Tips voor het hiken op vakantie

door

Wanneer je er even lekker tussenuit bent, dan is het natuurlijk heerlijk om onbezorgd te kunnen genieten van de zon, de zee en het strand. Toch is er ook een hele grote groep mensen die het heerlijk vindt om tijdens de vakantie de nodige activiteiten te doen. Gelukkig is er (bijna) overal wel iets te doen. De natuur is nooit ver weg en een mooie hike is altijd een goed idee. Maar waar vind je een mooie trail en wat neem je dan allemaal mee? Om je een eindje op weg te helpen, zodat jij niet zonder plan op pad gaat, hebben we een aantal tips voor je.

Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is key. Weten waar je moet zijn, wat je kunt verwachten en wat je meeneemt, maakt de hike een stuk relaxter. Door te zorgen voor een goede voorbereiding, zal je al snel merken dat je op de mooiste plekjes terecht komt waar je normaal gesproken niet zo snel zult komen. Een app zoals Komoot is handig voor het vinden van een route in de buurt. In die app staat ook aangegeven hoe lang de route is, welk niveau je kunt verwachten en vaak staan er ook highlights van de route in beschreven. Je kunt de route handig op je telefoon volgen door middel van gps. Een andere tip die we zelf vaak in de praktijk toepassen, is een bezoekje brengen aan de lokale VVV. Het toeristische informatiepunt kent de omgeving op hun duimpje en kunnen je dus ook het beste adviseren voor een route die bij jouw wensen past. Natuurlijk kun je ook altijd op The Hike kijken voor een portie inspiratie.

Komoot wandelroutes dichtbij huis Komoot app

Zorg voor je juiste uitrusting

Ga je een eind hiken, dan is er natuurlijk niets zo vervelend dat je er halverwege achter komt dat je water nog in de auto ligt. Neem dus altijd een goede rugtas mee die je kunt vullen met wat drinken, een aantal energy bars en eventueel iets lekkers. Draag ook altijd stevige schoenen. Ga je de bergen in, dan is het aan te raden een paar goede wandelschoenen te kopen. Zeker als het regent, kan het glad zijn en dan zijn sneakers of slippers geen goed idee. De kosten van deze schoenen liggen wel een stuk hoger, dan een sneaker, maar dit geld is het zeker waard. Heb je nu niet voldoende financiële middelen, maar wil je wel graag op hike vakantie? Dan kun je ook een persoonlijke lening afsluiten, die je vervolgens in termijn kunt terugbetalen. Ga je alleen over vlakke paden, is het droog weer en gaat het om één dag, dan volstaan een paar stevige sportschoenen vaak prima.

Ga samen met een gids

We noemden eerder al de app Komoot voor het vinden van een mooie route. En met een beetje research op het web kun je ook tal van prachtige plekken vinden. Maar eerlijk is eerlijk: op pad gaan met een gids blijft gewoon het allermooiste. Een gids kunt natuurlijk de route op zijn/haar duimpje, maar weet je daarnaast vaak ook alles te vertellen over de omgeving waar je bent, de flora en fauna die je onderweg tegenkomt en hoe de geschiedenis zich heeft ontwikkeld. Ook wanneer je wat verder de bergen in gaat voor een wat meer avontuurlijke trail, is het aan te raden iemand mee te nemen die de weg goed kent.

Mountain Guide
ActiviteitTheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel