Kamperen tijdens je trekking: deze essentials moeten mee

door

Ieder mens wordt geboren met een gezonde hang naar avontuur. Onze behoefte aan vrijheid vinden we vaak in de natuur. Hier kunnen we niet alleen onszelf zijn, maar ook verbinding maken met alles om ons heen. De beste manier om dit te doen? Wat ons betreft is er geen betere manier denkbaar dan een meerdaagse trekking, waar je bepakt met tent en slaapzak de natuur intrekt. Zo’n avontuur vergt natuurlijk wel wat planning. Hoe je zoiets aanpakt en welke trekking essentials er mee moeten, dat vertellen we je in dit artikel.

Wildkamperen in de Pyreneeen trekking essentials huren bij Bever

Een meerdaags trekkingavontuur: spannend en bevrijdend

Voor alles is een eerste keer. Ik herinner me mijn eerste trekkingavontuur nog goed. In de zomer van 2024 stak ik, bepakt met tent, matje en slaapzak, de Alpen van noord naar zuid over. Een avontuur van ruim 400 kilometer, waar ik afwisselend op campings, in berghutten en enkele keren in de vrije natuur sliep.

Natuurlijk hoef je niet meteen de Alpen over te steken: als je nog nooit gekampeerd hebt tijdens een trekking, is het best de moeite waard om klein te beginnen. In Duitsland vind je bijvoorbeeld routes waar kamperen op de route is toegestaan. Een goed voorbeeld hiervan is de Forststeig, een zevendaagse trekking door de Sächische Schweiz. Ook op de Sentiers d’Art in België kun je met je tentje in de vrije natuur overnachten. Op beide routes mag je op toegewezen plekken je tentje opzetten en kun je kennismaken met slapen in de vrije natuur.

Kamperen is heerlijk. Het brengt je namelijk dichterbij de natuur. In combinatie met een trekking wordt dit gevoel alleen maar versterkt. Welke trekking essentials er mee moeten op jouw buitenavontuur, dat gaan we je hieronder stap voor stap uitleggen.

Welke trekking essentials moeten er mee?

Oké, de keuze is gemaakt. Je bent helemaal klaar voor je eerste buitenavontuur. De route is gepland, de motivatie stijgt. Het enigste wat je nog moet doen is bepalen welke trekking essentials er mee moeten op jouw avontuur. Onze tip: ga hiervoor naar Bever. Zij hebben niet alleen het breedste en hoogwaardigste assortiment, maar ze hebben ook oog voor de natuur. Hieronder verklappen we je alvast welke items er zeker niet mogen ontbreken.

  • Tent: zonder tent geen trekking. Neem daarom tijdens je trekking een lichtgewicht tentje mee, die je tijdens je trip zorgt voor een dak boven je hoofd.
  • Slaapzak: een lichtgewicht slaapzak, die voldoende warmte biedt en niet teveel ruimte in je rugzak inneemt is key.
  • Slaapmat: tijdens een trekking is comfort dikwijls secundair. Een goede slaapmat kan er echter wel voor zorgen dat je uitgerust wakker wordt tijdens jouw buitenavontuur.

Naast de bovenstaande basisbenodigdheden zul je ook aan een aantal andere praktische zaken moeten denken. Er moet namelijk ook gegeten worden. En zitten op de grond? Dat is na een lange hike een beetje oncomfortabel. Daarom moeten de onderstaande spullen ook op je lijstje.

  • Spullen voor koken: een gasbrander, bestek, pannen, multitool en natuurlijk ingrediënten voor een voedzame maaltijd zijn essentieel tijdens je trip.
  • Verlichting: je wilt ’s avonds voor je tent natuurlijk wel wat kunnen zien. Een hoofdlampje is daarom geen overbodige luxe. Kies er één die ook beschikt over rood licht.
  • Een klein zitkrukje: na een lange dag in de natuur is het wel zo fijn als je niet op de grond hoeft te zitten. Daarom is het altijd handig om een klein krukje mee te nemen voor iets meer comfort. Nog compacter, dan is de zitlap ook een optie.

Pro-tip: ben jij een georganiseerd mens? Neem dan Packing Cubes mee op je trekkingavontuur. Hiermee blijft je rugzak geordend en kun je alles snel terugvinden. De Packing Cubes van het Bever merk Buitenmens zijn gemaakt van oude buitenproducten. Zo maak je ook nog eens een hele duurzame keuze.

Onze favoriete trekkingtent is de Ayacucho Koti 2 Tent. Deze lichtgewicht tent, verkrijgbaar bij Bever, is ideaal voor meerdaagse trekkingsm, is relatief goedkoop, maar is wel van uitstekende kwaliteit. Hij is gemakkelijk op te zetten, geschikt voor twee personen en is ideaal voor kamperen in de zomer, lente en herfst.

Huren of kopen? De keuze is aan jou!

