Een duurzame bergvakantie heb je op deze manier

door

Als je ooit een bergvakantie hebt gehad, proeft het waarschijnlijk naar meer. Grote kans dat de volgende reis al staat gepland. Veel mensen zullen jou volgen en over een aantal jaren staan mensen nog steeds te springen om te reizen door de bergen. Kilo’s zwerfafval helpen daar niet bepaald bij. De natuur moet in stand worden gehouden hoe die was. Een duurzame bergvakantie is daarvoor noodzakelijk. Met onderstaande tips krijg je dat zeker voor elkaar.

Duurzame materialen

Als je een bergvakantie plant, moet je hier natuurlijk goed voorbereid aan beginnen. Dat doe je met een paklijst. Er wordt nog een extra trui gehaald om je warm te houden of je vult je sokkenverzameling aan met een nieuw paar sokken. De ene fabrikant zal meer rekening houden met duurzaamheid dan de andere fabrikant. Voor een duurzame bergvakantie is het van belang om kleding aan te schaffen waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Ga bijvoorbeeld voor kleding van Vaude, Pyua of Patagonia. Rank a Brand geeft een compleet overzicht van het niveau van duurzame kleding.

Het vervoer

Er zijn vaak vele manieren mogelijk om je bestemming te bereiken. Je kan ervoor kiezen om de auto of het vliegtuig te pakken, maar dit zijn niet de meest groene opties. Ga daarom eens voor de trein. Dit transportmiddel is veel schoner en je hebt geen last van de eindeloze files. In Nederland zijn de treinen zelfs al CO2-neutraal en rijden de elektrische treinen volledig op windstroom. Ook tijdens de bergklim kan je letten op het vervoer. Hoewel een echte bergsporter alles op eigen kracht wil doen, kan je er soms niet omheen om gebruik te maken van een lift. Door het hoge elektriciteitsgebruik zijn deze verre van duurzaam te noemen. Probeer dan ook routes te plannen waarbij je dit soort elementen vermijdt.

duurzame bergvakantie
Foto: Thomas Q

Accommodaties

Voordat je aan een klim begint, klinkt het misschien heel relaxed om nog even te genieten in een luxe hotel. Dit soort accommodaties zijn vaak niet de meest milieuvriendelijke bestemmingen. Ga daarom voor een natuurcamping of een vakantieboerderij. Dit soort accommodaties zijn veel meer down to earth en hierdoor ben jijzelf ook meer verbonden met de natuur. Op die manier denk je bewuster na over duurzaamheid en begin jij je klim met een milieuvriendelijke mindset.

Steun de lokale economie

Er zijn meerdere redenen om de lokale economie te steunen. Als je besluit om het fruit te kopen bij een lokale verkoper, weet je dat het voedsel ook echt daar vandaan komt. Er zijn geen helikopters of vrachtwagens nodig geweest om het voedsel naar grote supermarktketens te brengen. Daarnaast zorg je door de lokale economie te steunen ervoor dat zij kunnen investeren in duurzame veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnecellen.

Blijf op het pad

Tijdens een bergvakantie kom je de meest bijzondere flora en fauna tegen. Hoe verleidelijk het ook is deze natuurfenomenen van dichtbij te bekijken, is het geen verstandig plan. Je veroorzaakt namelijk lawaai, verstoring, uitstoot of erosie aan de natuur. Probeer daarom zoveel mogelijk op de uitgezette paden te blijven en de natuur met rust te laten.

Neem afval mee

Als je aan een duurzame bergvakantie denkt, is het sowieso niet verstandig om een hoop verpakkingsmateriaal mee te nemen. Plastic boterhamzakjes en plastic waterflesjes kan je dan ook maar beter achterwege laten. Als je wel al iets van verpakkingsmateriaal mee hebt of folie van energierepen, neem het afval dan in ieder geval mee terug naar het dal. Op grote hoogte breekt zelfs organisch afval al nauwelijks af. Natuurlijk kun je beter gaan voor een lunchbox, herbruikbare zakjes en een eigen waterfles. Zo’n eigen fles is op een gegeven moment natuurlijk leeg. Niet op iedere berg zijn er genoeg waterpunten. Een waterfilter biedt je dan de perfecte mogelijkheid om schoon water te kunnen drinken.

Foto: Karsten Würth

 

 

 

 

BergenDuurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.