Photo by Егор Камелев on Unsplash

Waar komen muggen op af? Dichterbij dan je denkt! | Woensdag Weetjes #16

door

De zon laat zich weer meer zien en dat betekent (helaas) dat ook de mug zich meer laat zien. Zo snel als dat een Nederlander bij zon een korte broek aan heeft, zo snel zoemt een mug ’s nachts ook weer rond je oren. Maar waar komen muggen op af? We denken waarschijnlijk allemaal hetzelfde, licht. “Doe het licht uit, straks komen er muggen.” Je herkent het waarschijnlijk wel, maar wist je dat dit helemaal niet waar is? Wij vertellen waar ze wel op afkomen.

Waar komen muggen dan wel op af?

Insecten gebruiken licht als navigatie. En dan eigenlijk het licht van de maan. Onze lamp brengt ze in verwarring. Maar wist je dat muggen licht helemaal niet gebruiken als navigatie? Sterker nog, ze vinden het zelfs best irritant. Maar hoe komen ze dan toch ineens allemaal op mij af?

Hoe weet die mug dan nou net precies mij te vinden?

Oké licht vinden ze dus niet interessant. Maar hoe weten ze dan toch waar ik lig? De vrouwtjes mug, want mannetjes muggen steken niet, gaat af op geur. En dan specifiek de geur van koolstofdioxide. De lucht die wij uitademen door onze mond en neus. Hierdoor zoemen muggen dan ook zo dichtbij je hoofd. Hier ruiken ze de meeste koolstofdioxide.

Iedereen ademt koolstofdioxide uit, maar hoe wordt de een dan toch meer gestoken dan de ander? Hoe dat komt is lastig te bewijzen. Er gaan vele verklaringen rond, zoals dat als je meer drinkt je sneller geprikt wordt. Niet wetenschappelijk bewezen, dus of het klopt is lastig te zeggen.

Waar komen muggen op af?
Photo by Syed Ali on Unsplash

Toch is er eentje wél bewezen

Er is een theorie die wetenschappelijk verklaard is door Wageningen University. Dit heeft namelijk te maken met de snelheid van je stofwisseling. Als je meer energie verbrandt, adem je ook meer koolstofdioxide uit. En zoals we nu weten, komen muggen op deze geur af.

Wat dan wel te doen tegen muggen?

Het antwoord hierop is een beetje luguber, maar dat is stoppen met ademen. Zo creëer je geen koolstofdioxide meer. Dit is niet helemaal de oplossing die we zoeken. Je kan in ieder geval je lamp gewoon aanlaten, alleen trek je hiermee wel andere beestjes aan. Wil je tips hoe je het beste van muggen afkomt? Klik dan hier.

Bron:
InspiratieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.