Drie onmisbare wandelingen op de Azoren

door

De Azoren staan bekend om hun indrukwekkende vulkanische natuurschoon. De afgelopen jaren weten ook steeds meer toeristen de eilanden te vinden, mede dankzij nieuwe en soms directe vliegroutes vanuit Nederland. Wij zijn intussen twee keer naar de eilandengroep geweest en beseffen ons maar al te goed: de beste manier om de Azoren te verkennen is te voet. Ieder eiland heeft vele goed aangelegde en gemarkeerde wandelingen waarbij er voor ieder niveau wat wils is. Zo kun je op het eiland Pico zelfs de vulkaan (met een gids) op hiken. Die tocht kost je zo’n 7-8 uur. Als je een iets minder intense hike zoekt, dan zijn de onderstaande drie wandelingen op de Azoren een must.

3 wandelingen op de Azoren

#1 Serra Devassa Trail –  PRC5SMI (São Miguel)

São Miguel is het meest bekende eiland van de Azoren. De fotogenieke plekken zoals de vulkaanmeren bij Sete Cidades en Lagoa do Fogo heb je vast al eens op sociale media gezien. Er is ontzettend veel keus en variatie in wandelroutes, maar één is er wat ons betreft underrated. De Serra Devassa trail (PRC5SMI – 4,9 kilometer). Op deze route loop je tussen de vulkaantoppen, langs kleine meertjes en tussen een hoop vulkanisch gesteente. Bovendien heb je uitzicht over een groot deel van het eiland dankzij meerdere uitkijkpunten op de route. Je verveelt je echt geen enkel moment. We vonden dit de enige route die je echt een goed beeld geeft van de geologische geschiedenis van het eiland, en daarom onmisbaar.

Hier en daar moet je wat klimmen en klauteren, maar over het algemeen is het een goed begaanbaar pad met om je heen zulk groen gras dat het bijna zeer doet aan je ogen. Je loopt hier relatief hoog, dus het is aan te raden om ook genoeg laagjes aan te doen. Het kan er, ook in de zomer, best fris zijn.

#2 Misterios Negros – PRC1TER (Terceira)

Alleen al de naam van deze route is spannend. Het zwarte mysterie. Deze naam stamt nog uit de tijd dat de nieuwe eilandbewoners niets van vulkanisme wisten. Zij kwamen vanaf het Portugese vasteland, waar natuurlijk geen vulkanen zijn. De allesverwoestende lavastromen waren voor hen nieuw, pijnlijk én… onverklaarbaar. Daarom gave ze de lavastromen de naam ‘Misterios’. De Misterios Negros wandeling loopt dan ook over zo’n lavastroom. En dan denk je, dat is vast glad. Maar niets is minder waar.

Het grootste gedeelte van deze vijf kilometer ben je aan het klimmen en kruipen over rotsen. De kronkelige juniperbomen zorgen er bovendien voor dat er niet echt één recht pad is. Een paar keer hebben we als Tarzan en Jane over boomstronken geslingerd. Deze plek voelt ook echt als een jungle. Mede omdat het hier meestal mistig en regenachtig is (iets om rekening mee te houden qua kleding dus). Juist die weersomstandigheden zorgen voor een spannende sfeer, je waant je echt in een buitenaards landschap.

#3 Serra do Topo – Caldeira do Santo Cristo – Fajã dos Cubres – PR1SJO (São Jorge)

Dit is geen off-the-beaten-track wandeling op de Azoren. Het is de populairste route van het eiland São Jorge, en geheel terecht. São Jorge staat bekend om zijn Fajã’s, vlakke uitstulpingen aan zee, die zijn ontstaan door lava of puin dat van de steile hellingen is gekomen. Erg fotogeniek van boven, en rustgevend als je eenmaal beneden bent. 

Deze 9,5 kilometer lange route vanaf het hooggelegen Serra do Topo naar Fajã do Santo Cristo en Fajã dos Cubres, is echt een goede leg workout. Je daalt namelijk ruim 650 meter af. En zoals je waarschijnlijk al weet, is dat vaak pittiger dan omhoog lopen. Het uitzicht tijdens het eerste deel is fenomenaal. De groene bomen steken fel af tegen de blauwe oceaan. Bij helder weer kun je ook Graciosa en Terceira zien liggen. Hoe verder je afdaalt, hoe meer je tussen de begroeiing loopt. Halverwege kun je ook nog een uitstapje naar een waterval (Cascata Pequena) maken, doe dit vooral. In 2022 zijn de trappen er naartoe vernieuwd. 

De aankomst in Fajã do Santo Christo is genieten. Om je heen zijn de indrukwekkend steile hellingen, die ook wel aan Madeira doen denken. De enkele woningen die er staan zijn heel idyllisch, al zouden wij nooit op zo’n afgelegen plek kunnen wonen. De enige manier om in deze Fajã te komen is namelijk te voet of met een quad. 

Tip: pak een taxi naar het startpunt

Goed om te weten is dat dit een lineaire route is en je dus afhankelijk ben van een taxi. Die kun je makkelijk regelen via Sao Jorge Taxitours. Het beste is om een dag van tevoren al een tijdstip afspreken. Meest praktisch is om je auto te parkeren in Fajã dos Cubres en je met de taxi naar het startpunt te laten brengen. Op Sao Jorge werken ze met vaste tarieven, de rit is € 20,-. Anderzijds kun je ook eerst naar beneden lopen en daar met een paar andere wandelaars een taxi regelen om de kosten te delen. Je moet dan soms wel een half uur of uur wachten tot de chauffeur er is. 

Praktische tips wandelen op de Azoren

Alle officiële wandelingen op de Azoren vind je op deze website. Hier kun je ook GPS bestanden downloaden en reviews lezen, wat wij erg nuttig vonden. De informatie wordt elke dag geüpdatet, wat handig is omdat er soms, vanwege weersomstandigheden, nog wel eens iets afgesloten wordt. Alle routes krijgen een indicatie van de zwaarte en ook vind je hier een grafiek van de hoogtemeters. 10 kilometer is immers geen 10 kilometer zoals in Nederland. 

Foto: Aranka Sinnema

DagtochtEuropaPortugalTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel