De Bruce Trail is een van de mooiste thru-hikes van Canada

door

De Bruce Trail is erg populair. De wandelroute in het zuiden van Canada valt bij veel wandelaars goed in de smaak. Het is de oudste en het langste wandelpad in het land. In totaal is de route 890 kilometer lang. Tijdens het hiken wordt de route verdeeld in diverse etappes. Ook zijn er tal van zijpaden die je kunt nemen. 

Onderweg kom je van alles tegen: watervallen, steden, bosgebieden en nog veel meer. Je wandelt door de mooiste natuur van Canada. Wil je meer weten over de Bruce Trail? In dit artikel geven we je meer informatie. We zetten allereerst algemene informatie over de Bruce Trail op een rijtje. Denk aan het informatie over de route zelf, het ontstaan, de achterliggende gedachte en ook iets meer informatie voor trailrunners. Vervolgens vertellen we je welke delen van de trail het mooiste zijn. 

Over de Bruce Trail

De Bruce Trail doorkruist Ontario, een provincie in het zuidoosten van Canada. De Bruce Trail ontleent zijn naam aan Bruce Peninsula en Bruce County, die je tijdens de wandelroute tegenkomt. Het is officieel vernoemd naar een oud graafschap van James Bruce. James Bruce was in de 19e eeuw een gouverneur generaal van de provincie van Canada. De Bruce Trail begint in Niagara en eindigt in Tobermory. Het pad is de enige manier om in het Niagara Escarpment park te komen. 

The Bruce Trail Canada Ontario Hoggs waterval

Het ontstaan van de Bruce Trail

Aan het ontstaan van de Bruce Trail gaat een aardig proces vooraf. In het jaar 1959 werd de aanleg van het pad bedacht door Ray Lowes en Robert Bateman. Zij wilden een wandelroute aanleggen die het hele Niagara Escarpment zou doorkruisen. In de jaren daarna werd er overgegaan tot actie. Praktische afspraken werden gemaakt om de aanleg van het pad te realiseren. Zo werd ook het team uitgebreid met meerdere leden. 

Er werd nagegaan welke steden het pad moest doorkruisen. Belangrijke steden voor het gebied werden geselecteerd. Daarna is toestemming aan landeigenaren gevraagd om het pad aan te leggen. Ook het onderhoud werd georganiseerd. Op meerdere plekken langs de route zijn speciale clubs met vrijwilligers verantwoordelijk voor dat plaatselijke deel van de Bruce Trail. Er werden stukken land gekocht en het pad werd uitgebreid in een beschermd natuurgebied met de naam Cape Chin. 

De gedachte achter de Bruce Trail

De Bruce Trail is onder andere ontstaan, om de mensen het belang van de natuur en het gebied in Ontario in te laten zien. Via de trail kom je in aanraking met de mooiste natuur van Ontario in Canada. Op een verantwoorde manier kan je beschermde natuurgebieden verkennen. Zonder het gebied aan te tasten. De ecosystemen blijven bij de trail beschermd.  Daarnaast draagt het bij aan de erkenning van inheemse volkeren van dat gebied. Zo wordt het land beschermd, maar ook de gemeenschappen. Er wordt zorg gedragen voor mens en natuur, voor nu en voor de toekomst. 

Trailrunners

Naast fanatieke hikers die de Bruce Trail route in zijn geheel afleggen, is de trail ook in trek bij trailrunners. Lange afstand renners proberen records neer te zetten op de trail en andere records te verbreken. Recent zijn de records opnieuw verbroken. Om de volledige afstand op zijn snelst af te leggen, ben je ongeveer anderhalve week bezig. 

Mooiste delen van de Bruce Trail

De Bruce Trail is een wandelroute van bijna 900 kilometer lang. De wandelroute wordt verdeeld in meerdere hikes. Dit zijn de mooiste delen van de trail:

De Lion’s Head

Ben je fan van mooi uitzicht over de kust? Loop dan naar Lion’s Head. Een uitkijkpunt die je prachtig uitzicht geeft over blauw helder water en een imposant steile klif. In de verte zie je andere kliffen en Barrier Island liggen. De weg naar het uitkijkpunt is ook zeker de moeite waard. Je loopt door een mooi bebost gebied. In de omgeving zijn nog meer uitkijkpunten te vinden. 

The Bruce Trail Canada Ontario Lions Head

Spirit Rock

Ga je een deel van de Bruce Trail lopen? Mis dan niet de Spirit Rock. Het mooie aan dit deel van de hike, is dat je langs een oude ruïne komt. De ruïne heet Corran was ooit een herenhuis. In het verleden vonden op deze plek grootse feesten plaats. En wil je in de buurt een verfrissende duik nemen? Dat kan. Neem dan de trap naar beneden. Dan kom je bij het strand terecht. 

Jackson’s Cove

Wat daarnaast de moeite waard is, is de Jackson’s Cove side trail. Hierbij loop je op een enorm divers wandelpad naar een uitkijkpunt. Al wandelend kom je door verschillende landschappen: velden, bossen, een rivierbedding en nog veel meer. Als je uitkomt bij het uitzichtpunt, kun je er heerlijk blijven hangen voor een goede lunch. Het is de ideale plek om te picknicken. 

Devil’s Monument

Een ander mooi deel van de trail is de Devil’s Monument. Op dit deel van de trail heb je prachtige uitzichten over de steile kustlijn. Om bij het monument te komen hoef je niet ver te hiken. Wel is het vanwege het steile pad toch vrij uitdagend. Als je meer van de omgeving wilt zien, heb je de mogelijkheid om naar beneden te lopen. Daar kom je bij een rotsstrand uit, waar je bij warm weer een verfrissende duik kunt nemen. 

De paarse vallei

Het paarse vallei deel van de Bruce Trail is er ook zeker een om niet te missen. Je loopt hier door een groot natuurreservaat aan de noordkust. Bossen wisselen zich af met kiezelstranden en steile rotshellingen. Onderweg zie je verschillende mooie uitzichten. Het is een afwisselend deel van de route. 

BergenCanadaLangeafstandswandelingNoord-AmerikaTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel