Geierlay hangbrug: zonder hoogtevrees naar de overkant

door

Het is misschien even slikken op het moment dat je er voor staat, maar het levert een geweldig uitzicht op. Hou je niet zo van hoogtes, dan kun je beter niet naar beneden kijken… In de Duitse Hunsrück, tussen de Moezel en de Rijn, vind je een spectaculaire brug. Deze Geierlay hangbrug is 360 meter lang en hangt 100 meter boven het dal van de Mörsdorfer-beek.

Geierlay hangbrug-credits Municipality of Mörsdorf, Ingo Börsch
Credits: Municipality of Mörsdorf, Ingo Börsch

Geierlay hangbrug

Het idee voor een hangbrug over het dal werd al in 2006 door de dorpsbewoners bedacht, maar vervolgens verworpen omdat het niet realiseerbaar leek. In 2010 werd het idee opnieuw opgepakt en in 2015 werd met de bouw begonnen. De brug is gebouwd naar voorbeeld van Nepalese hangbruggen en werd in oktober 2015 geopend. Nu hoef je dus niet meer naar de Himalaya te reizen en kun je op slechts zo’n drieënhalf uur rijden vanuit Nederland de Geierlay betreden.

Geierlay hangbrug

Vogelperspectief

Ik deed de Geierlay-schleife, een wandeling over en onder deze hangbrug. De wandeling start bij het bezoekerscentrum in het dorpje Mörsdorf. Je volgt de bordjes en na 2km sta je dan plots voor de brug. Het is overduidelijk een populaire toeristische attractie. Wil je rustig van het uitzicht genieten, dan kun je het beste vroeg in de ochtend of juist laat in de middag gaan, en buiten vakantietijd.

Geierlay hangbrug

Ik negeerde een vrouw die zich al na tien passen hyperventilerend omdraaide, en twee tegenspartelende kinderen, en zette mijn eerste pas op de brug. Het wiebelde nauwelijks, nou vooruit, een beetje dan. De reling is stevig en hoog genoeg, je kunt er echt niet afvallen, dus zelfverzekerd liep ik verder en genoot van het weidse en diepe uitzicht op de omgeving. Vanuit vogelperspectief kijk je uit over de bossen. Ik stel me voor dat dit in de herfst op zijn prachtigst is. In de verte zie je de vele windmolens die zo kenmerkend zijn voor het Duitse landschap. Alleen toen ik een beetje over de reling ging hangen om naar beneden te kijken vond ik dat toch wel griezelig. Aan de overkant gekomen, bedacht ik dat het een (te) korte ervaring was dus enthousiast ben ik nog een keer op en neer gelopen. De brug is gratis en altijd open dus je kunt zo lang en zo vaak genieten als je wilt.

Geierlay hangbrug

Kikkerperspectief

De Geierlay-schleife loopt vervolgens in een lus onder de brug door. Na de eerstvolgende bocht kom je nauwelijks nog andere wandelaars tegen. De drukte concentreert zich bij de brug en de meeste toeristen lopen direct weer terug naar het dorp. Maar het is zeker ook leuk om de brug van beneden uit te zien en daarna door het dal, waar je zojuist overheen bent gestapt, weer omhoog te klimmen. Na 6km sta je dan weer bij het beginpunt.

Wil je nog wat extra meters klimmen en dalen, dan zijn er vanuit het dorp zijn enkele andere wandelingen uitgezet. Bijvoorbeeld de Bergkreuz-route waarop je via een steil pad een hoog uitzichtpunt bereikt. Je kunt daar vanuit een luie stoel heerlijk relaxed nagenieten terwijl je de Geierlay in de verte ziet hangen. Ook als je de Saar-Hunsrück-Steig loopt kom je op een van de etappes langs de brug.

DagtochtDuitslandEuropaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.