Skyrunning: wat is het eigenlijk?

door

Hardlopen is razend populair. ’s Avonds nog net voor het avondeten pakken iedere dag velen hun hardloopschoenen en stappenteller uit de kast en gaan de straat op. Naast hardlopen wordt trailrunning ook steeds meer beoefend door de Nederlanders. Maar wat nog uitdagender is, is skyrunning. Hierbij loop je hard door ruig terrein. In Nederland niet zo goed te beoefenen, maar in de Alpen razend populair.

Wat is skyrunning?

Hou je van de natuur en van wandelen, maar ben je op zoek naar meer uitdaging? Dan is skyrunning wellicht iets voor jou! Bij skyrunning ga je in de bergen over gebaande en ongebaande paden. Soms met grote hoogteverschillen en soms gelijkmatig. Als wedstrijdsport bestaat skyrunning sinds 1995. Hierin zijn er wedstrijd op drie niveaus. Sky, Ultra en Vertical KM. Niet enkel de afstand, maar ook de hoogtemeters bepalen de moeilijkheidsgraad van een etappe. Routes kunnen lopen over bergpaden, trails, rotsen en sneeuw. Een trail mag maximaal uit vijftien procent asfalt bestaan.

skyrunning

Verschillende niveaus

De Skyrace is de meest beoefende discipline binnen skyrunning. De loopafstand ligt tussen de 20 en 49 kilometer waarin lopers minimaal 1300 hoogtemeter overbruggen. Het parcours mag boven de 4 kilometer uitkomen. Skyrace wordt doorgaan gewoon ‘Sky’ genoemd.

De Ultrarace zegt het eigenlijk al. Dit is de meest extreme discipline binnen de skyrunning sport. Hierbij moet er minimaal 50 kilometer worden afgelegd. Dit moet gelopen worden op minimaal 3200 meter hoogte. De organisatoren van Ultraraces zijn niet vies van een beetje uitdaging. Een Ultrarace kan makkelijk een afstand van 80 kilometer hebben over 6000 hoogtemeters. Erg pittig dus!

De Vertical KM is de kortste maar wel de meest explosieve van de drie. Hierbij is het doel om binnen zo min mogelijk tijd 1000 hoogtemeters af te leggen. Hoe korter het parcours des te sneller de tijden en des te meer aanzien een race heeft. Organisatoren van deze races zijn altijd op zoek naar een zo kort mogelijk parcours. De Vertical KM is maximaal vijf kilometer lang.

Sinds 1995 bestaat ook de International Skyrunning Federation. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de EK’s en WK’s.

Skyrunning vs Trailrunning

Ik hoor je nu denken. Dit lijkt wel heel veel op trailrunning. En dat klopt ook! Maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Bij trailrunning ren je over onverhard terrein, maar ga je nog niet van deze gebaande paden af. Bij skyrunning doe je dit wel. Zo kan het zijn dat je over rotsblokken aan het rennen bent. Bij skyrunning gaat het er om dat je snel stijgt. Bij skyrunning loop je altijd door de bergen. Dit is bij trailrunning niet altijd het geval.

skyrunning

AlpenBergenTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.