Haringvliet, hét gebied voor de vogelliefhebber

door

Een tijdje geleden bezochten wij het Haringvliet gebied in Zuid-Holland. Eerder gingen we al naar natuureiland Tiengemeten, wat ook in dit gebied ligt. Het werd tijd om het gebied verder te verkennen. Dus gingen we langs bij Vogelobservatorium Tij en de stranden van de kwade hoek. Onze conclusie: een perfect uitje voor natuurliefhebbers en lekker dichtbij huis.

Het Haringvliet gebied

Het Haringvliet ligt in de provincie Zuid-Holland en is een walhalla voor watersport– en natuurliefhebbers. Deze zoete rivierarm is met zijn oppervlakte van 7.000 hectare een paradijs om te zeilen en surfen. Het Haringvliet is één van de vier rivierarmen van de zuidwestelijke Delta. Voor 1970 stond het Haringvliet nog in open verbinding met de Noordzee. Er was volop getij en een geleidelijke overgang van zout naar zoet water. De Haringvlietdam, één van de grote Deltawerken, heeft dit totaal veranderd. In 2003 kwam het Kierbesluit, waarin werd besloten dat de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier moesten staan. De natuurlijke overgang van zout naar zoet water is hierdoor deels hersteld. Dit is heel belangrijk voor trekvissen, die nu weer makkelijk de rivier kunnen optrekken. 

Vogelobservatorium Tij

We begonnen onze dag bij het Vogelobservatorium Tij. Vanaf de parkeerplaats maak je een korte wandeling met doorkijkjes, vlonders en sporen van de ree en bever. Tot je bij een tunnel aankomt. In de tunnel zitten kijkgaten waaruit je het observatorium kan bekijken. Als je door de tunnel loopt kom je uiteindelijk in Vogelobservatorium Tij uit. Het observatorium heeft de vorm van een ei van de grote stern. Het reuzenei is maar liefst 8 meter hoog en 11 meter lang. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben dit reuzenei in april 2019 ‘gelegd’. Met de trap betraden we het bouwwerk. Hier heb je een panoramisch uitzicht over het Haringvliet, de haringvlietsluizen en vogelreservaat Scheelhoek. Je kijkt je ogen uit!

Bekijk hier hoe ze het kunstwerk hebben gebouwd:

De Haringvliet sluizen

Vanuit het observatorium heb je een prachtig zicht op het weidse Haringvliet én de Haringvlietsluizen. Sinds begin 2019 staan deze sluizen regelmatig op een kier. Hierdoor zijn de Noordzee en rivieren weer verbonden na bijna 50 jaar afsluiting. De riviernatuur en de trekvissen profiteren hiervan. Door het getij verandert de waterstand ook voortdurend. Omdat het observatorium erg dichtbij het water ligt, komt het pad naar het reuzenei dan ook regelmatig onder water te liggen. Daarom is het belangrijk om de waterstand te checken voor je een bezoek brengt aan het observatorium want wie weet moet je je laarzen meenemen. Gelukkig hielden wij onze schoenen droog!

Haringvliet sluizen
Foto: Diana de Rooij

Vogelreservaat Scheelhoek

Vanuit het bijzondere bouwwerk kijk je uit op vogelreservaat Scheelhoek. Dit maakt het observatorium erg interessant voor vogelliefhebbers en kenners. In het broedseizoen heb je zicht op allerlei broedvogels, zoals bijvoorbeeld de visdief, grote stern en kokmeeuw. Maar buiten het broedseizoen komen er ook gigantisch veel vogels op het gebied af. Je vindt er dan heel veel eenden, zilverreigers, lepelaars en ijsvogels. Tijdens ons bezoek spraken we met vrijwillige boswachter Annemarie. Zij vertelde ons vanalles over het Haringvliet gebied en we konden al onze vragen bij haar kwijt. Dit was echt een meerwaarde van ons bezoek aan het vogelobservatorium en een absolute aanrader voor alle bezoekers!

Tip: in het reuzenei kan je gebruik maken van de telescoop of neem een eigen verrekijker mee, om de vogels van dichterbij te bewonderen!

Harinvliet vogels
Foto: Vera Willemsen

Verlaten stranden van de kwade hoek

We vervolgden onze reis richting de verlaten stranden van de kwade hoek. Het natuurstrand ligt vlak bij natuurgebied De Kwade Hoek. In het gebied kan je prachtige wandelingen maken over duinen en stranden. Wij liepen een korte wandelroute van ongeveer 5 kilometer door de duinen van Goeree. Na een tijdje lopen kwamen we bij zee uit. Om het slijk te trotseren kan ik je aanraden waterdichte schoenen aan te trekken. Op het strand kan je je verwonderen over de zee die hier vrij spel heeft. De kustlijn is bekleed met ongebaande natuur en kent uitgestrekte, lege stranden. Een heerlijk gebied voor de strandliefhebbers en om eens lekker uit te waaien dus!

Haringvliet stranden van de kwade hoek

Vogelboulevard Hellegat-Ventjager

Nog een echte aanrader is de Vogelboulevard Hellegat-Ventjager. De Ventjagersplaten liggen in het oostelijk deel van het Haringvliet, ten noorden van de Hellegatsdam. Fanatieke vogelaars en andere recreanten kunnen hier het hele jaar door genieten van de vogelrijkdom van de Hellegats- en Ventjagersplaten. Het gebied bestaat uit vier vogelkijkhutten die allemaal naar een vogelsoort vernoemd zijn: kluut, visarend, zwartkopmeeuw en lepelaar. Al deze vogelsoorten kan je bewonderen in het gebied, maar ook andere watervogels, roofvogels, steltlopers en rietvogels.

Speciaal voor de vogelboulevard is er een vogelkijkkaart ontwikkeld. Hierop staan vogels, de locatie van de vogelkijkhutten en ook een fietsroute. Download hier de vogelkijkkaart

Foto: Helmut van Pelt

Vogel- en viseiland Bliek

De laatste aanrader is het vogel- en viseiland Bliek. Het eiland is ongeveer drie hectare groot en ligt midden in het Haringvliet. Naast broedgelegenheid voor kustvogels, is er ook ondiep water langs het eiland. Dit zijn paaiplaatsen voor vissen. Recreanten met een boot kunnen naar een bijzondere vogelkijkhut op het eiland. Het eiland werd aangelegd door het Wereld Natuur Fonds in 2018 en is vernoemd naar een jonge haring.

Haringvliet wordt NLDelta

Vanaf 2021 vormen het Haringvliet gebied en Nationaal Park de Biesbosch het nieuwe Nationaal Park NLDelta. Lees hier meer over het toekomstige NL Delta gebied.

Tiengemeten kudde
Foto: Ellen van den Doel
EuropaNationale ParkenNederlandReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.