Foto door monicore via Pexels

Alles wat je moet en wil weten over Himalayazout

door

In bijna elke keukenkast staat wel een potje zeezout. Tegenwoordig wordt hier een ander potje voor in de plaats gezet: het Himalayazout. Dit roze kleurige zout vervangt steeds meer ons bekende witte zout. En hoewel we weten dat (teveel) zout sowieso niet heel goed voor je is, wordt er beweert dat Himalayazout wél gezond is. Is dit wel zo? En wat is deze nieuwe soort zout eigenlijk? Wij gaan het je vertellen.

Himalayazout tot in de puntjes uitgezocht

Himalayazout is hét nieuwe product in de keukenkastjes. Het wordt verkocht in de oorspronkelijk steenvariant of gewoon in de makkelijke draaipotjes uit de supermarkt. Ook wij zijn eigenlijk heel benieuwd wat Himalayazout nou precies is.

Himalayazout
Foto door Eva Elijas via Pexels

De oorsprong van Himalayazout

We zullen beginnen bij het begin. En moeten je helaas al gelijk teleurstellen. Himalayazout wordt niet uit de Himalaya gehaald. Het wordt nu zelfs 300 kilometer van de bergketen verder vandaan gehaald. Om precies te zijn in de regio van Kasjmier in het Pakistaanse Pendjab. Hier is de Khewra zoutmijn één van de belangrijkste ter wereld. Dit hele proces gebeurt gewoon met de hand.

Nog even een stukje terug. De vorming van de Himalayagebergte is zo’n 40 tot 50 miljoen jaar geleden begonnen. Door de beweging van de tektonische platen ontstond het gebied. Oorspronkelijk vond je hier een binnenzee. Door de beweging van de tektonische platen en de zon is deze uiteindelijk verdwenen. Hier is toen de Khewra zoutmijn ontstaan, in het Pakistaanse Salt Range. Hieruit is uiteindelijk ook de naam Himalayazout uitgekomen.

Wat is dan precies het zout uit deze zoutmijn?

Zout is zout zou je denken toch? Dit is in dit geval niet waar. Je hebt verschillende soorten zout. Zo heb je zout wat direct uit de zee gewonnen wordt en zout wat uit de bergen gehaald wordt. Dit is zeewater wat vroeger tegen de bergen aan klotste en daarna is opgedroogd. Dit heet steenzout. Himalayazout is hier een variant van.

Himalayazout wordt gezien als één van de puurste zoutsoorten ter wereld. Het is vrij van giftige stoffen die andere zoutsoorten wel kunnen bevatten. De roze kleur van het zout wordt veroorzaakt door de hoeveelheid ijzeroxide dat erin zit.

Himalayazout
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Gezonder of niet; neem het met een korreltje zout

Voordat we gaan kijken naar of Himalayazout beter is dan keukenzout, is het wel belangrijk om te zeggen dat zout sowieso niet het beste voor je is. Eet dus niet ineens heel veel Himalayazout als blijkt dat dit veel gezonder is. Het gaat om doseren.

Laten we ze eens naast elkaar leggen. Als we kijken naar de ‘ingrediënten’ van Himalayazout zien we dat daar veel mineralen inzitten: natrium, calcium, magnesium, koper en ijzer. En we kunnen al wel stellen dat dit zout veel minder natrium bevat dan keukenzout. Dat is al één puntje voor het zout uit de gebergte. Verder is Himalayazout natuurzout. Kijkend naar keukenzout zien we dat dit veel geraffineerder is. Dit betekent dat hier vrijwel bijna geen mineralen meer inzitten. We kunnen voorzichtig stellen dat Himalayazout ‘gezonder’ is, maar het is en blijft natuurlijk zout.

Himalayazout
Foto door Tara Winstead via Pexels
GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • What De Actual
    1 augustus 2023 11:35

    Hi medewonder 🙂

    Ik wil je gewoon even helpen! In je stukje “natrium, calcium, magnesium, kopen en ijzer” bedoel je denk ik “koper”, met een ‘r’? Gokje haha! Trouwens wel eens gehoord over ‘blauw bloed’? Dit zou simpelweg de mens zijn die geen roestende deeltjes in hun bloed hadden omdat ze uit koper en silver en gouden bekers dronken en met hetzelfde type bestek aten. Ijzer.. roest.. maakt ons veel minder krachtig.. schijnt. Is vast maar een fabel he. Ondanks water dat blauw kleurde tijdens gevechten voordat men ijzer binnenkreeg. Hmm. 🙂

    ~ What De Actual ~

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.