Waarom is sneeuw eigenlijk wit? | Woensdag weetjes

door

Het is alweer september, wat bij ons betekent dat de wintersportkriebels al een beetje de kop op beginnen te steken. Om jou ook alvast een beetje in de sneeuwstemming te krijgen, beantwoorden wij vandaag een aantal interessante sneeuwvragen. Waarom is sneeuw eigenlijk wit? Waarom krijg je pijn in je ogen als je naar sneeuw kijkt? Zure sneeuw, bestaat dat? En waarom doet zout sneeuw smelten? In dit artikel geven wij antwoorden op al deze vragen. Zo ben jij weer een aantal weetjes over sneeuw rijker.

4x weetjes over sneeuw

Waarom is sneeuw eigenlijk wit?

Een sneeuwvlok wordt gevormd uit vele ijskristallen die samenpakken. Wanneer veel sneeuwvlokken op elkaar liggen, kan je er niet meer doorheen kijken en oogt de sneeuw ‘wit’. Dit komt doordat alle ijskristallen een andere kant op wijzen. Het licht dat op elke individuele ijskristal valt, wordt weerkaatst. Bij een ijsklontje schijnt het licht erdoorheen. Dit gebeurt niet meer bij sneeuw, doordat alle ijskristallen het licht weerkaatsen. De witte kleur wordt dus veroorzaakt door de weerkaatsing van het licht in allerlei richtingen.

sneeuwvlokje
Photo by Aaron Burden on Unsplash

Waarom krijg je pijn in je ogen als je naar sneeuw kijkt?

Als je te lang naar de sneeuw kijkt kan je sneeuwblindheid oplopen. Maar waarom dan? Sneeuw is natuurlijk heel erg wit en wit reflecteert weer veel licht. Je krijgt dus pijn aan je ogen krijgen door een overdosis licht.

Je kent het wel, je hebt de hele tijd binnen gezeten en je wilt even naar buiten om van de sneeuw te genieten. Een sneeuwpop of een sneeuwengel? Wat gaat het worden? Je stapt vol goede moed naar buiten en dan gebeurt het. Je moet je ogen keihard dichtknijpen tegen al dat felle licht. Dit overkomt veel mensen. Zeker de overgang van donker naar licht kan zorgen voor extra pijn in de ogen. Je ogen moeten namelijk even ‘wennen’ aan de sneeuw en aan al het licht dat weerkaatst wordt. Wanneer je de overgang maakt van donker naar licht, zijn je pupillen eerst nog groot. Stap je naar buiten? Dan worden je pupillen langzaam kleiner tot je ‘gewend’ bent aan de grote hoeveelheid licht dat je ogen in weerkaatst wordt.

weetjes sneeuw smelten
Photo by Raimond Klavins on Unsplash

Zure sneeuw, bestaat dat?

Ja, dit bestaat. Zure sneeuw is niet zo ‘zuur’ als zure regen. Maar hoe ontstaat het dan? Wanneer sneeuw naar beneden valt, neemt het allerlei vieze deeltjes op. Denk bijvoorbeeld aan nitraten, sulfaten, zouten en allerlei andere stoffen die in water oplosbaar zijn. Wanneer de sneeuw zich een weg naar de grond baant, neemt het steeds meer verzurende deeltjes op.

Zure sneeuw is ‘minder zuur’ dan zure regen. Hoe komt dit? Sneeuw is natuurlijk bevroren, terwijl water vloeibaar is. Iets wat bevroren is neemt minder stoffen op dan iets wat vloeibaar is. Vandaar dat zure sneeuw ‘minder zuur’ is dan zure regen. Leuke weetjes hè? Lees snel verder voor het laatste sneeuwweetje.

vallende sneeuw
Photo by Clay Banks on Unsplash

Waarom doet zout sneeuw smelten?

Als het sneeuwt wordt er meestal zout gestrooid om de wegen weer ‘sneeuwvrij’ te maken. Maar hoe komt het dan dat wegen begaanbaar worden na het strooien van zout? Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Wanneer zout in contact wordt gebracht met water heeft het een lager vriespunt. Dit zorgt er dus voor dat sneeuw en ijs gaan smelten.

weetjes sneeuw
Photo by Patrik Lindeberg on Unsplash

Check deze pagina voor meer sneeuw feitjes. Wil je nog meer toffe weetjes lezen? Kijk dan naar onze andere Woensdag Weetjes. Heb jij nog leuke weetjes over sneeuw? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Bron:
InspiratieTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.