De Blue Lagoon IJsland; een wellness in de openlucht

door

IJsland, waarschijnlijk staat dit land bij vele, yes ook bij ons, hoog in de travellist. De schitterende natuur en unieke landschappen zijn absolute redenen om er een keer naartoe te gaan. En we hebben nog iets. De Blue Lagoon in IJsland. Ook zeker een plek die je niet mag overslaan. Een plek waar je even helemaal kunt ontspannen. Klinkt goed toch? We vertellen je er hier alles over.

De Blue Lagoon in IJsland mag je zeker niet overslaan

We reizen voor deze plek af naar het zuidwesten van IJsland, Grindavík. De Blue Lagoon in IJsland is een verwarmd bad. Nu klinkt dit niet heel speciaal. Maar neem van ons maar aan dat dit het zeker wel is. Het natuurlijke bad is wel een echte toeristische trekpleister. Je zult er dus ook niet zo snel IJslanders vinden. Maar in dit geval nemen we dat graag voor lief. Mocht je dus opzoek zijn naar een heerlijke spa in je rondreis door IJsland, dan is dit er eentje voor jou.

Blue Lagoon IJsland
Photo by Benjamin Rascoe on Unsplash

Het ontstaan van de Blue Lagoon in IJsland

Waar vele denken dat de Blue Lagoon een natuurverschijnsel is, is dit helaas niet waar. Het is namelijk aangelegd door de IJslanders zelf. Het bad bevindt zich in een geothermisch lavaveld. Dit houdt in dat de Svartsengi-krachtcentrale (in de buurt) warm water van zo’n 70 graden omhoog pompt. De warmte komt dus door menselijke invloed in de baden terecht, maar het water is afkomstig uit gaten van soms wel twee kilometer diep. Het water dat hier vandaan komt is zoutwater. Als je van bovenaf kijkt valt het op dat het water heel mooi blauw is. Hoe dat komt? De hoeveelheid aan silicaten, sulfer, algen en mineralen laten het water, in reflectie met licht, blauw kleuren.

Reinigend en ontspannend

Geloof het of niet, het water is er altijd lekker warm, maar liefst tussen de 37 en de 40 graden. Ook als het sneeuwt of heel hard regent. Zoals hierboven genoemd is het water rijk aan silicaten, mineralen, sulfer en algen. Dit is dan ook een reden waardoor je waarschijnlijk veel mensen met een wit gezicht ziet rondzwemmen. En wist je dat dit heel reinigend en verzorgend werkt? Smeer het dus vooral lekker op je gezicht. Nadeeltje, het is dan weer niet heel goed voor je haar. Zeker niet als je gekleurd haar hebt. Daar hebben ze gelukkig iets op bedacht: van tevoren mag je je haren wassen met veel conditioner. Maar een tip van ons, steek je haar op. Dat werkt uiteindelijk toch het beste.

Blue Lagoon IJsland
Photo by Agnieszka Mordaunt on Unsplash

Good to know voor je bezoek aan de Blue Lagoon in IJsland

Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten voordat je een bezoekje gaat brengen. Deze sommen we graag voor je op, zodat je hier op reis niet over hoeft na te denken.

  • Het kost geld om de spa te betreden. Het is dus geen natuurlijk zwembad waar je zomaar in kunt gaan;
  • Je moet van tevoren naakt douchen. Hiervoor zijn wel privéhokjes beschikbaar. De reden dat je dit moet doen, is doordat de organisatie veel waarde hecht aan hygiëne. Vergeet naderhand niet je zwemkleding goed af te spoelen. Het water in het bad kan dit namelijk aantasten;
  • Draag geen sieraden. Ook hierop kan het water reageren, wat de sieraden niet ten goede komt;
  • Neem een waterdichte tas mee voor je camera of telefoon. Het is toegestaan om foto’s te maken. Zorg er hier natuurlijk wel voor dat je je telefoon en of camera goed beschermt.
Blue Lagoon IJsland
Photo by Daniel Schoibl on Unsplash

ActiviteitEuropaIJslandReisverhalenScandinaviëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.