Wandelen op Ibiza in de winter

door

Ibiza, voor velen een zonnige zomerbestemming. Maar wist je dat je ook prachtig kunt wandelen op Ibiza? Ondanks dat het eiland vooral bekend is geworden door de uitgaanscultuur is het een wandeleiland bij uitstek. Hier vind je oases van rust, prachtige ongerepte natuur en een fijn klimaat. Met een gemiddelde wintertemperatuur van 16 graden is het in het laagseizoen ideaal wandelweer. Nog een voordeel: in het laagseizoen hoef je de pareltjes alleen maar te delen met locals en is een accommodatie een stuk goedkoper. Wij hebben deze winter drie mooie wandelingen in het noorden van Ibiza gemaakt die wij aanraden. Ze variëren in duur en intensiteit, dus voor ieder wat wils.

Beste plek om te wandelen op Ibiza

Wij zaten deze winter in het noorden van Ibiza, in Portinaxt. Het noorden van het eiland staat bekend om de oase van rust. Een echte tegenhanger van de party-kant van het eiland dus. Prachtige stranden en baaitjes, vergezichten en de mooiste zonsondergangen. Wanneer je uit het vliegtuig stapt en naar het noorden rijdt, zie je het landschap langzaam veranderen. Hoe meer je naar het noorden trekt, hoe heuvelachtiger het wordt. De witte huisjes en sinaasappelboomgaarden schieten langs het raam en de haarspeldbochten nemen met de kilometer toe. Tijdens de klim begint daarnaast het genieten van de panoramische vergezichten. Zo komen voor het eerst de typische ‘Ibizaanse’ baaitjes in beeld. De vakantie is nu echt
begonnen. Let wel op met het boeken van een accommodatie op Ibiza in de winter, niet alle hotels en restaurants zijn het hele jaar door geopend.

Temperatuur op Ibiza in de winter

Het fijne aan het wandelen in de winterperiode, is dat het een stuk koeler is dan tijdens de doorgaans hete zomers op het eiland. Waar het in de zomer rustig 28 graden aantikt, is het in de winter gemiddeld 16 graden. Wij zijn in december en januari drie weken op Ibiza geweest en het was elke dag tussen de 15 en 20 graden, volle zon en geen regen. Heerlijk toch in hartje winter? Een nadeel aan de winterperiode is wel dat, zeker in het noorden, veel restaurants en supermarkten dicht zijn. Zorg dus dat je voldoende proviand en water mee hebt tijdens de wandeling.

De leukste drie Ibiza wandelingen in de winter

#1 De Moscater lighthouse route

 • Intensiteit: gemiddeld
 • Duur: circa twee uur
 • Afstand : 7,5 kilometer
 • Startpunt: De haven van Portinaxt

Deze wandeling brengt je langs steile kliffen, verlaten strandjes en door dichte dennenbossen. Het is een erg diverse wandeling. De start is bij het haventje van Portinaxt. Om eerlijk te zijn is het begin van de wandeling wat rommelig. Deze site kan van pas komen bij de start. Maar als je eenmaal op het juiste pad zit, kun je de witgele markering volgen (vlaggetje). Zo nu en dan is het flink klimmen en dalen, maar over het algemeen is het vrij vlak. De vuurtoren is al vanaf het begin van de
wandeling een mooi ijkpunt en bereik je na circa drie kwartier wandelen. Na de vuurtoren kom je snel bij Cala d’en Serra: door The Guardian uitgeroepen tot één van de mooiste strandjes van Ibiza. Dit vredige baaitje is dé perfecte plek om je eerste stop te maken. Na de pauze loop je nog een klein uurtje voordat je weer bij de het startpunt in Portinaxt komt. Ons sporthorloge liet een afstand van 7,5 kilometer zien aan het einde van de wandeling. De 5,5 kilometer op de website lijkt dus niet helemaal te kloppen.

hiken op Ibiza in de winter
Start van de wandeling in Portinaxt

#2 De baai van Es Portixol

 • Intensiteit: moeilijk
 • Duur: circa 3,5 uur
 • Afstand: 10,7 kilometer
 • Startpunt: Parkeerplaats aan de Carrer Sn81, 07815 Sant Joan de Labritja

Ook deze route is een erg diverse en uitdagende wandeling. Wij hebben hem vooral als ‘moeilijk’ gemarkeerd omdat de bewegwijzering onduidelijk is. Het gebruik van een GPS is dus zeker aan te raden.

Je zal zien dat er naast de parkeerplaats een pad naar beneden loopt. Daar begint de wandeling. Eenmaal op de route wijzen zich de eerste kilometers vrij duidelijk. Na circa twee kilometer langs de steile kliffen lopen, doemt de prachtige ronde baai van Es Portixol op, met al haar authentieke vissershutjes. Na de baai is het een kwestie van klimmen, lang klimmen. Zeker de eerste drie kilometer ga je gestaag omhoog door een dennenbos en stijg je zo ongeveer 330 meter. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, maar het uitzicht is het meer dan waard. Gelukkig is het na deze klim de laatste vijf kilometer vrij vlak en zijn er geen afgronden meer. Je loopt over landweggetjes en door mooie open velden. Wederom een prachtige route dus. Wij zijn zeker een paar keer van de route afgeraakt, maar hebben op intuïtie en logisch verstand, in combinatie met de kaart, onze auto weer weten te vinden. Maar een zoektocht was deze wandeling zeker.

hiken op Ibiza in de winter
Uitkijkpunt tijdens de wandeling
De ronde baai van Es Portixol

#3 Rondje Cala Xarraca

 • Intensiteit: makkelijk
 • Duur: twee uur
 • Afstand: 7,1 kilometer
 • Startpunt: Cala Xarraca

Absoluut de makkelijkste wandeling van de drie in intensiteit, maar niet minder in uitzichten. Hij leidt je langs prachtige kliffen en grotten waar je zelfs nog een duikje kunt nemen. Gelukkig is het begin van de route makkelijk te vinden. Wij hadden zelf de app: ‘Wikiloc’ gedownload voor deze wandeling en dat maakte het vinden van de route een stuk makkelijker.
Je start bij Cala Xarraca, een prachtig strandje met een klein restaurant en een hotel. Je gaat niet het strand op, maar de wandeling start door vanaf de parkeerplaats na 100 meter rechtsaf te slaan en de berg op te lopen. Daarna neem je nogmaals de eerste mogelijkheid rechts en vervolgens loop je een paar kilometer over de rotsen en door dicht struikgewas. Het kan zijn dat je het pad zo nu en dan kwijtraakt, maar blijf het water aan de rechterkant houden en loop (recht)door tot je bij Cova de
Llevant aankomt. Hier vind je een aantal prachtige grotten in de zee en kliffen waar je vanaf kan springen de zee in.
Na de grotten is de route makkelijk te volgen. Je loopt via het strand Cala Es Canaret met een grote bocht terug naar de parkeerplaats. Na iets meer dan twee uur zit de wandeling er alweer op.

Ibiza in de winter
Cala Xarraca
Cova de Llevant
EuropaSpanjeTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel