Splitboard, wat is het en hoe begin je met splitboarding?

door

Het wintersportseizoen is misschien wel ons lievelingsseizoen. Heerlijk naar de frisse berglucht om daar de mooiste afdalingen te maken en vervolgens te genieten van de lokale cultuur. Liefhebbers zullen beamen dat er in Oostenrijk niets boven de kaiserschmarrn gaat, terwijl de ander eerder gaat voor een mooie Franse wijn en een avondje kaasfonduen. Maar wintersporten is meer dan in de lift zitten, op de latten staan en lekker te genieten van de lokale keuken. Naast snowboarden, skiën en sneeuwschoenwandelen, zijn er tal van andere activiteiten te doen. Naast de toerski variant, bestaat er ook het splitboard. Ofwel toerskiën voor snowboarders. Is het the best of both worlds?

Op een splitboard doe je aan splitboarding

In – en na – tijden van een pandemie is er vooral vraag naar het vermijden van grote mensenmassa’s. Veel mensen zien het nog niet voor zich om weer in een volle gondel of après-ski bar te staan. Daarom is sneeuwschoenwandelen, toerskiën of splitboarden een uitermate geschikt alternatief. Deze wintersporten noemen we ook wel backcountry-sporten, omdat je vaak alleen in de wildernis bent. Ben je een snowboarder en droom je ook van de poedersneeuw, first tracks en maagdelijke sneeuw? Dan moet je absoluut eens op een splitboard stappen.

Splitboard splitboarding summit

Een splitboard is the next level snowboard

Splitboarding is nog nooit zo populair geweest als dat het nu is. Het ene na het andere splitboard vliegt over de toonbank. Schijnbaar gaat het zelfs zo snel dat splitboard makers snel door de hele voorraad heen gaan. Niet gek ook, want splitboarden geeft je het beste van alle snowboard-werelden. Zo kan je perfect van de pistes knallen, maar tegelijkertijd ook aan jouw cardio werken en altijd op zoek gaan naar de perfecte poedersneeuw. Pow pow to the max. Maar voordat je met jouw splitboard de skiliften gaat vermijden, geven we je wat tips and tricks.

Voorbereiding is key

Wintersport is nooit zonder gevaar en daarom is het belangrijk dat je ski- of snowboardles neemt, je het gebied verkent en je bekend bent van de FIS-pisteregels. Mocht je van de piste af gaan en de echte backcountry opzoeken, ben dan extra bewust van de extra elementen. Het mooiste van offpiste is dat je helemaal alleen – of met jouw vrienden – met de natuur en jouw gear bent. Maar dat is tevens meteen het gevaar. Een lawine zit helaas in een klein hoekje en is zeer levensgevaarlijk. Zorg er daarom voor dat je een offpiste en lawinecursus hebt gedaan. Mocht je een gebied niet goed kennen, dan is op pad gaan met een gids een absolute must.

Splitboard splitboarding gear

Hier moet je op letten bij de aanschaf van splitboard gear

Vroeger was een splitboard eigenlijk niets meer of minder dan een over de lengte doorgezaagd snowboard. Tegenwoordig maken ook de grootste snowboardmerken zoals Burton, K2 en Jones ook zeer geavanceerde splitboards. Splitboards waar je perfect mee kan afdalen, maar waar je ook heel goed mee de berg op kan klimmen zoals toerskiërs doen. Vervolgens heb je voor het klimmen ook ‘vellen’ nodig. Deze vellen zorgen ervoor dat je niet naar beneden glijdt als je aan het klimmen bent. En erg belangrijk zijn in dit geval ook skistokken, omdat je jezelf daarmee voortbeweegt. Tijdens het afdalen stop je ze in jouw rugzak.

Essentiële splitboard gear

Splitboarden is dus niet zomaar zonder gevaar. Naast een goede voorbereiding en verzekering is het ook belangrijk om de juiste splitboard gear te hebben. Allereerst zijn een lawinepieper, sonde en schep (ook als set te koop) van absoluut levensbelang. Dat zijn de eerste redmiddelen die je nodig hebt als je in een lawine terecht komt. Met kopen van deze spullen ben je er overigens niet, doe dus een cursus zodat je weet wat je ermee kan en moet! Uiteraard is eten en drinken ook van levensbelang en aangezien het vrij intensief is, is voldoende voeding heel belangrijk. Daarnaast neem je een royale backpack mee, van ongeveer 40 liter. Hierin kan je dan al jouw spullen kwijt als je die niet nodig hebt.

splitboard op de rug rugzak

Wintersport kleding

Uiteraard is een splitboard essentieel als je gaat splitboarden. Daarnaast moet je goed gaan kijken naar jouw kledingkeuze, want tijdens het klimmen heb je het snel erg warm. Het lagensysteem is daarvoor uitermate geschikt. Even een laagje uit of openritsen als je het te warm hebt, of juist aantrekken als het koud is. Ga dus niet zomaar in een extra dik gevoerde broek met jouw splitboard naar boven, want dan ga je het gegarandeerd te warm krijgen. Vervolgens kan het weer erg koud zijn als jij naar beneden board of valt in de verse poedersneeuw.

Splitboard schoenen

Splitboard schoenen zijn er in alle soorten en maten, maar uiteraard kan je ook jouw gewone snowboardschoenen gebruiken. Mocht je gebruik willen maken van jouw normale snowboardschoenen, ben er dan van bewust dat de schoenen veel sneller uitrekken en uitlopen. Tijdens het lopen en omhoog klimmen, komt er namelijk veel rek op de schoenen. Daarom is de comfort en pasvorm van de schoen essentieel. Bij het kennismaken met splitboarden is het natuurlijk prima om het op jouw gangbare snowboardschoenen te doen, maar overweeg daarna snel een paar splitboardschoenen. Tevens heb je speciale bindingen voor een splitboard. Deze bindingen kan je verstellen bij stijgen en dalen en goed werken bij het in en uit elkaar klikken van het splitboard.

Jouw eerste splitboarding trip

Splitboarden kan je eigenlijk overal doen. Zelfs op de piste om het gevoel van het omhoog lopen te ervaren. Vervolgens zijn er verschillende skigebieden in Europa en de wereld waar je op gecontroleerde poederpistes kan oefenen. Op deze gecontroleerde pistes zijn geen liften en is er een minimale kans op lawines. Vervolgens is het tijd om echt backcountry te gaan. Doe dat dan eerst met een gids en vervolgens ben je free to go.

Photo by Holly Mandarich on Unsplash
KeuzehulpenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.