Een fleece vest kopen, waar moet je op letten?

door

Sinds jaar en dag is het fleece vest niet meer weg te denken uit de uitrusting van een outdoor liefhebber. De heerlijke synthetische nepvacht is verkrijgbaar is alle soorten, maten, designs en diktes. En wat wil je eigenlijk nog meer, want het fleece materiaal is zo licht als een veertje, droogt razend snel, houd je lekker warm, ventileert goed én is super easy te onderhouden. Waar het vroeger niet echt hip – maar vooral functioneel – was om te dragen, heeft een fleece vest en trui de laatste jaren weer een echte opmars gemaakt. En met een product dat is gemaakt van onder andere gerecycled plastic, lijkt het ook duurzaam. Maar is dat ook zo?

Fleece vest of trui

Een fleece vest koop je dus in allerlei soorten en maten. Het is een absolute must in jouw outdoor uitrusting, want het is de perfecte isolerende tussenlaag. Daarnaast kan je hem uiteraard ook dragen ná een buitenavontuur, is hij heerlijk tijdens de iets minder warme lente- en zomeravonden en is het jouw best friend tijdens een avondje Netflix op de bank. Ga je voor casual, dan is het vooral belangrijk dat hij lekker zit én er fashionable uit ziet. Heb je een fleece vest of trui nodig voor een outdooractiviteit, kijk dan vooral naar jouw behoefte en gebruiksmomenten.

Fleece vest

Een fleece vest als tussenlaag

Ga jij een mooi outdooravontuur tegemoet, dan is een fleece vest jouw perfecte metgezel. Naast de uitstekende eigenschappen van fleece, is het de ideale combinatie met een water- en winddichte jas. De jas zorgt er dan voor dat je droog blijft en geen wind – en dus kou – ervaart, waarna het fleece vest er juist voor zorgt dat je lekker warm en geïsoleerd blijft. Is deze combinatie net iets te warm, dan kan je jouw fleece tussenlaag of juist de jas makkelijk opbergen. Uiteraard kan het in sommige gevallen ook nog iets te koud zijn. In dat geval kan je nog een extra laag onder of over je fleece vest heen doen. Neem bijvoorbeeld een thermo- of merinowollen shit of een dons of softshell jas.

Zip unzip it

Of je een fleece vest of juist een fleece trui koopt, dat ligt aan verschillende factoren. De eerste is uiteraard gewoon een kwestie van smaak. De andere reden is vooral praktisch, want met een rits kan je jouw lichaamstemperatuur makkelijker reguleren en kan je jouw fleece vest makkelijker aan en uittrekken. Heb je het net iets te warm, dan kan je jouw fleece vest dus iets open ritsen. Ga je naar koude gebieden of heb je het altijd koud, dan kan je beter een fleece trui – zonder rits – kopen. Want een rits zorgt er altijd voor dat het minder isoleert. Wil je een allrounder aanschaffen, kijk dan vooral naar een half zip. Kijk daarnaast ook nog even of je een capuchon wil hebben. Op de bank is het natuurlijk heerlijk om te cocoonen, maar de capuchon kan erg vervelend zijn als je meerdere lagen over elkaar hebt.

Fleece vest zip

De nadelen van fleece

We zijn er ondertussen wel achter dat er heel veel voordelen aan fleece zitten. Toch zitten er ook wat nadelen aan. Een klein nadeel is dat de meeste fleece materialen niet wind- en waterdicht zijn. Gebruik het dan ook niet als buitenlaag als het storm- en regenachtig is. Een hardshell biedt in dit geval de uitkomst. Er zit echter aan fleece een groter nadeel en dat is het milieu. Ondanks dat de meeste fleece kleding is gemaakt van gerecycled plastic, zorgt het voor plastic soup.

Plastic Soup en fleece

Iedere keer als jij een fleece vest, trui of ander kledingstuk wast, komen er duizenden kleine plasticdeeltjes vrij in het water. Deze plasticdeeltjes gaan vervolgens door de afvoer naar het riool en komen uiteindelijk in het ecosysteem. En vervolgens drink je het water en eet je de planten, dieren en vissen weer die in aanraking zijn gekomen met deze kleine plastic deeltjes. Toch zijn er steeds meer a-merken bezig met het verbeteren van de fleece-producten en kan je stellen dat hoe hoger de prijs en kwaliteit, hoe minder kans er is dat de plastic microvezels los komen.

Vervuiling voorkomen

Met het dragen en wassen van fleece kleding voorkom je niet dat er plastic microvezels loskomen. Toch kan je er veel aan doen om milieuvervuiling te voorkomen. Je hoeft een fleece vest bijvoorbeeld niet vaak te wassen, omdat hij niet snel gaat ruiken of stinken. Over het algemeen volstaat voldoende luchten of even stomen in de badkamer tijdens het douchen al voldoende. In dit geval was je dus minder en is dat ook minder belastend voor het milieu. Als je fleece wel in de wasmachine stopt, zorg er dan voor dat je jouw filter goed schoonmaakt, koop een wasmachine die een microvezel filter heeft óf koop een waszak die bijna alle microplastic tegenhoudt.

Fleece trui

The North Face Back to Trail header

Duurzaam levenKledingTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.