Dit is waarom Peru behoort tot één van de landen met de hoogste biodiversiteit

door

Peru staat bekend als één van de landen met de hoogste biodiversiteit op aarde. In dit land bevinden zich namelijk ecosystemen die wereldwijd erkend worden om hun grote diversiteit. Zoals de droge bossen aan de noordkust, het hoogland van de Andes en het tropisch regenwoud. Net als bij de World Environment Day van 2020, waar het thema biodiversiteit was, gaan wij jou vertellen waarom Peru behoort tot één van de landen met de hoogste biodiversiteit.

peru biodiversiteit

De biodiversiteit van Peru

Microklimaten

Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en wordt begrensd door Ecuador, Columbia, Brazilië, Bolivia, Chili en de Grote Oceaan. Het land zelf beschikt over een bijzondere geografie waardoor je er een enorme veelzijdigheid aan klimaten kunt vinden. Vanaf de kust over het enorme Andesgebergte tot aan het Amazone-regenwoud zijn er vele microklimaten te vinden. Dat zijn lokale klimaten die verschillen van het omringende klimaat. Van de 117 microklimaten die er op de wereld zijn, vind je er al 84 in Peru. Hierdoor leeft in het Zuid-Amerikaanse land dan ook een groot deel van de verschillende diersoorten die zich op deze aarde bevinden, zoals meer dan 1.500 soorten vogels, 4.000 soorten vlinders, 500 soorten zoogdieren en bijna 2.000 vissoorten.

peru biodiversiteit

Beschermde natuurgebieden

Helaas is het nog altijd nodig om de natuur te beschermen, zo ook in Peru. Gelukkig lukt het in dit land steeds beter en wordt inmiddels een groot deel van de natuur beschermd. Zo vind je in Peru 76 natuurgebieden, 25 regionale natuurgebieden en nog eens 147 particulieren gebieden. Dit draagt bij aan de duurzame ontwikkeling van Peru en het behoud van de culturele en biodiversiteit.

Een aantal Nationale Parken die je zeker weten moet bezoeken zijn: Manu Nationaal Park, Nationaal Park Paracas en Huascaran Nationaal Park. Wil je nog meer hiken in dit prachtige land, dan hebben wij nog vijf unieke hikes in Peru voor je.

peru biodiversiteit

Samenwerken aan de toekomst

Peru werkt al vele jaren hard aan het behoudt van zijn ecosysteem. Zo is bijvoorbeeld vanaf 2018 plastic voor eenmalig gebruik verboden in beschermde natuurgebieden. Ook werd in januari 2020 een herbebossingscampagne gelanceerd met inheemse planten uit het Andes- en Amazonegebied, waarbij 779,42 hectare land opnieuw werd bebost. Al deze initiatieven dragen bij aan het verminderen van klimaatverandering, aangezien biodiversiteit hierin een essentieel onderdeel is. Om deze reden heeft Peru in 2018 ook een wet aangenomen die bijdraagt aan de ontwikkeling van schone en duurzame sectoren, om op deze manier bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering.

Midden- en Zuid-AmerikaNatuurgebiedenPeruTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.