Het aanschaffen van jouw trekking essentials kan al snel een dure aangelegenheid worden. Ga maar na: als je alles moet kopen ben je al snel enkele honderden euro’s kwijt. Dat is best veel geld, zeker als het je eerste trekkingavontuur is.

Als je nog niet zeker weet of een trekking met tent iets voor je is, kun je ook overwegen om je equipment te huren. Dit heeft meerdere voordelen. Natuurlijk is het veel voordeliger dan het direct aanschaffen van alle spullen. Zeker voor een eerste keer kan dit dus een handig alternatief zijn. Daarnaast is het ook een hele milieubewuste keuze. Na gebruik breng je de spullen namelijk weer terug, zodat ze talloze keren kunnen worden hergebruikt.

Bever biedt in verschillende winkels een zogenaamde verhuurservice aan. Hier kun je naast tenten ook slaapzakken, matten, wandelstokken en alle essentiële trekkingsgear huren. Het concept is reuze eenvoudig: kies eerst de spullen die je wilt huren. De spullen kun je gemakkelijk online reserveren. haal ze vervolgens op in de winkel en je bent klaar voor het avontuur. Als je het dan ophaalt, kijkt een Bever-medewerker ook nog meteen even mee bij het afstellen van de rugzak en helpt je op weg met de andere producten. Dit concept is de ideale manier om nieuwe spullen te proberen. Ben je helemaal overtuigd van je buitenavontuur en wil je vaker op stap? Dan kun je na de verhuur de spullen natuurlijk ook aanschaffen.

Onze tip: informeer jezelf over trekking essentials voordat je op pad gaat

Als er met kamperen en trekking een nieuwe wereld voor je opengaat, dan is het een goed idee om informatie te verzamelen over de essentials die je nodig hebt. Een goed geïnformeerde hiker is namelijk een slimme hiker. Heb je de juiste spullen bij je, dan wordt je avontuur niet alleen een flink stuk aangenamer, je bespaart jezelf ook een hoop geld als je direct de juiste spullen aanschaft.

Onze tip: de kampeerwinkels van Bever zijn een goede plek om te beginnen met het inwinnen van informatie. Deze winkels zijn speciaal ingericht voor iedereen die graag de natuur intrekt. Je vindt in deze kampeerwinkels een uitgebreide selecte kampeeruitrusting, variërend van hoogwaardige tenten, lichtgewicht slaapzakken en allerlei andere handige spullen. Als we je dan een extra tip mogen geven, dan is de Bever in Houten écht een aanrader. Een snoepwinkel voor de avonturier.

Naast dit uitgebreide assortiment vind je hier ook een groot team met ervaren Buitenexperts die voor je klaarstaan met persoonlijk en oprecht advies. Zo wordt de keuze net een beetje makkelijker en kun je met een goed gevoel op pad.

Bever heeft een groot aantal filialen verspreid over het land die een ruim assortiment aan kampeerartikelen aanbieden. Vooral in de grotere winkels (L en XL) is de keuze haast oneindig. Wil je weten welke winkels van Bever het ruimste kampeerassortiment aanbieden? Neem dan eens een kijkje op deze pagina, waar je alle kampeerwinkels van Bever vindt.

Kan je trekkinguitrusting een opfrisbeurt gebruiken?

Heb je nog spullen op zolder liggen die je voor jouw eerste trekkingavontuur kunt gebruiken? Bij Bever kun je ook terecht voor het reinigen of repareren van je spullen. Daarnaast leer je in de winkels ook meer over het juiste onderhoud van je spullen. Zo gaat jouw kampeeruitrusting nog langer mee. En is je tent of slaapzak uiteindelijk aan het einde van zijn levenscyclus gekomen? Lever hem dan weer in bij Bever, zodat jouw dierbare spullen weer een tweede leven krijgen. Meer informatie over deze service kun je op deze pagina vinden.

Ben jij klaar voor het buitenavontuur?

Hopelijk ben je met deze tips weer een stapje dichterbij jouw buitenavontuur. Door het huren van je materiaal is de drempel om op pad te gaan in ieder geval een heel stuk lager. Ook is het best fijn om te weten dat er experts voor je klaarstaan, die je met persoonlijk advies verder op weg helpen.

Wil je meer weten over kamperen tijdens een trekking? We hebben hierover al een aantal leuke artikelen geschreven. Zo leggen we je in dit artikel uit waar je in Europa mag wildkamperen. Ook is het handig om eens te kijken naar deze handige paklijst: hier staan alle items op die je nodig hebt voor een meerdaagse trekking in ruig terrein.

Ga je voor de allereerste keer op trekking en ben je van plan om enkele keren te wildkamperen? Dan is het verstandig om veel voorkomende beginnersfouten te vermijden. De ondergrond, het weer, of kamperen direct aan de oevers van een wilde rivier: allemaal dingen waar je tijdens het wildkamperen op moet letten. Heb je alle checks afgevinkt? Dan staat niets jou meer in de weg en kan jouw onvergetelijke avontuur eindelijk beginnen.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.