondertussen heb je al een uur gewandeld en is het tijd voor een rustmoment. Een mooi moment om even te picknicken, wat te drinken of met jouw wandelmaatje de beste kaartspellen te spelen.

De route terug

Wil je weer terug? Loop dan naar Kasteel Doornenburg. De wandeling duurt ongeveer een half uur. Uiteraard kun je ook hier weer andere afslagen nemen, zodat je verder kunt struinen. Het is ook mogelijk om over de geasfalteerde weg te lopen, mochten je voeten moe aanvoelen. Aan het einde van de route heb je namelijk al 9 kilometer afgelegd. De route langs de Gelderse Poort is een combinatie van de Kasteelroute en de Fortroute. 

Zowel het start- als eindpunt vind je op de parkeerplaats bij Kasteel Doornenburg. Hier kun je gratis parkeren. Heb je inmiddels trek gekregen en wil je iets te eten of te drinken? Dan vind je bij Kasteel Doornenburg een horecagelegenheid. Verder is het toegestaan om ook de hond mee te nemen over deze route, maar dan moet deze wel aangelijnd zijn. Langs deze route kom je veel dieren tegen, dus raden we je aan om minimaal 25 meter afstand te houden.

NederlandTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.