Foto door Jimmy Chan via Pexels

Dit kan je doen tegen die irritante jeukende muggenbulten

door

Pff je herkent het vast wel. Zit je net lekker buiten, hoor je ineens gezoem om je heen. Dan weet je al hoe laat het is. Bij mij is het vaak dan al te laat, want de eerste drie muggenbulten zitten er dan al op. En dan komt het naarste: de jeuk. Heel irritant. Want wat kan je ertegen doen? Lucky you hebben wij een aantal tips wat je kan doen tegen die verschrikkelijke muggenbulten! En ook wat je vooral niet moet doen.

De tips tegen muggenbulten

Waarschijnlijk ken of ben jij een persoon die sneller gebeten wordt dan de ander. Vaak maakt de grootte van de muggenbult niet eens uit. Als hij er zit dan laat hij het weten ook. Want die jeuk is helaas heel moeilijk te negeren. Hoe graag je het ook zou willen, uiteindelijk eindig je met het kapot krabben van die vervelende bult. Gelukkig hebben wij tips die net wat beter helpen. 

Weetje: Een mug steekt niet, het bijt. Vaak worden deze benamingen door elkaar gebruikt (en het is echt niet erg als je die beide gebruikt). Maar officieel is het dus bijten. Dit komt doordat de mug bloed naar binnen slurpt, wat via de mond gaat. Hierdoor wordt het bijten genoemd. 
Muggenbulten
Foto door Anuj via Pexels

Waarom jeuken die muggenbulten eigenlijk?

Ja goede vraag. Waarom krijgen wij jeuk als we gebeten zijn door een mug? Op het moment dat een mug je bijt, heb je eigenlijk een klein wondje in je huid. Normaal wordt dit wondje zo snel mogelijk weer gedicht door ons lichaam zelf. Alleen is de mug het daar niet zo mee eens. Dan heeft zij (want mannetjes muggen bijten niet) namelijk geen tijd om wat van jouw bloed te drinken. Daarom spuit de mug een soort speeksel in je huid. In dit speeksel zit antistollingsmiddel. Ons lichaam reageert hierop door histamine aan te maken. Dit zorgt voor een kleine allergische reactie wat jeuk, roodheid en zwelling kan veroorzaken. We weten nu in ieder geval waarom we jeuk krijgen van die bult. Maar nu graag de tips wat je hiertegen kan doen. 

Dit doe je tegen die vervelende jeuk

O ja, het fijne van de meeste tips is dat je ze of al in huis hebt of dat ze makkelijk in huis te halen zijn! 

Gebruik ijs

Een verkoelende tip, zeker voor de wat warmere dagen. Leg op je muggenbult wat ijs om de zwelling te verminderen en om de jeuk wat te onderdrukken. De plek wordt lichtelijk verdoofd waardoor je daar minder begint te voelen. 

IJsblokjes
Photo by Jan Antonin Kolar on Unsplash

Alcohol

Nee helaas is het niet zo dat je een extra glas wijn achterover kunt tikken. Het gaat hier om de pure alcohol die je bijvoorbeeld bij de drogist kunt kopen. Alcohol die ook wel wordt gebruikt voor het ontsmetten voor wonden. En nu dus voor muggenbulten. De alcohol helpt om de jeuk een stuk te verminderen. 

Citroen- of limoensap

Een citroenplakje over na een heerlijk verfrissend drankje? Dat komt goed uit, want het sap hieruit kan je goed gebruiken tegen je jeukende muggenbult. De zuren stoffen in deze sappen voorkomen op een natuurlijke manier de jeuk. En ze gaan infecties tegen. Twee vliegen (of muggen) in één klap. 

Citroen tegen muggenbulten
Photo by Aliona Gumeniuk on Unsplash

Zalf van een drogisterij

Deze vind je ook veel terug in de toilettassen als je op vakantie gaat. De zalf van de drogisterij om jeuk te verhelpen. Wat zeker goed kan helpen. Mocht je deze kunnen kopen, is dat altijd een goed idee. Niet meer in huis? Dan helpen de andere tips je vast en zeker. 

Tandpasta

Een middel dat bijna iedereen wel in de badkamer heeft staan: tandpasta. En dit blijkt dus ook te helpen tegen muggenbulten. Dat werkt zo. De munt in de tandpasta heeft een kalmerende werking op de huid. Daarbij gaat tandpasta, en dan specifiek de munt, ook de jeuk tegen doordat de plek gekalmeerd wordt. 

Tandpasta
Photo by Joshua Hoehne on Unsplash

Appelciderazijn

Dit is van dat spul wat voor meerdere dingen helpt. Dus ook tegen de jeuk van die muggenbult. Door het zuur in appelciderazijn wordt de jeuk vermindert. Doe een beetje op een watje en dep dit op je muggenbult. 

Aloë vera of tea tree oil

Nog meer van die middelen die voor veel dingen gebruikt worden. Het is algemeen bekend dat aloë vera heel goed is voor je huid. Het spul zorgt ervoor dat de muggenbult gekoeld wordt en dat de jeuk langzaam weg gaat. De tea tree oil is een natuurlijke olie die zwellingen vermindert. Hierdoor kan ook de jeuk worden verzacht. En het vermindert de kans op infecties. 

Een bananenschil

Oké, als we eerlijk zijn hebben we deze nog niet geprobeerd, maar zijn we wel erg benieuwd of deze werkt. Heb je een bananenschil over? Het blijkt dat je deze kunt gebruiken tegen de jeuk van je muggenbulten. De suikers die aan de binnenkant van de bananenschil zitten helpen om het vocht uit de muggenbult te halen. Gooi deze schil dus niet te snel weg, maar wrijf het eerst even over je muggenbult. 

Dit moet je vooral niet doen tegen de jeuk van muggenbulten

Na alle handige tips over wat je wél moet doen tegen muggenbulten, zijn er ook een aantal dingen die je vooral niet moet doen. 

  • Krabben: Ja hier trappen we zelf ook vaak in. Dit is misschien ook wel op dat moment een van de moeilijkste dingen. Maar door het krabben kan je ervoor zorgen dat de jeuk erger wordt en dat er uiteindelijk een groter wondje ontstaat. Niet meer krabben dus;
  • Een kruis tegen de jeuk: Deze tips heb je waarschijnlijk héél vaak gehoord. Wanneer je een muggenbult hebt, even een kruis erin zetten met je nagels en de jeuk zou weg zijn. Dit is voor eventjes zo, maar de jeuk komt net zo goed weer terug. En het kan ervoor zorgen dat er infecties in de bult komen, doordat je er met je nagel in zit. Geen slim plan dus. 
GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.