Geniet van de rust op natuureiland Tiengemeten

door

Wij brachten een bezoek aan natuureiland Tiengemeten, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het 7 kilometer lange eiland is een trekpleister voor natuurliefhebbers. Je kunt er dan ook heerlijk wandelen op de verschillende wandelrouters, fietsen op verharde en onverharde paden en als kers op de taart kan je er uitstekend vogels spotten. Met de veerdienst kan je het eiland bereiken, eenmaal aangekomen bevind je je in een walhalla aan ongerepte natuur.

Kudde koeien op natuureiland
Foto: Ellen van den Doel

Natuureiland Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten ligt middenin het Haringvliet, één van de vier rivierarmen van de zuidwestelijke Delta. Tiengemeten is opgedeeld in 3 gebieden; Weelde, Wildernis en Weemoed. De Weelde is het moeras in het midden, de Wildernis het ruigere getijdengebied in het westen en de Weemoed het kleinschalig boerenland met de oude bedijking in het oosten. Tiengemeten staat bekend als een groot knooppunt van trekroutes. Vogels die tussen noord en zuid reizen, nemen een tussenstop op het eiland en de vissen migreren tussen zee en rivier. Dagelijks kan je duizenden steltlopers, eenden, meeuwen en andere vogels spotten op Tiengemeten.

Hoe kom je op Tiengemeten?

Het hele jaar door gaat er een veerpont tussen Tiengemeten en Nieuwendijk, ten westen van Zuid-Beijerland. Dit is de manier om het eiland te bereiken en de pont vaart één keer per uur. Op het eiland vind je een informatiecentrum van Natuurmonumenten, het is gevestigd in de schuur Marguarithehoeve, nabij de aanlegplaats van de veerpont. Hier kan je fietsen huren, informatie vinden over wandelroutes op het eiland, een kijkje nemen in het winkeltje en een korte tentoonstelling over het eiland bekijken. Als je alle nodige informatie hebt verzameld, is het tijd om het eiland te verkennen. Tip: vergeet niet je verrekijker mee te nemen!

Het ontstaan

Tiengemeten is ontstaan als zandplaat en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. In 1668 werd het eerste gedeelte van het eiland ingepolderd. Tiengemeten was toen geheel in gebruik voor akkerbouw. In die tijd was het eiland 1 gemet groot, een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Dit was ideaal omdat de akkers op deze manier precies binnen 1 dag omgeploegd konden worden, tussen zonsopgang en zonsondergang. Later werd het eiland uitgebreid naar 10 gemeten. Vandaar kreeg het de naam: Tiengemeten. Inmiddels is het eiland nog verder gegroeid en heeft het een oppervlakte van 10,5 km2. De naam klopt dus niet meer bij de grootte van het eiland. In 1994 werd besloten om van Tiengemeten een natuurontwikkelingsgebied te maken, het eiland werd dus teruggegeven aan de natuur.

De fauna op Tiengemeten

Tiengemeten is the place to be voor de vogel fanaten. Je zou het eiland zelfs het vogel-eldorado kunnen noemen. De vogels foerageren, rusten, broeden en slapen op het eiland. Je vindt ze in alle soorten en maten. Soms zitten er 800 grutto’s op een kluitje, jaagt de imposante zeearend er of arriveert de gestreepte strandloper uit verre landen. Op een dag bezoeken gemiddeld 10.000 vogels Tiengemeten. Een vogelkenner kan op een dag dus gemakkelijk 50 verschillende soorten spotten.

Naast vogels kan je ook bevers, reeën, vleermuizen, vissen en Schotse hooglanders spotten op en rondom het eiland. Tijdens mijn bezoek aan Tiengemeten heb ik de Schotse hooglanders met mijn eigen ogen mogen bewonderen. Ze lopen vrij rond in het gebied en je kan ze dus ook van dichtbij bekijken. Pas wel op want ondanks dat het gemoedelijke beesten zijn, blijven het ook wilde dieren.

Wat te doen op Tiengemeten

Naast dat je enorm goed kan wandelen en fietsen op het eiland, valt er nog meer te beleven op Tiengemeten. Zo kun je het eiland verkennen per huifkar, getrokken door twee robuuste werkpaarden. Op pad met een boswachter of gids van Natuurmonumenten is ook mogelijk, voor meer info over excursies kan je hier terecht. Voor een hapje of drankje op het eiland kan je terecht bij Herberg Tiengemeten. Hier kan je lekker eten in het restaurant, rustig zitten op het terras of overnachten in één van de zes tweepersoonskamers. Ook is er een natuurcamping aangesloten bij de herberg. Overnachten op Tiengemeten kan in de vier woningen van Buitenleven Vakanties. En zelfs voor teamuitjes, schoolreisjes en kinderfeestjes kan je ook op Tiengemeten terecht.

Speelnatuur van OERRR

Natuurmonumenten opende in 2012 een natuurspeelplaats van 4,5 hectare, in het midden van het eiland. Het natuurspeelterrein is geschikt voor kinderen van twee tot twaalf jaar. Met een modderglijbaan wordt het gegarandeerd een kliederboel. Voor de allerkleinste is er een veilig gedeelte ingericht. Na het spelen kan je gebruik maken van de douches. Daarnaast is het handig om droge kleding mee te nemen.

Zorgboerderij de Idahoeve

Wij zijn ervan overtuigd dat natuur goed is voor ieder mens. Zo uiteraard ook onze vrienden van Natuurmonumenten. Mede daarom is boerderij de Idahoeve in Weemoed omgebouwd tot zorgboerderij. Hier verblijven 26 cliënten van de Parnassia Bavo Groep. De cliënten zijn mensen met een niet aangeboren hersenletsel of ernstige psychiatrische problemen, ze wonen maximaal 2 jaar op de zorgboerderij.

De Idahoeve
De Idahoeve

Musea op Tiengemeten

Op Tiengemeten vind je twee musea: het Landbouwmuseum en het Rien Poortvliet museum. In de schuur van de Helenehoeve uit 1840 vind je het Landbouwmuseum. Hier worden landbouwmachines en -gereedschappen tentoongesteld uit de tijd van de grote mechanisatie. Soms worden er ook demonstraties gegeven (voor kinderen). In het woonhuis van de Margueritahoeve zit het Rien Poortvliet museum gevestigd. Rien Poortvliet is wereldberoemd geworden met zijn schilderijen over het boerenleven en de natuur. Je kunt zijn werk bewonderen in het museum. Voor de kleintjes is er ook een kabouterzolder te vinden om een bezoek aan het eiland helemaal af te maken.

Dijk

ActiviteitEuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.